Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 89 824
  • 685
# 450
Да си отговоря на въпроса за лигавия кефир - оказа се, че това е нещо положително.



Поразрових се из западните форуми и се оказа, че въпросното нещо се нарича kefiran и представлява съвкупност от полизахариди, които не са нищо необичайно и даже са добър признак, че кефира е в добро състояние и се развива. Най-често се наблюдава през лятото, когато температурите са по-високи.
Подобни полизахариди се срещат при нишестето, целулозата, гликогена (животинския аналог на нишестето), сока/гела на алоето и т.н.

Относно изплакването с вода - на доста места срещнах, че въобще не е препоръчително, даже е противопоказно, защото по този начин се отмивали част от полезните бактерии и се разваляла микрофлората на кефирените зърна.

В този сайт има събрана страшно много информация (на английски) и доста подробно е отговорено на над 40 често задавани въпроса.
Виж целия пост
# 451
И аз така прочетох за лигавото, че било полезно. По ваши препоръки държа кефира в хладилника и пак има лига. Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета
Виж целия пост
# 452
Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета

Това не би трябвало да ви притеснява, защото малките са най-работливи и потентни понеже имат по-голяма контактна повърхност с млякото. Това ме навежда на мисълта дали е добра идея да се разделят по-големите групи на няколко по-малки, но никъде не ми попадна информация за това.
Виж целия пост
# 453
Здравейте, някой има ли гъба за даване във Варна? Ако не намеря от града съм съгласна и по Еконт или Спиди.
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 454
Здравейте, искам да попитам и помоля ако някой от София има кефирена гъба за подаряване ще съм благодарна да ми пише! Предварително благодаря! 😊❤💜
Виж целия пост
# 455
Clodia868, върнах ти отговор на лични съобщения  Simple Smile
Виж целия пост
# 456
Някой от Младост/Полигона да услужи с гъбка?
Виж целия пост
# 457
Теди, не съм от Младост, но мога да ти дам гъбка 😊
Виж целия пост
# 458
Хора, аз защо не успявам да направя този течен кефир? При мен се получава кисело мляко - едва успявам да го прецедя... използвам малко количество гъба, около 1с.л.  на около 150-200мл мляко. Общо взето за едно денонощие на топло ( стайна температура) е готово. Вкусът му е като на леко преквасено кисело мляко. Къде греша?
Виж целия пост
# 459
Хора, аз защо не успявам да направя този течен кефир? При мен се получава кисело мляко - едва успявам да го прецедя... използвам малко количество гъба, около 1с.л.  на около 150-200мл мляко. Общо взето за едно денонощие на топло ( стайна температура) е готово. Вкусът му е като на леко преквасено кисело мляко. Къде греша?

За това количество от гъбата, млякото ти е малко. Увеличи го на 500 мл.
Виж целия пост
# 460
Аз направо си изгубвам гъбата, все по-малко и по-малко става. Не знам дали има и половина чаена лъжичка, но пък првя с толкова 800 мл. Не знам какво да я правя, за да се увеличи.
Виж целия пост
# 461
Моята гъба не растеше, докато беше в пластмасов съд. По препоръка от съфорумка я преместих в стъклен и побесня.  Crazy
Виж целия пост
# 462
В стъклен съм я държала винаги и аз. Чудя се дали да не би, защото я държа повече от един ден?
Вие всеки ден ли правите кефир? Аз като правя по 800 мл, ми се струва ужасно много.
Виж целия пост
# 463
Здравейте на всички преди повече от 7 години имах такава гъбка . Първоначално беше голяма но след всяко използване сякаш ставаше по малка но си спомням че беше мн интересно на вкус . Сега имам малка госпожица и бих искала да започна да правя и за себеси и за нея.Аз съм от гр. Раковски ,но често си ходя и в Пловдив . Ако някой има в излишък или продава ще съм благодарна да ми пишете . Благодаря предварително и лек ден !
Виж целия пост
# 464
Мога да изпратя по Еконт. Ако ви устройва като вариант (и ще си поемете доставката) - пишете ми на лични.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия