Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

160 благодарни Американки въртят тиквеници и пазаруват Коледни подаръци!

  • 81 296
  • 630

Анкета

Пазарувате ли на Черен Петък и/или Сайбър Monday?

Опции:

Моля да си попълните анкетата и да споделите с другарчетата всякакви комични, трагикомични  и даунрайт трагични спомени и истории, свързани с тази изконна  и свещена традиция на север от Великата Мексиканска Стена Wink
Да преизпълним плана и да задвижим икономиката, другари и другарки, червеното трябва да стане черно!
Виж целия пост
# 1
Първа лъжичка за водичка Simple Smile

Не се блъскам и не доближавам магазин по време на Черен Петък. Ако има дийлове онайн и съм набелязала нещо купувам. Специални приготовлвния, палатки и суха храна от прдната нощ не е за мен Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Досега не съм пазарувала на black Friday ама може и тази година да се пробвам Wink.
Виж целия пост
# 3
Първата си година тук направих грешката да "отскоча до Маршалс" баш в Черен Петък и вече петнайсет години не съм повторила. Стига ми доживот.

Агент, мерси за темата!
Виж целия пост
# 4
Agent Provocateur, изключително признателна съм ти за подробния отговор! Явно наистина е доста различно и реално за обикновения българин е малко сконфузно да осъзнае този факт. Simple Smile

Тъй като спомена за признаване на дипломи и приравняване, бих искала именно относно този въпрос да те попитам нещо, тъй като в  България ако питаш, всеки университет ти дава световнопризната диплома, но всички добре знаем, че не е така. Вуйчо ми е хирург и негов познат в Щатите му е казал, че ако иска да работи като лекар, ще трябва наново да започне и може само като санитар да работи, тъй като не се признават медицински дипломи от България. Познавам и доста други случаи, които също са ударили на камък с български дипломи. Реално в САЩ признават ли се наистина някои дипломи, без да ти е нужно още 4 години да учиш за същото?

Аз например следвам Бизнес администрация. Това например би ли ми се признало, бих ли могла да работя по тази специалност нещо или ще ми се наложи да уча всичко наново? 

Също много ме вълнува въпросът относно учителските професии в САЩ. Една моя така да се каже братовчедка е бакалавър по детска педагогика и тя също много се интересува дали ще може да работи като детски учител в САЩ? Тъй като все пак те би трябвало да предпочитат американски учители, макар и за малки деца, но знае ли човек?
Виж целия пост
# 5
Агент, мерси, че се появи да ни освежиш с нова тема.

И аз като янажар първата година направихме грешката да се редим пред Бест бай и от тогава насам не сме го повторили.
Виж целия пост
# 6
Първия ми Черен Петък завърших със секнат кръст някъде из Мейсис. Освен незабравимите спомени за деца и бебета по нощници на пазар след полунощ в обичайна ноемврийска нощ в северо-запада, ми остана и опитът с обезболяващи. Иначе винаги мога да намеря нещо, което ми трябва неотложно в момента, в който го видя в някоя брошура.
Виж целия пост
# 7
Аз например следвам Бизнес администрация. Това например би ли ми се признало, бих ли могла да работя по тази специалност нещо или ще ми се наложи да уча всичко наново? 

Също много ме вълнува въпросът относно учителските професии в САЩ. Една моя така да се каже братовчедка е бакалавър по детска педагогика и тя също много се интересува дали ще може да работи като детски учител в САЩ?

Като правило, повечето дипломи за висше образование от България тук се признават със съответната степен. Тоест, като бакалавъл по БА, тук ще ти признаят, че имаш диплом за висше образование по бизнес администрация. Дали ще можеш да работиш с това ще зависи изцяло от работодателя. Но дипломата като такава ще се признае, в смисъл, че ако искаш примерно да продължиш да учиш, университетите ще приемат, че вече имаш бакалавърска степен и можеш да продължиш с магистър.

Това, което не се признава - не само в САЩ, а почти навсякъде по света, е лицензът или правоспособността в определена област. Затова на лекари, зъболекари, счетоводители, юристи, учители и т.н., дипломите им "не се признават". Те се признават за дипломи, но освен самата диплома тези професии трябва да имат съответния лиценз да практикуват в определена страна или щат. На български доктор по медицина тук ще му се признае степента, но не и специалността и съответно ще трябва да полага изпити и няколко години да специализира тук на място. Иначе може да работи в други области, където се търсят хора с лекарски дипломи, но не за работа като лекари - например свекърва ми беше хирург, тук работеше като медицински консултант в лаборатория, за което не се иска лиценз и специалност, но се иска медицинско образование. Не е необходимо да станеш санитар, изобщо, освен ако не те влече.

Начална детска педагогика тук по същата логика се признава като висше. Ако иска да работи братовчедката като учителка в детска градина или ясли, няма да има проблем - там обикновено се изисква полувисше, висшето ще е бонус. Но ако иска да работи в начално училище 1-3 клас, трябва да получи местен лиценз в щата, в който ще работи. За лиценз обикновено се изисква едногодишна магистратура, но в зависимост от изискванията на щата може да трябва да покрие курсове, които не е учила в България, и съответно това време да се удължи.
Виж целия пост
# 8
здравейте
Виж целия пост
# 9
И аз, като ianajar  Rolling Eyes

Преди около 16 години, тъкмо дошли и чули-недочули, рзбрали-недоразбрали, какво е това черен петък, отидохме с дъщеря ми, тогава все още съвсем мъничка за телевизор ли беше или пс, вече не помня, разбира се, не направихме никаква покупка по обясними причини. Цялото нещо ми дойде толкова стряскащо, че и аз, като нея, не съм и помисляла да повтарям Ill

Имам колежки, за които да се хукне по магазините в четвъртък през нощта е нещо, като състезателна дисциплина. Правят се групи, организации, стратегии и т.н.
Мисля, че така са израснали и за тях това е част от поставянето на началото на подготовката за Коледните празници.
След това с дни се говори само за това и ентусиазирано се обсъждат "находките", голяма досада за всички останали.
Виж целия пост
# 10
Агент, мерси за темата. Не ходим по магазини ние, мъжът ми зяпа електроники и джаджи, но рядко купува на сайбър мондей.
Барабанче, няма какво да добавя за дипломите, обяснила ти е Янажар. Има си организации за приравняване, често към самата професионална организация, но след това трябва да се лицензираш/сертифицираш, което е различно за всеки щат както стана ясно.
Но не мисля че за бизнес администрация ще ти трябва подобен професионален лиценз.
Виж целия пост
# 11
Агент  bouquet

Никога не сме пазарували на черен петък, и в тълпите без значение за какво, не се моткам.
Виж целия пост
# 12
От няколко години съм от "другата страна на барикадата", но дори и да не съм, не е за мен този спорт.
Виж целия пост
# 13
Ох, има или няма отмяна за elephant trophies import in the USA? ! Гледам имало, пък други пишат, че била on hold! Та се чудя да се напивам ли от мъка, или да чакам и за?!
Виж целия пост
# 14
Благодаря ви за информацията! Още нещо само да ви попитам:

Като цяло доволни ли сте от живота си в САЩ и ако не е тайна какво работите, защото би ми било много интересно да науча? 

И попринцип вярно ли е това, което чета, че ако имаш зелена карта и не излизаш от САЩ за определено време, трябва да си живял там 5 години, за да можеш да кандидатстваш за гражданство?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия