Как да сваря картофи за да станат ронливи, а не като лепило за тапети?

  • 4 597
  • 14
Знам, че в единият случай се слагат в студена вода, а в другият в гореща. Искам да станат ронливи, а не да се точат като лепило за тапети.
Виж целия пост
# 1
Като ги сложа необелени в тенджерата със студена вода, стават точно такива.
Виж целия пост
# 2
Мисля, че причината е в сорта картофи.
Когато са с кората, винаги ,малко или много стават лепкави.
Ако са обелени и   се варят в подсолена вода - стават ронливи  - но
ако ги ползваш   за салата, много лесно при разбъркване стават на 'каша'.
Виж целия пост
# 3
В предаването "Химия в кухнята" на Хестън Блументал по Дискавъри, едно от предаванията беше посветено точно на картофеното пюре. Технологията, по която го направиха там беше: почистените и нарязани на кубчета картофи се накисват във вода с температура 62 градуса Целзий за двадесет минути. След това се слагат в студена и подсолена вода и се сваряват до готовност. В голяма купа на дъното се поставя бучка СТУДЕНО масло, а картофите се претриват през цедка върху маслото. След като свърши тази процедура се сипва ГОРЕЩО прясно мляко и се бърка до получаване на хомогенна и пухкава маса.

Ние вкъщи започнахме да го правим по този начин и разликата е наистина поразителна. Единствено пропускаме процедурата с кисненето в 62-градусова вода.

Внимание: пасаторът и всички разновидности на блндери и роботи СЪСИПВАТ пюрето. Тайната е в претриване през цедката!

Бон Апети!
Виж целия пост
# 4
Благодаря Ви много  bouquet
Днес се опитах да направя ето тази солена торта и картофената смес стана като лепкаво тесто, което не можеше да се оформи изобщо и го изхвърлих( картофите  сложих да сваря в гореща вода и после с пасатора, което е било грешка).
След това сварих нови, като ги поставих в студена вода да се варят и ги намачках с вилицата и ..., абе станаха долу-горе. Важното е, че тортата свърши Hug
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Fresh
..., абе станаха долу-горе. Важното е, че тортата свърши Hug
Това е най-добрият показател, че си си свършила работата.
Виж целия пост
# 6
Аз винаги слагам картофите в студена вода със сол. След като се сварят ги заливам със студена вода за кратко, вадя ги, оставям ги малко да изстинат и тогава ги беля. Правя пюрето като ги мачкам с вилица.

Да ви питам нещо... тука продават едно 'нещо' (не го знам как се казва) като цедка, вътре се монтира ножче, с една врътка, която се върти ръчно. Ползват го за пюрета, но никога не съм виждала как и какво става. Някой ако знае, моля да сподели  Praynig
Виж целия пост
# 7
Стават като лепило от пасатора, купи си уред за мачкане на картофи.
Виж целия пост
# 8
Най-важното е какъв е сорта картофи  Hug
Виж целия пост
# 9
мисля че трябва да обелиш картофите и да ги посолиш
Виж целия пост
# 10
Абе най-важно е да не се пасират картофите с пасатор. Намачкваш ги с вилица, прекарваш ги през някаква преса, но не и с миксер. С него винаги стават на лепило.
Виж целия пост
# 11
Ако правите пюре, след като сте размачкали картофите, слагате кравето масло, сол, /може и черен пипер/ и вряло мляко и бъркате с миксера / с бъркалките за кекс/. Пюрето се получава много въздушно и леко, в никакъв случай длетаво. Млякото се слага не наведнъж, а постепенно, в зависимост от това, с каква гъстота ще правите пюрето, но трябва да е горещо. Изпробвано с гаранция! Grinning  chef

С пасатор, обаче, за нищо на света. Ще го докарате точно като лепило за тапети! Grinning
Виж целия пост
# 12
мене не ме бърка че са както казвате вие "лепило за тапети"
бъркам с пасатора, че вместо с прясно мляко слагам кисело....вкусно е мога всичкото сама да го изям. пък и май наистина вкусът е от сорта на картофите
Виж целия пост
# 13
Зависи от сорта картофи Peace
Виж целия пост
# 14
Зависи от сорта картофи Peace
Точно така!
Пасатора също не трябва да се използва - казвам го от опит.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия