Д-р Емилова не е вегетарианка, но препоръчва не повече от един път седмично, един вид животинска храна, т.е. 4-5 пъти месечно нещо от животински произход - яйца, месо, риба, масло или сирене.
Ученик на Лидия Ковачева е също д-р Георги Гайдурков, неговият подход е да се яде около 5% животинска храна, останалото веган. Има доста издадени книги. За мен в неговия подход има логика, и е близко до това, с което човечеството преобладаващо се е хранило до към средата на 20 век.
Аз станах веган от около една година, кръвните показатели ми се подобриха, но имам периоди на вълчи глад, но нищо не ми се яде, от това което мога да ям. Не се чувствам сита. Получава се дисбаланс на омега 3, в ядките и маслата преобладава омега 6. Във веганските храни има доста кокосово и други подобни масла, а те са по-вредни от маслото. Харесва ми етичната страна на веганството, но ме смущава това, че трябва задължително да се пият добавки, като омега 3 и В12, за да се компенсират липсите им във веганския режим. С малко животинска храна, това би могло да се избегне. Така че, подходът на д-р Емилова и д-р Гайдурков ми изглежда доста резонен, но засега ще се опитам да продължа веганството.