Продукти:
за пълнежа:
5 картофа
200 гр.пилешко филе
100 гр.грах
100 гр. кисели краставички
3 с.л майонеза
1 глава лук
сол
за палачинките:
4 яйца
1 с.л. брашно
1 ч.л майонеза
1/2 ч.л сол
сода за хляб на върха на ножа
2 с.л нарязан магданоз
1.Сваряваме по отделно картофите, филето и граха/ но може да се използва и стерилизиран/.
2.Приготвяме палачинките по следния начин:
Разбиваме яйцата със солта, содата и брашното.
Намазваме тефлонов тиган с мазнина, загрявяме и изливаме половината яйчена смес. Когато долната страна се изпържи я обръщаме. Готовата палачинка слагаме в чиния.
Изпържваме и другата, и след като изстинат ги намазваме с майонеза и поръсваме с нарязания магданоз, навиваме ги на руло и ги режем на кръгчета с дебелина 1 см.
3.Рендосваме картофите и лука /на най-ситно, за да стане на каша/ и ги смесваме, добавяме и 2 с. л. майонеза, и разбъркваме.
4.В отделна купа нарязваме месото на малки кубчета и го смесваме с граха и 1 с.л майонеза.
5.Взимаме една кръгла купа и я намазваме отвътре с масло, слагаме фолио, достатъчно голямо, зa да може след това да покрие добре готовата салата. Трябва краищата му да са надолу. Притискаме го към дъното и стените на купата за да прилепне добре.
6.Леко го намазваме с майонеза и слагаме парченцата палачинки плътно едно до друго на дъното и по стените на купата.
7.Отгоре на парченцата палачинка мажем тънък слой от картофената смес и хубаво го притискаме.
8.В средата слагаме пилешкото филе с грах,кисели краставички и майонезата, като добре го натъпкваме, за да не се разпадне при рязането.
9.Най-отгоре слагаме равен слой от оставащата картофена смес. Ако са ни останали от палачинковите парченца може да ги сложим върху картофите.
10.Завиваме салатата с краищата на фолиото, притискаме го с ръка и оставяме готовата салата в хладилник поне за 2 часа.
11.Преди поднасяне развиваме краищата на фолиото и обръщаме салатата върху чиния. Махаме фолиото и режем на триъгълни парчета.
Ето и как изглежда:
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=RECIPE_INFO&RECIPE_ID=524