Научете ме да готвя

  • 1 786
  • 28
Момичета, предлагам в тази тема да обсъждаме провалите си и да си помагаме със съвети, за да ги предотвъртяваме

Аз започвам

Правих баница с готови кори. като беше топла беше супер, но като изстина стана глетава. Правих я вита= Едни казват, че трябва да я правя наложена, други, че и така става newsm78

Шкембето ми стана без всякакъ вкус. Сварих го много добре. сложих 50 на 50 булъон и прясно мляко, сложих и масло с червен пипер, ама.... няма вкус  newsm78

Ако приемете идеята за тази тема, доста ще Ви досаждам, защото манджите ми все не се получават,а определено имам мерак
Виж целия пост
# 1
Баницата става и в двата варианта. Когато се налага може да се нареже и да се полее с пр мляко с яйца. А поначало баница си се яде топла.

За шкембето не се слага 50 на 50 а се слага до литър мляко, аз го слагам на вкус за около 2-3 литра бульон.
Виж целия пост
# 2
За шкембето не се слага 50 на 50 а се слага до литър мляко, аз го слагам на вкус за около 2-3 литра бульон.
т.е. да преобладава млякото ли?
Виж целия пост
# 3
Аз също правя баница с готови кори,като я навия и подредя в тавичката,нярязвам я на парчета и я заливам с една газирана вода.Оставям десетина минути да поеме цялата газирана и чак тогава я слагам да се пече.Става супер.  chef  bouquet
Виж целия пост
# 4
За шкембето не се слага 50 на 50 а се слага до литър мляко, аз го слагам на вкус за около 2-3 литра бульон.
т.е. да преобладава млякото ли?

не да преобладава бульона
Виж целия пост
# 5
Я да издам аз една кръчмарска тайна Mr. Green
Застройката на шкембето се прави с брашно, жълтъци и кисело мляко Wink
А пък аз оня ден пекох агнешко. Сложих му подправки, вода, завих плътно с фолио и го мушнах за 3-3,5 часа във фурната. Така гледах го приготви на брат ми тъщата (незнам каква ми се пада). Обаче мойто като го извадих му беше извряла всичката вода, изсъхнало... ужас. Според мъжо (той е кръчмаря Wink ) е трябвало да сложа и мазнина, незнам къде сгреших, но определено си умрях от яд.
Виж целия пост
# 6
Я да издам аз една кръчмарска тайна Mr. Green
Застрийката на шкембето се прави с брашно, жълтъци и кисело мляко Wink

Я издай как точно се прави, да не объркам нещо!
Виж целия пост
# 7
Когато правя вита баница, предпочитам да е с по-дебели кори от готовите, примерно Сърбиянка. А когато е наложена я правя с обикновените кори. В плънката на баницата освен яйца и сирене, слагам кофичка кисело мляко с 1 ч.л сода, 1 ч.ч олио и 1 ч.ч брашно, обърквам всичко и това ми е плънката. Винаги завършвам с плънка, дори и ако е вита баница, пак я мажа отгоре с плънка. На витата понякога слагам отгоре и едно пакетче майонеза (тогава намалявам олиото в плънката), така става доста вкусно.
А шкембе не готвя, не го ям!  Sick
Виж целия пост
# 8
А пък аз оня ден пекох агнешко. Сложих му подправки, вода, завих плътно с фолио и го мушнах за 3-3,5 часа във фурната. Така гледах го приготви на брат ми тъщата (незнам каква ми се пада). Обаче мойто като го извадих му беше извряла всичката вода, изсъхнало... ужас. Според мъжо (той е кръчмаря Wink ) е трябвало да сложа и мазнина, незнам къде сгреших, но определено си умрях от яд.

Малко не са ли му били много часовете дори за пълнено агне голямо при мен в едната ми фурна става за два часа а в другата най-много за три. А иначе не слушайте мъжете, на агнешко най-много масло, за каква мазнина е давал акъл.
Виж целия пост
# 9
marulka_s,  твойта баница звучи доста интересно. Аз също заливам отгоре, ама къде сгреших та стана глетава. Плънката май ми е била твърде суха.
anomalia р,  за първи път чувам, че на шкембето се прави застройка Embarassed. Ще опитам следващия път
Виж целия пост
# 10
Шкембе-чорба се застройва само с прясно мляко! Peace
Залива се и с разтопено масло с червен пипер.
Естествено, че и с кисело мляко и яйце ще стане, но няма да е оригиналната.
А за баницата, щом е станала глетава, най-вероятно е била недопечена. Няколко минутки  повече във фурната би трябвало да решат проблема.
А за агнешкото - много си го пекла. В домашна фурна най-много  2 часа му стигат. Естествено, предварително се намазва месото с мазнина (аз си бъркам смес от олио и масло 1:1, плюс червен пипер). Водата на дъното трябва да е 1-2 пръста най-малко. Ако са големи парчетата месо, може и до половината да са потопени във вода. Фолиото трябва да е добре подпъхнато, да няма дупка, през която да се изпарява водата. Това е. Останалото е въпрос на повече практика! Wink Laughing
Виж целия пост
# 11
Или баничката е била недоопечена или прекалено много плънка! Peace
Виж целия пост
# 12
Шкембе-чорба се застройва само с прясно мляко! Peace
Залива се и с разтопено масло с червен пипер.
Естествено, че и с кисело мляко и яйце ще стане, но няма да е оригиналната.
А за баницата, щом е станала глетава, най-вероятно е била недопечена. Няколко минутки  повече във фурната би трябвало да решат проблема.
А за агнешкото - много си го пекла. В домашна фурна най-много  2 часа му стигат. Естествено, предварително се намазва месото с мазнина (аз си бъркам смес от олио и масло 1:1, плюс червен пипер). Водата на дъното трябва да е 1-2 пръста най-малко. Ако са големи парчетата месо, може и до половината да са потопени във вода. Фолиото трябва да е добре подпъхнато, да няма дупка, през която да се изпарява водата. Това е. Останалото е въпрос на повече практика! Wink Laughing
За чорбата и аз знам с прясно, ама съпружеството рече кисело, пък шкембето им минава за хубаво. И брашно и жълтъци обаче, става гъсто едно такова и мътно. И със запържен червен пипер отгоре, да.
Пък за агнешкото спазвах точно стъпките на "тъщата", и тя го пече 3 часа, ама в Раховец, мойта печка е новичка, с вентилатор  Thinking А не го намазах, понеже парчетата си имаха бая мазнинка отгоре. Другия път ще ги удуша за 2 часа, проверка и така. Пък дано стане  Blush
Виж целия пост
# 13
Разликата във фурните е много важна! Всеки трябва добре да си познава фурната. Затова изобщо не се съобразявам с такива препоръки като определено време на печене. Проверка му е майката! Wink Докато й свикнеш, де. После - по усет.
Майка ми например никога не боде кексовете си - по миризмата познава дали са готови. Laughing
Виж целия пост
# 14
Уауу, какъв нос Simple Smile
Благодаря за съветите, Как' Сийке, ще те послушам Hug
Виж целия пост
# 15
Да, не е до носа, но кекс се пече така. Не се отваря фурната докато не замирише на кекс.
Виж целия пост
# 16
Наложената баница я павя с  обикновенните кори. В плънката на баницата слагам яйца,1 ч.л сода, сирене, газирана вода, олио и разтопено масло, обърквам всичко и това ми е плънката. Винаги завършвам с плънка и газирана вода. След като се изпече я обръщам в/у купички докато изстине. Колкото и да стои не става корава.
Виж целия пост
# 17
Да, не е до носа, но кекс се пече така. Не се отваря фурната докато не замирише на кекс.

Наистина всяка фурна е различна и дадените температури са по-скоро ориентировъчни. Аз пека кекс, като го слагам в студена фурна и след 50 минути отивам да го извадя. Нито го гледам, нито проверявам дали е опечен. Но това се постига с времето и с по-честото използване на фурната, де! Grinning Всичко идва с опита, така, че давай смело! Няма човек поискал да се научи и да не е успял!
Виж целия пост
# 18
Хе-хе, и аз разбирам, че кексът е готов като замирише на кекс. Laughing

А застройката на шкембето я правя: запържвам лук, добавям брашно, бульон, 2-3 л. кисело мляко и чаша прясно мляко.  chef

Аз пък имам проблем с пиле яхнията (с многото лук) - мъжо все вика: абе хубава е, но не както я готвят в нашия край. newsm78
Виж целия пост
# 19
И какъв ти е проблемът? newsm78 Лесна манджа е.
Виж целия пост
# 20
Ами и аз това се чудя  Thinking, може би в подправките - слагам само черен пипер, нещо друго?
Виж целия пост
# 21
Ами аз я правя така - след като препеня пилето, слагам и лука да ври (2 големи глави, нарязани на ситно, може и настърган морков), както и червения пипер. Напоследък не запържвам манджите, но не пречи да запържиш месото с лука и червения пипер. След като уври месото, го вадя и обезкостявам и накъсвам на хапки. Но ти ако предпочиташ, можеш да го оставиш на порции. Добавям сол, черен пипер, пресен магданоз, ако е бройлер пилето, добявам и 2 пилешки или гъбени бульона Маги за аромат и сгъстявам с брашно, което, ако е препечено с масло, още по-добре. Ако не, в момента, в който свалям ястието, добавям парче масло за аромат. Друга мазнина не слагам. Това е.
ПП Ако мъжът ти е свикнал на домашно пиле, а ти му готвиш бройлер... забрави да ти хареса някога манджата! Mr. Green
Виж целия пост
# 22
А пък според мен тайната на всяка яхния е запържването на лука до златисто и на брашното.Вкуса е съвсем различен!
Виж целия пост
# 23
И аз да кажа нещо по въпроса за баниците,защото и аз голям зор видях доде се нау4а... smile3557 После си хванах цаката на фурната и освен това винаги я слагам в добре загрята фурна, и като я извадя я понапрьсквам със студена вода и я увивам с кьрпа"да си обиколи нивката", както казва свекьрва ми... newsm62и не я бутам поне 20 мин...последния път я правих вита със спанак и много добре ми се полу4и newsm10
Виж целия пост
# 24
Ами и аз това се чудя  Thinking, може би в подправките - слагам само черен пипер, нещо друго?

аз слагам чер пипер, но на зърна и дафинов лист
става много вкусно Peace
Виж целия пост
# 25
Абе пак ще я пробвам някой път, дано успея да я докарам.  chef
Виж целия пост
# 26
И аз да кажа нещо по въпроса за баниците,защото и аз голям зор видях доде се нау4а... smile3557 После си хванах цаката на фурната и освен това винаги я слагам в добре загрята фурна, и като я извадя я понапрьсквам със студена вода и я увивам с кьрпа"да си обиколи нивката", както казва свекьрва ми... newsm62и не я бутам поне 20 мин...последния път я правих вита със спанак и много добре ми се полу4и newsm10

Ооооо кой ще чака 20 мин. народа гладен.
И мойте баници нещо се излагат, затова ще следя с интерес темата.
Виж целия пост
# 27
Аз пък имам проблем с пиле яхнията (с многото лук) - мъжо все вика: абе хубава е, но не както я готвят в нашия край. newsm78
Ами да ходи да си го яде в неговия си край тогава. hahaha
Виж целия пост
# 28
Аз пък имам проблем с пиле яхнията (с многото лук) - мъжо все вика: абе хубава е, но не както я готвят в нашия край. newsm78
Ами да ходи да си го яде в неговия си край тогава. hahaha
Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия