КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 63 731
  • 745
# 45
Jinxey, поздравления за хубавите козунаци. Имам питане тези всички бройки на снимката от колко дози тесто са направени?
Виж целия пост
# 46
Jinxey, поздравления за хубавите козунаци. Имам питане тези всички бройки на снимката от колко дози тесто са направени?
Благодаря Relaxed От 600 грама, точно по споделената рецепта. Те са малки. Мерих с кантарчето, за да са ми еднакви - 5 х 225 гр тесто (преди оформянето). Тези формички ги взех от магазин за левче.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 47
Благодаря за разяснението. Изпечени изглеждат доста големки, това ме озадачи.
Виж целия пост
# 48

**Противно на схващането - козуначеното тесто ТРЯБВА да е твърдо!!! Мекото губи форма и не се получават козунаците. Плетката се прави хлабава!!!, за да не се напукат.

А сега де! Повечето казват възможно най-меко тесто, ама все пак да има и релеф на плетката. Сега ново 20. За мазнината също има коренно различни мнения относно времето на прибавянето ѝ. Едни казват в началото с всички продукти, други - по средата, трети - накрая  Rolling Eyes

Тъкмо се спра на една рецепта - оп, изскочи някой с някое коренно противоположно мнение. А пък снимките са веднъж! Конци, конци, конци, че чак през монитора ти се иска да си дръпнеш  Heart Eyes

Явно става всякак, ама си зависи от майсторите. Шапка ви свалям и огромно благодаря, че сте толкова отзивчиви, мили момичета (и тук-там някое момче) bouquet
Виж целия пост
# 49

**Противно на схващането - козуначеното тесто ТРЯБВА да е твърдо!!! Мекото губи форма и не се получават козунаците. Плетката се прави хлабава!!!, за да не се напукат.

А сега де! Повечето казват възможно най-меко тесто, ама все пак да има и релеф на плетката. Сега ново 20. За мазнината също има коренно различни мнения относно времето на прибавянето ѝ. Едни казват в началото с всички продукти, други - по средата, трети - накрая  Rolling Eyes  
Явно "твърдо" и "меко" относно тестото са разтегливи понятия и всеки разбира колко точно с опита си.  "Меко" при слабо брашно губи форма и плетка. Но пък "твърдо" при силно брашно дава сбито печиво, като хляб.  Та така, зависи си от брашното и преценката на човека, която идва с опита.
С мазнината, curly sue, също ти остава да пробваш, иначе всички варианти работят, въпросът е кой ще ти хареса на теб.  Simple Smile
Относно "хлабавата плетка", съм съгласна донякъде - в началото е по-сбита, а в края където фитилите изтъняват се прави по-хлабава, та да се поуеднаквят при втасването и печенето.
Втасването също е важно - трябва да е достатъчно - нито много, нито пък малко - отново с опита резултатите се подобряват.
Аз харесвам с тънка коричка (други пък обратното) и ми харсва да добавям мазнината при измесването. Замислих се обаче в четвъртък да си направя експеримент с добавянето ѝ по-късно.
Виж целия пост
# 50
И аз така, тъкмо реша, че ми е ясно кое как, кога и излезе ново мнение, точно обратното, на което уж съм разбрала.  ooooh!  Laughing
Накрая май най-важен е ентусиазма и че ще има домашен козунак на трапезата. Peace

Морена, благодаря за темата! bouquet
Виж целия пост
# 51
Козунак печен 45 минути на 150-160 градуса,сочен и мек е.И е сложен на 50 градуса загрята фурна да втасва, после само усилвам до 160.Решетката е точно над дъното.

Виж целия пост
# 52
Йее сега ако кажете и къде по обичайните магазини го има тоз небет шекер, че хич не съм го забелязвала.  Simple Smile
С благодарност за търпеливите и всеотдайни "козунакомайсторки"! bouquet
Туй любимо чудо от детството, може да си вземеш от Фантастико-при нас е почти залепен(небет шекера)до брашното на София мел.
Виж целия пост
# 53
denyil, благодаря за вниманието и отговора! Hug Фантастико ми е възможно най-удобния вариант.   smile3508
Виж целия пост
# 54
Небет шекер има в аптеките. Във верига варненски супермаркети (Май Маркет) видях при диетичните храни.
Виж целия пост
# 55
Ако някой реши да пробва рецептата, която пуснах, ще види, че тестото е адски твърдо. Чудех се дали ще успее да омекне от привнасянето на мазнината. Омекна и все пак ми стоеше твърдичко. В крайна сметка се получиха най-пухкавите козунаци, които съм опитвала изобщо Hushed въпреки че брашното беше силно (за баници). Буквално памук. Ще ги правя пак по тази рецепта в събота, дано пак така станат. Иначе нея я взех от учебник по сладкарство. За хлабавата плетка си има логика. След сплитането козунаците пак втасват - разширяват се и ако плетката е стегната ще се разпукат в опит за разтягане. При хлабава - просто ще запълнят празните места Simple Smile
Прекрасни са козунаците ви, момичета! Съветите също - особено този за силното брашно. За пръв път ползвам банично и съм му голям фен вече Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 56
Моля за добра рецепта за козунак за хлебопекарна. Ще го печа във фурна с топъл въздух и долен реотан на 170/180 градуса.
Виж целия пост
# 57
Моля за добра рецепта за козунак за хлебопекарна. Ще го печа във фурна с топъл въздух и долен реотан на 170/180 градуса.
Щом ще печеш на фурна, хлебопекарната само ще го омеси. Всяка една рецепта, която е изпитана ( на първа страница има адски много) ще ти свърши работа Simple Smile Дори да го печеш в хлебопекарната, пак няма значение. Този уред е помощник и няма отношение към рецептата Simple Smile
Виж целия пост
# 58
Благодаря, Мереленда! Simple Smile

Ако някой реши да пробва рецептата, която пуснах, ще види, че тестото е адски твърдо. Чудех се дали ще успее да омекне от привнасянето на мазнината. Омекна и все пак ми стоеше твърдичко. В крайна сметка се получиха най-пухкавите козунаци, които съм опитвала изобщо Hushed въпреки че брашното беше силно (за баници). ..
Джинкси, точно затова рекох, че е относително понятие "твърдо"/"меко" и човек трябва да понатрупа опит, за което пък е важен ентусиазмът, както писа Фортуна малко по-горе. Simple Smile.
Като ти гледам козунаците, явно е добра рецептата, просто твоето "твърдо"  трябва да е възможно най-твърдото меко (дано ме разбирате  Simple Smile), за да имаш таква хубава структура на козунк с конци, а не на хляб/кекс.

Моля за добра рецепта за козунак за хлебопекарна. Ще го печа във фурна с топъл въздух и долен реотан на 170/180 градуса.
Щом ще печеш на фурна, хлебопекарната само ще го омеси. Всяка една рецепта, която е изпитана ( на първа страница има адски много) ще ти свърши работа Simple Smile Дори да го печеш в хлебопекарната, пак няма значение. Този уред е помощник и няма отношение към рецептата Simple Smile
Мдааа, абсолютно точно! Simple Smile
Виж целия пост
# 59
Да, така е...трябва време, много месене, за да се придобие опит. Доволна съм, че тази година си открих две основни грешки, а именно мекотата на тестото и хлабавостта на плетката. Имала съм опити, в които козунаците приличат на гъби - пънче и шапка Simple Smile Едната година дори се разляха от формите и изпаднаха от тях Grin Плетките винаги стягах и винаги ми се пукаха ужасно. Нооо, след десет години опити започнах да вдявам Laughing хахаха
Весели празници, момичета Flowers Hibiscus
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия