Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 359
  • 884
# 720
Само със сол - на естествена ферментация.
Не е много - един 3-литров буркан, но не можем да я изядем бързо.
Четох в нета, че се прибирала на хладно, но ме притеснява тази вискозност - дали е нормална?

   Аз си правя така по 2-3 пъти в годината. Съхранявам в хладилник за около месец. Нищо и няма. Никакви корсерванти. При поднасяне поливам с малко зехтин и поръсвам с червен пипер.
Виж целия пост
# 721
Задушени лук,червена чушка, патладжан, настъргани моркови и домати, поръсени с киноа.

Кекс с лешниково едро смляно брашно.
Виж целия пост
# 722
Само със сол - на естествена ферментация.
Не е много - един 3-литров буркан, но не можем да я изядем бързо.
Четох в нета, че се прибирала на хладно, но ме притеснява тази вискозност - дали е нормална?
   Аз си правя така по 2-3 пъти в годината. Съхранявам в хладилник за около месец. Нищо и няма. Никакви корсерванти. При поднасяне поливам с малко зехтин и поръсвам с червен пипер.
Благодаря ти Flowers Cherry Blossom
Аз много обичам сурова туршия, но не знам защо досега не ми е хрумвало да си направя. Всъщност мислех, че ще мирише много, но не мирище изобщо.
Едва ли ще изкара 1 месец. Освен полята със зехтин, правя салата с нахут или боб.
Бях си сложила и рязано зеле в една малка кофа - и то е станало, ще го готвя с малко ориз.
ir74, колко сол слагаш? Аз намерих рецепта с 50гр морска сол на 1 л вода. Доста соленичко става, но пък солта е добър консервант.

През седмицата направих майонеза с нахутена вода. Стана страхотна и отиде във въпросната салата нахут-туршия и в картофена салата с червен лук.
Виж целия пост
# 723
   Никога не меря 😉, всичко правя по усет и с опитване. И като готвя рецептии пропорциине спазвам, само крада 😘 идеите и експериментирам гледай като го опиташ да ти е доста соленичко, после винаги можеш да измиеш през гевгир. Така правя и кисело зеле, зареждам една голяма тенджера рязано зеле и за седмица е готово.
    Днес за закуска кус кус с масло, мляко и овче сирене. За утрешната закуска един бърз кекс със стафиди.





    За обяд аз ще съм на зелена салата с черен боб и тиквени семки; картофено пюре.





    Вчера имаше бобена яхния и млечна салата.





    И от онзи ден едни яйца в доматено-лучена смес и салата от маслен мега боб с червени печени чушки, червен лук и чесън. Май само на бобови налитам, а, добре че тук има десетки различни видове, та да експериментирам.



Виж целия пост
# 724
Сурова туршия/кисело зеле държим в хладилника или навън на терасата в кашон и увити с одеяла. Crazy Досега не ни е замръзвало нищо през зимата, но тук не е особено студено. За съжаление нямаме истинско мазе/изба. Там могат да седят цяла зима без проблем.
Консерванти не бих сложила в никакъв случай. Тогава всички полезни микроорганизми ще измрат и общо взето няма да има смисъл да се яде туршията.
В момента едно кисело зеле чака да бъде прибрано в хладилника. На мен ми е рано за ядене на туршии, но едно зеле изобщо не ставаше за салата и стана на кисело зеле.
Виж целия пост
# 725
Благодаря ви, момичета.
Явно експериментът "туршия" е успешен и ще продължа да го правя.
И аз заради полезната микрофлора, не само заради вкуса.
Виж целия пост
# 726
Дайте рецепта за сурова туршия която да е изпитана.

Някой беше пуснал веган кекс със снимка по назад...може ли рецепта.

Аз ще правя патладжанена разядка някаква, леща на дал и тиква на пара.
Виж целия пост
# 727
Веган орехов сладкиш, с Нахутена вода.
Една консерва от нахут охладена. Цеди се водата, трябва ви количество колкото два белтъка. Щипка сол, захар на кристали, една ванилия и се разбива на сняг. Чаша орехи се мели с пудра захар. Всичко се смесва и се обърква с дървена шпатула. Добавя се олио, още пудра захар, какао сурово черно, бакпулвер, брашно. Чаша хладка вода, която трябва да се подкисели с нещо:- фреш от половин портокал или лимон или оцет. Всичко се разбърква, трябва да е доста гъсто. Пече се в студена фурна, на 200-220 градуса, върху намаслена хартия за печене или тава с незалепващо покритие. Леко охладен се залива с глазура от стопен черен шоколад и кокосово масло без аромат/ такова за готвене/. Продуктите са на око, комбинация от две рецепти. Веган макаронс и веган шоколадов кекс.


Ето рецепта за кекса. Правих го на око. Въпроси по проготвянето приемам на лични.
Виж целия пост
# 728
Аз съм на вълна зеленчукови спагети. Вчера пробвах варианта с моркови. Стана много вкусно. И от картофи ми харесаха. Сега остава да пробвам ряпа,дайкон, цвекло.
Виж целия пост
# 729
тези дни и при мен не беше много активно готвенето, но все пак...
равиоли пълнени с песто (готови) и доматен сос със сметана
салата от спанак, царевица, краставици и горгондзола
печена тиква (от нея ще правя и други неща, най-вероятно крем супа)
овесени сладки
Виж целия пост
# 730
Nivea, рецептата за суровата туршия е лесна. Измиваш и нарязваш зеленчуците, слагаш ги в буркан, кофа или каквото имаш.
За водата: кипваш водата със солта, оставяш да се охлади до стайна темп. и заливаш. Зеленчуците трябва да са покрити в вода.
За количеството сол има различни виждания. Аз сложих 50гр. морска сол на литър вода.
Виж целия пост
# 731
Днес готвя Smile
Салата със спанак и моркови
Паста със сирене
Зеленчуци в доматен сос.

За утре мисля френска лучена супа,халуми и табуле.
Виж целия пост
# 732
Шницели от шампиньон.
Супа от разни есенни зеленчуци.
Кестени.
Виж целия пост
# 733
Пенкейкс с батат и мед.
Зеленчукова яхния с киноа.
Пържени тиквички.
Звлена салата с маслини и селъри.
Гуакамоле.
Виж целия пост
# 734
зеленчукова паейя
салата
елда с ядки и фурми
разядка от червен боб, магданоз и чубрица
родопска закуска
карт. пюре
зеленчуково къри

за днес нямам идеи, трябва да напазарувам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия