Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 889
  • 600
# 360
Руколата в нашия двор расте, като плевел. Даже поповото прасе не я закача много-много. Не изисква никаква специална грижа-вода от верме и на време и това е.
Виж целия пост
# 361
И нашата не иска грижа, расте за няколко седмици в топло време. Имаме цяло лято, но широколистна та, другата сях едната година нищо не стана.То си зависи и от място и други фактори има, не знам и аз. Но миналата година на комшията доматите ги нападнаха вредители и изсушиха, а нашите нищо им нямаше.
Виж целия пост
# 362
Мога ли да отгледам рукола в домашни условия, на терасата?
Четейки това, което пишете за нея, вземам да се поотказвам да купувам... А толкова много я обичам.
Виж целия пост
# 363
Както казах, расте без никакво усилие във всякакви условия. Тази в магазините едва ли е третирана просто, защото няма смисъл. Сигурно и в саксия ще расте.
Виж целия пост
# 364
Аз последно време преоткрих домашното оризово  мляко.Много е универсално.
Сега е созона на зелении те и смутитата вървят много. Коприва та е задължителна. Също песто от магданоз, коприва, рукола, ядки всякакви комбинации правя от тях.
Може ли да ми напишеш (подробно) как точно приготвяш оризовото мляко? Много ще съм ти благодарна, Hug може и на лично. Любимо ми е и най-универсално.
Виж целия пост
# 365
Използвам кафяв ориз. Накисвам го цяла нощ. На сутринта изхвърлям водата. Слагам го да се свари и пасирам. Прецежда през марля, ако има нещо. Но при мен става перфектно гладко. Съотношението вода ориз на око го правя, но горе долу 1/2ч.ч ориз около 2 литра вода. Просто мярката ми е една малка тенжерка. И по избор се добавя ванилия, кленов сироп. Зависи за какво се ползва. Аз като го направя така го държа в бутилки и като ще го ползвам му добавям. Овесено мляко по същия начин, само че не го варя него. Само накисвам, пасирам, цедя
Виж целия пост
# 366
А оригинален соев сос някой правил ли е?
Аз правя боза. На периоди съм, сега ми е силния бозаджийски период (заради лечение с антибиотик).
Боза в магазините категорично няма. Има течност от брашно със захар и около 1-2 полезни бактерии. Три денонощия последно им отне на тези бактерии, за да почне маааалко да киселее боза на Хармоника. После на моето просо със захар, вода и закваска отнема само 2 денонощия, за да стане истинска боза.
Виж целия пост
# 367
А оригинален соев сос някой правил ли е?
Аз правя боза. На периоди съм, сега ми е силния бозаджийски период (заради лечение с антибиотик).
Боза в магазините категорично няма. Има течност от брашно със захар и около 1-2 полезни бактерии. Три денонощия последно им отне на тези бактерии, за да почне маааалко да киселее боза на Хармоника. После на моето просо със захар, вода и закваска отнема само 2 денонощия, за да стане истинска боза.
Може ли рецептата за бозата? Веднъж пробвах да правя и беше пълна катастрофа.
Хармоника става по принцип, но при нас има само малка Била, а те я нямат в асортимента. Поради карантината, ходя в нея само.  В големите им магазини има, но малки бутилки. Политика някаква.
Пробвах една боза на Rocket Foods, супите им в бутилка са добри, но бозата стоя две седмици в хладилника и не мръдна. Нищо живо няма в нея явно. Сладка течност. Тези с подсладителите, които продават навсякъде, са подигравка с традицията. И са ми на вкус блудкави и гадни.
Хармониката понякога се сгъстява като желе, не знам защо се получава така. Едно време каква боза имаше, само спомен остана за нея. Прясна, беше рядка, но сладка. После постепенно ставаше гъста и резлива. Такава я обичам. Интересно, защо никой не може да направи истинска хубава боза вече?
Виж целия пост
# 368
Радвам се, че написа за Ракетената боза, тя не се вкисва никога, няма и едната бактерия на Хармоника! Две дози боза изхвърлих,  опитвайки се да ги заквася с боза Rocket, значи 8 литра! Писала съм в теми тук, но хората си купуват щото им е сладко.
Виж целия пост
# 369
Радвам се, че написа за Ракетената боза, тя не се вкисва никога, няма и едната бактерия на Хармоника! Две дози боза изхвърлих,  опитвайки се да ги заквася с боза Rocket, значи 8 литра! Писала съм в теми тук, но хората си купуват щото им е сладко.
Така е с бозата, все пак имат добри попадения със супичките и веган руската салата. Yum
А рецептата, която става добре, каква е? Освен ако не е някаква фамилна тайна, с която мислите да правите бизнес. Лошо няма, ако е така, от много време чакам някой да намери истинска рецепта и да почне да продава наливна боза в малка сладкарничка с банички, тулумбички и баклави. Simple Smile
Бях лятото в едно градче от селски тип, нямаше такива екстри по магазините като Хармоника, но носех една бутилка. Ползвах една рецепта от сайта бгмама, намерих стара тема за правенето на боза, но нищо не стана. Получи се една утайка, отгоре изплува водата, не се закваси, а направо се вкисна, накрая я изхвърлих. Жалко ми беше за изхабената закваска от истинска боза.
Виж целия пост
# 370
Тайна има, но още не я знам Sad
Не успях да си захвана сама микроорганизмите по рецепти от интернет.
Моята рецепта е хард полезна, издирена, десетки разговори, вкл. и с производителя на Хармоника, имам снимано Удостоверение, закачено на витрината на една бозаджийница в стария град на Скопие, издадено от тяхната академия на науките. Пише, че бозата от просо не е храна, а лекарство Simple Smile Изброени минерали, витамини, пробиотици... Говорила съм с всички бозаджии в Охрид и с един в Лозенград Simple Smile))

Рецепта боза
от просо, с готова закваска

За около 2.5 л. използвам около 150г. просо.
Почиствам, плакна няколко пъти, накисвам поне час. Варя около 20-30 мин. на слаб огън след като кипне. Внимавайте в началото прави пяна и има 100% сигурност,  че ще изкипи без контрол.
Оставя се до изстиване върху котлона, надъбва допълнително. Пасира се, после се прецежда през грамадна цетка,  използвам дървена шпатула.
Добавя се захар на вкус, около 10%. Трябва да е сладка, не спестявайте!
Държи се на топло. За 2 дни започва да се отделя газ при отваряне на капачката. Ако се чуе "пссс", прибирате в хладилника. Честито, вече не е много сладка, започва да е кисела Simple Smile

Вариантът с препечено брашно от ръж също е вкусен, но е по-тежко да се направи, по-високи температури минава брашното,  има риск от загаряне,  с глутен е и е без полезностите на просото.
Виж целия пост
# 371
На хармоника са все с просо или ръж бозите, предполагам затова стават като желе. Онази която се вкисваше беше със захар от бяло брашно ако не греша.
Виж целия пост
# 372
Аз правих боза без заквасака,щото нямам. И няма как да си набавя. Та.препичам брашно от просо. Варя във вода със захар и завивам два или три дни. Става ОК. Не помня пропорции. Но утре ще си направя.
Имам червен ориз. Дали ще стане на мляко. Ще пробвам.
Виж целия пост
# 373
На хармоника са все с просо или ръж бозите, предполагам затова стават като желе. Онази която се вкисваше беше със захар от бяло брашно ако не греша.
Грешиш във всичко написано.
На Хармоника няма вече просо, няма вече ръж.
Всяка боза се вкисва, как го измисли това последното...
Виж целия пост
# 374
На хармоника са все с просо или ръж бозите, предполагам затова стават като желе. Онази която се вкисваше беше със захар от бяло брашно ако не греша.
Грешиш във всичко написано.
На Хармоника няма вече просо, няма вече ръж.
Всяка боза се вкисва, как го измисли това последното...
Ами аз от една година не живея в България, това което съм купувал на хармоника не е като онези времена бозата. В детството от ръж и просо не съм пила. Е от какво ги правят хармониката вече? Боза с аспартам не съм видяла да се вкисва. Ако не е био е с подсладители и консерванти. Не изключвам и хармониката да  използват Био консерванти. Кое последното как съм го измислила? Коя е тая вкиснатата боза, какъв е тоя тон, за боза говорим за Бога. Да не се само забравяме викам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия