Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

  • 68 678
  • 742
Старите теми:
Скрит текст:

HushedMemoGrinningAirplaneHouseBooksBikePeople BowDateSweat SmileNature SparklesHands ClapWear Mortar BoardTadaScrollMoneybagMoneybagMoneybag

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
UniFY

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb

Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb
През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.

Европейска здравноосигурителна карта - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Студентски застраховки:
https://studentsinsured.com/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
 -  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда:
Get rid of it in Breda!
-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed

Полезна информация от:
Amelia
Sash

Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата, синът ми е на етап търсене на квартира, такса още не са му поискали.
Виж целия пост
# 2
Ние днес получихме дипломата и веднага при нотариус , после в преводаческата агенция - от там ще я пратят по мейл на посредническата агенция , с която работим. Само търсенето на квартирата ще се окаже проблем. В Ротердам изглежда само за Еразмус университет има общежитие,надяваме се , че от юли се освобождават квартири и започваме отново с опитите. Препоръчайте ми кога е подходящо да се пътува до там с цел оглеждане на квартири и настаняване,защото моята мома е много спокойна , но мисля , че времето е малко за тази организация. Как препоръчвате да се пътува до Ротердам? До Айндховен със самолет - после с влак ?
Виж целия пост
# 3
G.D.,
Въпросът ви за дипломите остана висящ, защото всяко уни може да има различно изискване и хората не искат да ви подведат.
Отворих сайт на произволно уни (Айндховен). Искат заверено копие на дипломата и да се носи оригинала за сверка.
Заверено копие е различно от легализирае на документ с апостил от министерството.
Ако ми пише заверено копие, бих направила едно "Вярно с оригинал!" и печат на училището с подпис на някой от администрацията или класен и после това се превежда от заклет преводач.
Ако не им е достатъчно, поемете ангажимент да им изпратите документ във вида, в който го искат.

Легализирането с апостил отнема и време ( съвсем не става за ден два)

Meduza,
Дано да имате късмет с квартирата.
Иначе добре сте се ориентирали за Айндховен - Ротердам с влак.
От Амстердам ви е по-близо, но и билетите са по-скъпи, въпреки че в летния сезон това правило може да си има изключения.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за  новата тема.
До Ротердам е удобно и по- евтино до Айндховен със самолет и от там с влак.
Виж целия пост
# 5
Как препоръчвате да се пътува до Ротердам? До Айндховен със самолет - после с влак ?

Зависи колко човека сте и за колко дни. Аз бих препоръчала рент-а-кар от Айндховен. На нас ни излезе 120 евро за 4 дни плюс един резервоар. Бяхме четирима с багажа.
От летището до гарата в Амстердам се взима автобус. Из града билетите никак не са евтини, а първите дни ще се попътува докато се обзаведе с колело.
С колата хем пътувахме удобно, не сме се тъпкали по автобуси и влакове, хем бяхме мобилни - университета за регистрация, после общежитието, а и си направихме мини-екскурзия из Холандия.
Вижте колко струват билетите и си направете сметка.
Виж целия пост
# 6
G.D.,
Въпросът ви за дипломите остана висящ, защото всяко уни може да има различно изискване и хората не искат да ви подведат.
...
Имахме организирана родителска среща от Интеграл и точно това ни казаха - университетите имат различни изисквания. Някои искат и оригинала от сертификата по език. Ние затова нашата диплома ще я и преведем, и легализираме, да нямаме изненади. Нищо не ни коства, на фона на толкоз друг масраф. По-добре е да сме готови.
Също така ни предупредиха студентът да си приготви няколко снимки за там, да не ходи да обикаля и да губи време да търси да се снима и да чака. Влизат в употреба.

Обмисляме вариант да пътуваме с кола четиримата до Грьонинген юли-август, хем да видим на място квартира, хем да закараме повече багаж, а и да се разходим. Май така ще направим.
Виж целия пост
# 7
И ние обмисляме да закараме студента с кола до Айндховен с цел да закараме повече багаж.
Виж целия пост
# 8
Благодаря за отговорите, благодаря на Sash - измъчвам я и на лични, и тук. Неизвестността ми е голям враг.
Ккато и да е, синът ми е писал писма по всички тези въпроси, но унито мълчи засега. Легализация до петък, когато тръгваме , ще е възможна само с нерви от въжета. Все още обмислям дали да я правим. Сумата таксата ще преведем на място, едва ли ще искат кеш.... peysera работи безотказно от всяка точка на света, надявам се .  
Виж целия пост
# 9
Здравейте на всички и благодаря за полезната информация. И на нас ни предстои нов етап - синът във Фонтис Айндховен, щерката в Аванс Бреда. Аз също все още обмислям вариантите за пътуване и съответно багаж. На родителската среща в Интеграл щяха да дават информация за удобен начин за изпращане на багаж, но не успях да остана до края и да чуя. Ако някой има данни, ще съм благодарна да сподели. Иначе, нискотарифните, разбира се, са вдигнали цените на билетите за търсения период, а и едва ли е разумно да се пътува с по три куфара Simple Smile. Имате ли идея какво си струва да се подготви и вземе/изпрати от България и какво е по-удачно да се купи в Холандия. Поздрави на всички и успех!
Виж целия пост
# 10
Здравейте на всички и благодаря за полезната информация. И на нас ни предстои нов етап - синът във Фонтис Айндховен, щерката в Аванс Бреда. Аз също все още обмислям вариантите за пътуване и съответно багаж. На родителската среща в Интеграл щяха да дават информация за удобен начин за изпращане на багаж, но не успях да остана до края и да чуя. Ако някой има данни, ще съм благодарна да сподели. Иначе, нискотарифните, разбира се, са вдигнали цените на билетите за търсения период, а и едва ли е разумно да се пътува с по три куфара Simple Smile. Имате ли идея какво си струва да се подготви и вземе/изпрати от България и какво е по-удачно да се купи в Холандия. Поздрави на всички и успех!
Ако си партнирате с Интеграл, направо се обадете на служителя, който ви оказва помощ и го питайте за багажа. Те предлагаха и някакви евтини транспортни схеми с намаления за студентите. Но ние, след като най-вероятно ще сме с автомобила, няма да се възползваме засега, освен за багаж впоследствие, но до него да стигнем.
Препоръчаха ни да се носи в багажа луканка и лютеница. Smile
Виж целия пост
# 11
Следя ви. Благодаря за темата
Виж целия пост
# 12
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Искам да попитам някое от децата дали е правило теста на Интеграл за определяне на интересите му?
Моля ако имате впечатления да ги споделите.
Виж целия пост
# 13
Здравейте на всички и благодаря за полезната информация. И на нас ни предстои нов етап - синът във Фонтис Айндховен, щерката в Аванс Бреда. Аз също все още обмислям вариантите за пътуване и съответно багаж. На родителската среща в Интеграл щяха да дават информация за удобен начин за изпращане на багаж, но не успях да остана до края и да чуя. Ако някой има данни, ще съм благодарна да сподели. Иначе, нискотарифните, разбира се, са вдигнали цените на билетите за търсения период, а и едва ли е разумно да се пътува с по три куфара Simple Smile. Имате ли идея какво си струва да се подготви и вземе/изпрати от България и какво е по-удачно да се купи в Холандия. Поздрави на всички и успех!
Отностно багажа може да ползвате Спиди-до Холадния е 50лв до 32кг.Пратките пристигат директно на адреса за 7 дни.В Холандия има всякакви магазини от които могат да се закупят необходимите неща/чаршафи,кърпи,посуда и т.н./В Бреда специално може да ползвате Action-като нашето Джъмбо е.На летището в Айнховен има  големи таксита и шофьорите си дърпат пътниците пред изходите.Може да се спазарите за цена-около 100 евро е до Бреда и ви кара до адреса.Удачно е ако сте повече хора и с много багаж.Около 14 евро излизат билетите до там с рейс и после с влак.Отделно може да потърсите в групите във фейсбук за превоз на багаж.
Единственото нещо което не може да купите там са определени лекаства,така че за тях помислете.
Виж целия пост
# 14
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Искам да попитам някое от децата дали е правило теста на Интеграл за определяне на интересите му?
Моля ако имате впечатления да ги споделите.
За Сентигрейт ли питаш?
Ако е той, то същият не е на Интеграл, а е английски и се прави от учениците в Англия в 10-ти клас за професионална или образователна ориентация. Той е и за интереси, но и за наклонности в няколко основни научни/професионални направления.
Миналото лято го прави моят син. Според нас, и двамата, бе много полезен и добре ни ориентира в избора на направление, специалност и дори тип университет за бакалавърска степен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия