Пристрастяване към захарта

  • 30 168
  • 373
# 255
Аз повече от седмица се опитвам да се храня ВМ НВХ. Ям яйца с бекон, големи зелени салати, пържолки, но въпреки това желанието за шоколад не е изчезнало и прегрешавам често. Може би трябва да мине още време на този режим.

Kalina., благодаря ти за съвета, ще го изпробвам! Трудно ми е да си представя, че от раз ще спра сладкото, защото обикновено такива рестрикции ме карат още повече да желая забраненото и да се фиксирам върху него, но постопенното спиране по твоя план ми допада. Ще си определя ден в седмицата и ще опитам да го спазвам, постепенно с все по-малки количества.

skandity, браво! Много ме вдъхновяваш с волята, която проявяваш Kissing Face Благодаря ти за вдъхновението и знай, че всички тук те подкрепяме! Ще се опитам да последвам примера ти и в трудните моменти на изкушение ще се сещам как ти се справяш.



Виж целия пост
# 256
Ооо, повече от седмица трябва да мине. Доста повече. После дори да имаш желание за нещо сладко, няма да е това бясно притреперване, а нормално контролируемо желание. Пък няма лошо от време на време да се хапне и по малко сладичко. Ама от време на време и по малко.
Виж целия пост
# 257
skandity, браво на теб!  Чудесна мотивация си за останалите! Go ahead!
Виж целия пост
# 258
Скрит текст:
Аз вчера като разбрах, че отново е неизбежно и ще си купя шоколад, реших поне да си взема черен, вместо млечен, макар че не го харесвам. Прочетох тук в темата, че това може да ме залъже и дори да не го изям целия. Ами изядох го без особено удоволствие, но не спрях да си мисля за съседния на рафтчето линд с лешници и стафиди, и в крайна сметка отидох и си го купих и него днес Relaxed Забърквала съм си всякакви домашни шоколадоподобни, какови зърна също имам, но не помагат.

Сякаш когато му отделя време и си го сготвя с по-здравословни съставки, десерта някакси губи част от предназначението си в емоционален смисъл. В ежедневието ми като се съберат едно след друго неща, които не само не ми носят особено удовлетворение, но и ме натоварват и стресират, сякаш имам нуждата да се откъсна от всичко и всички за миг и да си доставя малко радост.
С купешки шоколад, това става импулсивно и носи някакъв вид утеха. Надявам се, че някоя от вас ще ме разбере, защото май прозвуча малко психо, по принцип съм си нормален човек Smile Но сякаш в този смисъл захарта е моето малко греховно бягство.

Всъщност, точно така трябва да се гледа на купешката захар.Като на греховно удоволствие по повод, някакъв празник.....а не за ежедневно ядене.
Аз точно така гледам вече на сладкишите.У дома доста рядко правя, не е полезно всеки ден, на всяко хранене да се яде десерт, така и мъжа ми и сина ми ядат плод, ако им се яде нещо след хранене.
А греховните удоволствия под формата на купешки сладкиш ям навън, точно по някакъв повод, излизане с приятелки, на РД, на празници....Има огромна разлика да хапнеш торта/пай/нещо друго 1-2 пъти в месеца и да ядеш подобни храни всеки ден.

Виж целия пост
# 259
Влизам специално да благодаря на Vrabcho, която преди няколко страници даде гениалната идея за крем карамел със стевия. Мням! Мням! Направих го с домашно мляко и домашни яйца, но действах на принципа на крем брюле, т.е. не сложих карамел на дъното на купичките, а всяка купичка поръсих с малко мусковадо, 5 минути преди да извадя от фурната. Довърших на горен реотан, че нямам горелка за карамелизиране. Стана уникално прекрасен. Мусковадото е малкото ми прегрешение, но реших, че по половин чаена лъжичка на порция не е чак толкова страшно, а ароматът му е божествен. Vrabcho, да си жива и здрава, че даде такава чудна идея!
Виж целия пост
# 260
Уиш, радвам се че ти е харесала рецептата.
Аз замислям тирамису със стевия (за крема), та ще се отчета като го направя.
Виж целия пост
# 261
Уиш, радвам се че ти е харесала рецептата.
Аз замислям тирамису със стевия (за крема), та ще се отчета като го направя.

те бишкотите са пълни със захар.... Whistling

аз от години правя всичко със стевия.
само пандишпан не става, както и някои по-капризни сладкиши.
всичко друго става.
Виж целия пост
# 262
Знам, че са пълни със захар. Така е по-добре, защото ще се балансира вкуса.
Домашни бишкоти с подсладители няма да правя. Няма как да станат като Савоярди, правила съм. Най-много до котешко езиче ги докарвам. Grin
Виж целия пост
# 263
Хах, за съжлание здравословните варианти на десертите почти никога не стават вкусни като оригинала. Например 2 пъти съм опитвала да правя брауни - веднъж с нахут, веднъж с червен боб - голяма гадост. Но все пак това бяха рецепти наиситна здравословни, може би ако си се направи стандартно, като само захарта се замени с подсладител, ще стане добре..
Виж целия пост
# 264

Знам, че са пълни със захар. Така е по-добре, защото ще се балансира вкуса.
Домашни бишкоти с подсладители няма да правя. Няма как да станат като Савоярди, правила съм. Най-много до котешко езиче ги докарвам. Grin
Сподели как ги докарваш като котешко езиче!

The wishmaster, благодаря за интересната идея.
Виж целия пост
# 265
Например 2 пъти съм опитвала да правя брауни - веднъж с нахут, веднъж с червен боб - голяма гадост.

моето брауни с червен боб го ядат хора, които и идея си нямат, че е здравословно и са го одобрявали...
аз отдавна не съм мярка, защото захар рядко консумирам, та затова ги разпитвам другите, но казват, че е вкусно и не разбират, че е без брашно и захар.
с нахут не съм пробвала.
последното беше с червен боб и червено цвекло.

бишкоти без захар няма как да станат, защото се надигат от захарта и яйцата.
същото като при пандишпана...
Виж целия пост
# 266
Ако постнеш рецептата за твоето брауни тогава ще съм много благодарна :–)
Виж целия пост
# 267

Сподели как ги докарваш като котешко езиче!

Хаха, никак, просто не набухват, стават като флорентинки - плоски и твърди плочки, както и asyalein казва.
Брауни с боб гледах как прави Филипа Гомеш по 24 kitchen. Пробвах, но не ми беше вкусно. Бобът не се усещаше, но имаше странен, тричав вкус - нищо общо с истинско брауни за съжаление. А аз много, много искам да харесам диетичните сладкиши и ги ям без никакви предразсъдъци.
Виж целия пост
# 268
Ако постнеш рецептата за твоето брауни тогава ще съм много благодарна :–)

брауни с боб

1 консерва червен боб, мисля, че е 240гр.
50гр. шоколад (аз слагам черен, поне 80% шоколад)
5-6 фурми, накиснати във вряла вода, колкото да се покрият (не много)
80гр. масло
2 яйца
стевия, ванилия, канела (аз слагам и други подправки, имам една смеска за сладкиши)
евентуално малко някакво брашно (аз не ям глутен и слагам нещо дето няма глутен, но който няма проблем, може да сложи нормално брашно.)

на водна баня се разтапя маслото и шоколада, след това се оставят леко да се охладят.

бобът се отцежда и се пасира заедно с фурмите. ако е много гъсто се добавя по малко от водата, в която са киснали фурмите.
добавят се яйцата и се разбива добре.
добавя се маслото с шоколада, подправките и се пак се разбърква добре.

ако е рядко се сгъстява с малко брашно.

изсипва се в малка тавичка (моята е половината от тавата на фурната) и се заглажда.
пече се на умерена фурна. незнам колко, аз го пека на око.

като изпече се маже отгоре пак с разтопено масло и шоколад (по желание).
по-вкусен е като престои поне една нощ.

Виж целия пост
# 269
Моля за съвети, има ли бивши шоколадохолици, които са се отървали от този ад? Как успяхте? Има ли някакви хитринки, които прилагате, за да спрете да мислите за сладкото? Отворена съм за всякакви предложения! Благодаря!
Преди години през 3 -4 месеца хващах вагинални гъбички. Омръзна ми и започнах да чета из интернет. Бях с постоянен партньор и стриктна хигиена. Оказа се че сладкото също може да е причина за гъбките. Реших да го спра. Гъбичките изчезнаха.
Като знам колко пари, време, нерви, въздържание ми струва лекуването им драстично намалих сладкото.
Ям по малко и рядко редче шоколад, един бонбон, два - три сладоледа за седмица. С времето дори и не ми се яде сладко. Като знам какво ще ми струва прегрешението и се отказвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия