Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 951
  • 762
# 180
Много искам да прочета факти, ама наистина факти за:
- увеличения глутен за 40 години. И не, хората, които не ядат по един хляб на ден, не знаят за вредата от глутена. Особено, като четат, че сортовете пшеница в Европа са различни от тези в Америка, откъдето дойде модата на глутеновата непоносимост.
-  тоталната вредност на захарта. Защото разликата между лекарство и отрова е в дозата. Едно време вафлите не се ядяха всеки ден и не бяха с глюкозо-фруктозен сироп, а с чиста захар. Виж, да кажем, че прекомерната употреба на въглехидрати е вредна, ОК.
- кое било храна за хора - баба ми ядеше просеник - от просо. А горките шотландци, милите, не са запознати с това твърдение и са си набивали от векове овесените питки. Мамка им и древни египтяни, как от храната на животните са варили бира.

Както за теб месото, яйцата, доматите и краставиците са естествена храна, така и за други леща и грах са естествени храни.

И наистина, искам да чуя нещо смислено, подковано с факти, а не колко някой бил отслабнал, щото бил ял естествена храна. Която, между другото, беше вегетарианска до преди 2-3 години и също толкова фанатично защитавана.

Виж целия пост
# 181
Зависимостта от сладко е наистина огромна - все си гладен и ти трябва още /заради играещата КЗ/. Вчера се изкуших да хапна 100 гр. сладолед на обяд /защо и как с ИР не питайте, просто се случи/. Не съм яла нищо друго, освен сладоледа за обяд, пих си хапчето след това. Ами да ви кажа, първо - стори ми се адски сладък, второ, след 3-тата лъжичка не ми се ядеше вече. Хем си спомнях вкуса и го усещах в устата си като върховна наслада, хем, след като го опитах, установих, че ми е някак странен вкуса и не е това, което си спомням. Не съм яла сладко от месец, само мъничко черен шоколад около цикъла и 2-3 лъжи мед да са се събрали общо /по-скоро с лечебна цел, не заради сладкия вкус/.
Та вкусовите рецептори и нуждите на организма се възпитават за не дълго време. Въпросът е после да се устои на изкушението /или да опиташ нещото, колкото да установиш, че не е това, което си спомняш и да си до там/. Поне при мен е така.
Виж целия пост
# 182
Amour*, а защо не е за хора овесът? Защото е конска храна ли, или царевицата е за прасетата само?
От житните само него си позволявам около 80 гр. на седмица, на цяло зърно /киснат 24 часа и съвсем леко заврял или направо накистат към салата/ - чудесен е на вкус, и полезен с нужното количество!
Ето малко по темата.
Съдържа фитинова киселина, която има способността да се натрупва в тялото, т.е., организма не може лесно да се освободи от нея.А тя може да е причина за костни болести/изменения, извличане на калция от костите, остеопороза.
Виж целия пост
# 183
Много искам да прочета факти, ама наистина факти за:
- увеличения глутен за 40 години. И не, хората, които не ядат по един хляб на ден, не знаят за вредата от глутена. Особено, като четат, че сортовете пшеница в Европа са различни от тези в Америка, откъдето дойде модата на глутеновата непоносимост.

- Тихите убийци на мозъка .... вършили ти работа ? https://www.helikon.bg/books/90/-%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%82% … AYASAAEgJCR_D_BwE

- no grain no pain - на д-р осборн
има и още многооо

Ако разбирам правилно, проблема не е в увеличен глутен, а в модифицираната пшеница с променена структура на този протеин, които вече създава проблем на човешкият организъм. Не съм сигурна , че е "мода" .... за съжаление аз съм един от примерите, че глутена ми влияе зле - главоболие, подуване, запек, стомашен дискомфорт и т.н. нямам ентеропатия само нетолерантност
Виж целия пост
# 184
Ето и за възрастта на някои храни и въвеждането им  в диетата на човечеството.
Тогава не прекалявайте или изключете от менюто си арахидоновата киселина от червените меса, дреболиите и яйчения жълтък.
Аз няма как да се откажа от единствения в моето хранене зърнен продукт.
Виж целия пост
# 185
Проблема е че сегашната пшеница и зърнени храни, не са това което са били преди години, а са генно модифицирани. Едно време и соята не е била проблем, но сега 99% от соята в света е ГМО и е супер вредна - вижте и книгата ГАПС на Наташа Макбрайт - изказавнето и за соята и потресаващо, а го дават на бебета ..... а да не ви казвам как го рекламират и пробутват на деца с лактозна непоносимост или алергия към белтък на кравето мляко ...... не е истина просто

Същото е и за царевицата и т.н.
Далече съм от мисълта, че човек може да изключи всичко ГМО от храната си и да заживее с продуктите от преди 30-40-50 г , идеята е просто да сме наясно и колкото се може да се избягват ...
Виж целия пост
# 186
Интересното е,че нали тези животни ги хранят със същите ГМОта,че и по-лоши(защото са по-евтини).Както и рибата,защото яде пластмасата от океаните,дефакто после ние я ядем.
Виж целия пост
# 187

това съм го чела. И не е проблем от вчера. Нарича се цьолиакия. Но не беше масово доскоро. Аз четох изследване (наистина, за жалост, не мога да дам линк), че американската ГМО пшеница има повече глутен но не и европейската.

Просто се дразня от хвърлени посто така твърдения, без да са подкрепени от поне 3 източника. Например за фитиновата киселина четох, че може би е антиоксидант - http://fitwell.bg/%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1% … _l.a_i.33663.html

Кой знае? Факт е, че традиционните рецепти и съвременните течения съветват предварително накисване на бобови и ядки.
Виж целия пост
# 188
Абсолютна мода е това с глутена. Лично познавам поне десетина жени, които си лекуват какви ли не болежки с безглутенова диета, но си пийват като тираджии, пушат и т.н. После глутена бил виновен.
Виж целия пост
# 189
Ако се замисли човек - растителната храна с нитрати и отрови, месо, мляко, яйца - натровени от лоша храна на животните. Освен да я караме на фотосинтеза - друго решение не виждам. То пък слънцето опасно, въздухът - мръсен.
Дори и да си гледаш храната лично, пак не можеш да избягаш от всички вредности. Те все в нещо ги има.
Виж целия пост
# 190
Ако се замисли човек - растителната храна с нитрати и отрови, месо, мляко, яйца - натровени от лоша храна на животните. Освен да я караме на фотосинтеза - друго решение не виждам. То пък слънцето опасно, въздухът - мръсен.
Дори и да си гледаш храната лично, пак не можеш да избягаш от всички вредности. Те все в нещо ги има.

https://www.youtube.com/watch?v=xXAzr2bhxhc Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 191
Аз също всеки ден в който не си позволявам сладко, тестено и т.н. се чуства ощетена, ограничена, наказана и т.н.

Ама защо е нужно???
Разбирам те по принцип, аз също обичам тези храни, но като имаш ИР, това не означава, че си наказана в ъгъла да гледаш как хората плюскат, а ти да рониш горчиви сълзи и да ти стърже от глад.
Има групи продукти, които са вредни за нас, има и такива, които са безопасни, има и такива, които не са съвсем вредни, стига да са по-ограничени. Е, и? Къде е драмата? В интернет има купища, ама наистина купища рецепти за хора като нас – кеф ти солено, сладко, "тестено" и т.н. Като не може захар, търсиш заместител. Като не може пшенично брашно, пак намираш заместител. Пробваш тази рецепта, после друга и а, ама то имало куп вкусни и засищащи ястия, които хем можеш да си хапнеш с удоволствие, хем и да си с чиста съвест, че не съсипваш здравето си.
Добре, липсва ти тестено. Хайде, забъркай си тези милинки и ела после да ми кажеш дали още ти липсва.
За хора като нас има и торти, и сладки, и сладоледи, и бонбони, и каквото душа му иска на човек. Няма нужда да се стряскат новаците, че са осъдени цял живот да дъвчат листо маруля с чаша студена вода. Има предоволно много варианти човек да се храни хем здравословно, хем вкусно.
Е, вярно, трябва да си направи труда да си ги приготви, защото не ги продават в кварталния супермаркет в лъскава опаковка, ама... До време ще е. Като гледам колко бързо нараства броят ни, скоро очаквам някой предприемчив човек да се усети и да запълни тази ниша.
Виж целия пост
# 192
Абсолютна мода е това с глутена. Лично познавам поне десетина жени, които си лекуват какви ли не болежки с безглутенова диета, но си пийват като тираджии, пушат и т.н. После глутена бил виновен.


С това изобщо не мога да се съглася ..... както /за съжаление/ има бум на алергии, автоимунни и т.н. така и глутеновата непоносимост /ентеропатия и нетолернтност /както и лактозна нетолерантност/.
А твоите познати .......те си знаят какво им е дереджето.


това съм го чела. И не е проблем от вчера. Нарича се цьолиакия. Но не беше масово доскоро. Аз четох изследване (наистина, за жалост, не мога да дам линк), че американската ГМО пшеница има повече глутен но не и европейската.
Просто се дразня от хвърлени посто така твърдения, без да са подкрепени от поне 3 източника. Например за фитиновата киселина четох, че може би е антиоксидант - http://fitwell.bg/%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1% … _l.a_i.33663.html

Кой знае? Факт е, че традиционните рецепти и съвременните течения съветват предварително накисване на бобови и ядки.
И в момента има адски много хора, което имат непоносимост или нетолерантност към глутена/лактоза/хистамини и незнаят за това........ никой ЛЛ няма да им пусне изследване и да ги диагностицира. Аз мисля, че достъпа до информация и книгите публикувани на тази тема отварят очите и все повече хора сами спират глутена, после хапват и виждат ефекта или пускат специализирани изследвания и го установяват. Аз например почти 10 г бях с нон стоп главоблие, мигренозни пристъпи, запушен нос /като синузит ставаше през зимата /, болки в ставите, подут корем, гастрит, че и някакъв колит .... съответно не ми се изброява с какво съм се лекувала и колко време, и всичко беше временно ...... преди 2-3 г спрях глутена, млечните, избягвах високо хистаминовите храни и не мислех, че има разлика, докато не се усетих, че вече не ме боли глава, явно "синузита" ми е отшумял и т.н. Сега ако хапна 2-3 дни подред млечни и "синузита" се завръща, с него и колита и гастрита, глутена ми води - главоболието и киселините и т.н.
Пак повтарям, че от всичко изчетено от мен - не съм останала с впечатление че има разлика в количеството глутен, а във видът му - пшеницата съдържа едно определено количество глутен и важно е че този глутен е модифициран и организма не може да го разгражда, той се натрупва във власинките на червата, слепва ги и това намалява усвояемоста на храната , ценните вещества и т.н. включително пропускливост на червата и т.н.
Последните години науката заета с микробиома на човека се развива с главоломни темпове и изкачат такива факти дето ...... лошо да ти стане .....
относно -накисването - абсолютно ЗА, на много места съм чела за това, за ползите от накисването, бавното готвене и т.н.
Виж целия пост
# 193

Искам да се върна малко назад в темата, че ви изпуснах за няколко дни. Въпросът ми е относно Газираната вода и това как решихте че е вредна и я наредихте наред с газираните напитки? Че чак и сол сложихте в състава и. Говоря за обикновенна газирана вода /например Девин Еър, нямам предвид тези води с вкус на лимон или плодове/ - никъде в състава и не открих сол, гадирана вода може да има флуор ако е минерална и самата минерална вода съдържа флуор, но той е в количество много по-малко от това което например има в пастата ви за зъби. Най-върлите противници на газираната вода - моля да ми дадете линк да видя кои са вредните води. Сега разгледах етикетите на 3 води /толкова има в павилиона до работата ми/ и не видях нещо толкова страшно описано на етикета. Според по-вредно е приема на вода от пластмасово шише стояло на слънце, отколкото епизодичен прием на обикновенна трапезна или минерална газирана вода. Аз например си позволявам от време на време газирана вода и вътре в нея си добавям резенче лимон и щипка джинджифил - глезотиии

А с какво е полезна?
За сол, че съдържа знам от човек работил в разни фабрики. И то няколко.
Дори обикновената сода ми е казвал, че си има химия и не е като естествената газирана.
Който иска да си пие. За мен това не е полезна напитка. Предпочитам чиста водица.
Виж целия пост
# 194

Искам да се върна малко назад в темата, че ви изпуснах за няколко дни. Въпросът ми е относно Газираната вода и това как решихте че е вредна и я наредихте наред с газираните напитки? Че чак и сол сложихте в състава и. Говоря за обикновенна газирана вода /например Девин Еър, нямам предвид тези води с вкус на лимон или плодове/ - никъде в състава и не открих сол, гадирана вода може да има флуор ако е минерална и самата минерална вода съдържа флуор, но той е в количество много по-малко от това което например има в пастата ви за зъби. Най-върлите противници на газираната вода - моля да ми дадете линк да видя кои са вредните води. Сега разгледах етикетите на 3 води /толкова има в павилиона до работата ми/ и не видях нещо толкова страшно описано на етикета. Според по-вредно е приема на вода от пластмасово шише стояло на слънце, отколкото епизодичен прием на обикновенна трапезна или минерална газирана вода. Аз например си позволявам от време на време газирана вода и вътре в нея си добавям резенче лимон и щипка джинджифил - глезотиии

А с какво е полезна?
За сол, че съдържа знам от човек работил в разни фабрики. И то няколко.
Дори обикновената сода ми е казвал, че си има химия и не е като естествената газирана.
Който иска да си пие. За мен това не е полезна напитка. Предпочитам чиста водица.

В Клуб содата на Швепс има сол. Пише на етикета. За други не знам. Аз пия доста газирана вода.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия