ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 409
  • 992
# 585
Доста е връткаво правенето на моцарела. Ако не греша, след като се пресече млякото, се работи ръчно в саламурата. Аз съм правила извара(ricotta) ,кашкавал и сирене, но моцарела никога. Гледала съм, как се прави, но ми се вижда сложно. Всъщност, гледала съм само по телевизията.
Неапол е всеизвестна с биволски моцарели.
Виж целия пост
# 586
Благодаря за съветите. Изгледах 2 клипа инаистина си е сръткава работа.
Млякото вече се кваси на кисело.
Виж целия пост
# 587
Ох, как ми се дояде овче кисело мляко, много си лоша...

И аз моцарела не съм правила, купувам направо. Simple Smile Гледала съм как се прави и на живо, не е за мен.
Виж целия пост
# 588
Момичета, аз съм правила и от овче Simple Smile и от краве. Щото биволско нямам. овчето става по-жълтеникаво /предполагам от високата масленост е/ и дава повече рандеман от количество мляко.  Дори дан е е оригинал, пак е в пъти по-добра от продаваната във веригите.  За италианската не меря, истинска съм хапвала в Италия и ако се дотътря до София от магазини Пулия (но там наблягам на буратата) Не е сръткава работата. Просто трябва да се пипа много бързо и термометър. Разделя се на конци и се разтапя при печене. Ако има желаещи да пробват, ето https://pep-4o.blogspot.com/2015/04/blog-post_93.html
Много обичам тази кухня. Домашната паста наистина не е хубава с обикновено брашно. Малко на юфка ми докарва. Аз си поръчвам от Италия от едни познати брашно, или ползвам тук на Дивела за паста /5кг пакети в Метро има/
Добре заварили Simple Smile
Виж целия пост
# 589
Пеп-чо, ние и трите с Данилу и Десита живеем в Италия, затова не ни се налага да си я правим Simple Smile Въпреки че последния път като си ходих, в Кауфланд имаше и италианска моцарела, включително от биволско мляко и то ДОП. Много се изненадах, въпреки че и цената й беше двойна и нагоре от в Италия...

Нагоре бях давала май линк на този образ, странен е но обяснява много добре:


Но и той си казва, че я е правел навремето, като е имал ресторант в Еквадор, от където е съпругата му, защото не е имало истинска моцарела. Сега и той си я купува. Simple Smile Един братовчед на ММ произвежда сирена, ръчно, артиджанале, като съм го гледала и ми минава мерака. Grinning
Виж целия пост
# 590
благодаря много за клипчето,  подобен бе и другия начин, който гледах как се прави, но не мога да пипам горещо Simple Smile и изббрах оня. Ама и този ще пробвам. Щастливки сте вие при толкова сирене. Маняк съм на тема сирене, утре ще се грабваме до Кърнаре за едно хубаво козе и биволско, истинско.
за Кауфланд какво да кажа - оригинала е скъп, но и преди да заредят за промоционалната седмица /тук само тогава съм виждала италианско/ не се знае колко време съхраняват, защото последната бурата беше с киселееща вече  сметана вътре. Твърдите сирена издържат поне.
Виж целия пост
# 591
Пеп-чо, семолина за паста, внос от Италия, подават в магазините на Добрев. Аз от там взимам. Дивела-та - има я и в Била малки разфасовки, е по-едра и тестото ми става доста по-грубо.
Виж целия пост
# 592
Аз бурата не обичам хич, всъщност предпочитам по-зрели сирена, особено пекорино, изключение правят самосамо моцарела и рикотта и то ако са наистина хубави. Simple Smile И козе много обичам. И от българското овчето ми е любимо всъщност...

На Дивела не ми харесва, честно казано. Не е големината, качеството на пастата после. Не знам, аз и тук не мога да си харесам и не съм само аз. Не че не става, просто после не издържа добре при готвене или ощепри правене не се държи добре. Или свекърва ми ми праща, или купувам от един човек, който носи от Пулия. Всъщност при хляба е същото, паста рядко правя но хляб редовно. Съвсем различен резултат при различните брашна, особено ако правиш дълго втасване като мен. По магазините под 1.50 евро свястно за хляб от мека пшеница не съм открила, от производител минимум който съм виждала е 1 евро на кило, на юг. За 5 кг опаковка при това. Сами смятайтв в България колко трябва да струва, с печалбата на всички по веригата. Затова няма как да се сърдя на Дивела например ... Затова нагоре писах, че всъщност е много по-лесно да се намери хубава прясна или не паста, отколкото да си я направиш сам. Ами и на глава да тръгна, няма да докарам качеството на наистина добрата готова паста, за която са избирали качествена пшеница и имат всички нужни машини, които аз нямам.
Виж целия пост
# 593
кажете повече за италианския хляб, че ми стана любопитно?
Виж целия пост
# 594
И хлябът е много различен в различните зони. Simple Smile Традиционно повечето се прави с лиевито мадре, може би квас се превежда? Но не е рядко, а като парче тесто.  И съответно бавно втасване, поне една нощ. За целта трябва по--силно брашно, често от твърда пшеница.

Разбира се, на много места ти продават с химични набухватвли и по-некачествено брашно и само вида е същия. Simple Smile Особено в Милано, аз затова почнах да правя вкъщи и да замразявам, не намерихме наистина добър в района...

Извинете ме за логореята днес, но ММ работи, вали и скучая... Simple Smile
Виж целия пост
# 595
"Lievito madre" точно натурална, или мая майка. Квас, който се е оформил след дълго естествено зреене на бактериите,които спомагат втасването, набухванто на хляба.
Прави се с брашно, вода, малко захар и търпение.
Виж целия пост
# 596
Nelig, пробвай пастата на Lidl - Italiamo. Pasta di Gargnano е всъщност, аз съм много доволна. Divella също не харесвам, нито Barilla. De Cecco 👍, Rummo...
Виж целия пост
# 597
Аз не правя хляб, купувам си пане кафоне, 2 евро килото.  Единствено него харесвам. Много ми е сложно, когато пътувам, да ям хляб, все не ми харесва. В Тоскана да не говорим, там го правят без сол 😢.
Виж целия пост
# 598
Само Лидл нямаме тук, всички останали. Точно Руммо купуваме, нали е от Беневенто, удря го на местен патриотизъм мм... Grinning Но е хубава, определено. Друго, понякога пускат Де Мартино, но няма винаги. И на Пам от линията и Тезори, правят я Де Матеис, в Ирпиния, работи един приятел на ММ като поддръжка и той ни каза, че е идентична на Грано Армандо. Специалните им формати са супер наистина, много се изненадах. И е малко по-евтина от Армандо, макар и не съвсем икономична. То тук и не носят на Армандо за съжаление. Че ако знаеш какви отвратителни пакери например сме купували тук...

За лиевито мадре все се чудя какъв би бил точния превод?
Виж целия пост
# 599
 в една група за хляб с квас го Четох и беше преведено като майка....
Но използват оригиналното му име левито мадре
Тази паста в Лидъл купувам и аз и освен нея и домашна, друга не ползвам
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия