Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шапки-невидимки скоро ще станат реалност

  • 902
  • 5
Два екипа от учени обявиха отделно и едновременно, че мечтата на много хора да бъдат невидими е постижима.

Нов тип “метаматериали” могат да пречупят светлината и да направят обектите вътре в тяхната обвивка, включително хора, невидими, твърдят специалистите пред списание Science, цитирани от technews.bg.

Според описанията на учените, метаматериалите са твърди, съставени от миниатюрни пръчки и метални пръстени. Те са необикновени, тъй като имат негативен индекс на пречупване (рефракция) и третират електромагнитната радиация – радар или видима светлина – по различен начин от нормалните материали. Пречупването, или още рефракцията, е добре познат феномен. Той се наблюдава например, когато поставите молив в чаша с вода.

Свойствата на метаматериалите могат да се настройват фино (за дадени дължини и желаните пътища на електромагнитните вълни), чрез промяна на тяхната молекулярна структура. Именно чрез фината настройка се постига така желаният ефект на невидимост, обясняват учените. Метаматериалите отклоняват електромагнитните вълни около обекта, скрит в тях, и така го правят невидим. Ефектът може да се сравни с водната “обвивка” около камък в бърз поток.

Най-важният въпрос, който вълнува хората, а именно кога технологията ще влезе в употреба, засега няма ясен отговор. Според едни учени, първите метаматериали, които правят обектите невидими за радар, ще излязат след 18 месеца. Други специалисти обаче смятат, че ще минат 5 години до появата на метапродукти.

Сензационната теория, представена в Science, е дело на учените Джон Педри и Дейвид Смит. Техен конкурент е Улф Леонхард, който развива същата идея в списанието.

Технологията за невидимост на базата на метаматериали е различна от познатите стелт технологии, които рефлектират радара обратно към неговия източник.

Да се направят метаматериали, които работят в целия видим спектър, е доста по-сериозно предизвикателство за учените и производството. Затова и технологичните анализатори са доста скептични относно бързото пускане на комерсиални продукти за невидимост. Според тях ще е необходимо десетилетие за постигане на пълна невидимост и това би било невероятен успех.

На учените предстои да решат и обратната задача. Как невидимите хора, в обвивка от метаматериали, да виждат навън? На този етап се смята, че те трябва да използват някаква специална, изключена честота – например инфрачервена, за да виждат света, от който са се скрили.

www.dnes.bg
Виж целия пост
# 1
Първото нещо, което ще направя е, да си сложа шапката и да ограбя някоя банка Rolling Eyes. После ще ида в апартамента на едно бившо гадже и ще му се овеся на врата /мале, горкия Crazy/... и после ще му мисля вече.
Само че не ми се вярва много това да стане.
Виж целия пост
# 2
Цитат
Шапки-невидимки скоро ще станат реалност

А след това и летящите килимчета и вълшебните пръстени и лампи.  newsm62
Виж целия пост
# 3
Аз чакам с нетърпение пътуване във времето - ще ходя само в миналото. Имам доста работа  Whistling
Виж целия пост
# 4
Ама то вече има такова нещо!
Знаеш ли колко хора остават невидими за света.... едни такива сиви.... никой не им обръща внимание, дори не се блъскат в тях, толкова са незабележими....
Виж целия пост
# 5
Идеално... за нас четиримата. Вече знам къде ще отида. Имам толкова несвършена работа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия