Коледно

  • 69 600
  • 349
# 135
MardiGras, ника ми е от една много тъжна книга наречена "Стършел". Там една героиня се казващв Джемма, а приятелят и и викаще Джим.Тя до последно не знаеше, че е той, защото като юноша се бяха разделили. И само по няколко написани от него думи го позна, именно по обръщението Джим и по едно стихче : "Счастливой мошкаю летаю, живу ли я иль умираю". Това ли е , което си чела? На мен ми е любимата книга.
 Та като бяхме по-малки със сестра ми така си викахме-тя на мен Джемма, аз на нея Джим. Та оттам- навсякъде се регистрирам като Джемма. А иначе се казвам Светлана, приятно ми е да се запознаем. Grinning
Виж целия пост
# 136
Тъй като сега ще започвам да правя меденките на Бижу , искам да попитам трябва ли да запичам орехите или да са сурови? Благодаря за отговора !
Виж целия пост
# 137
Започвам да отговарям на въпросите ви:
Svetla, първо на теб:
Вафлената торта съм я дала тук:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=483
Питка (каравай) :
3 яйца, 500 гр. пр. мляко,30 гр. мая, 1 кг. брашно, 3 с.л олио, 1 с.л захар, 1 с.л сол. меси се тесто по общите правила за тесто с мая.Когато втаса се разделя на три. Всяко парче се разточва на голям кръг, маже се обилно с масло, слагат се еднин върху друг. Нарязва се на 16 парчета като торта и се навиват на кифлички, които се нареждат в намазана тенджера(за да стане по-висока питката), може и в тава. Втасва, маже се с жълтък, ръси се с сусам и се пече на 180 гр около 50 мин.

Пирог
 Готово бутер тесто изрязвам на два кръга -единият с диаметър на тавата, другият по-голям. Слагам в тавата по-големият, слагам плънка от запържена кайма с подправки, лук и гъби, загъвам навътре в тавата стърчащите краища, отгоре покривам с втория кръг и от останалото тесто изрязвам фигурки, мажа с яйце (фигурките за уикраса не се мажат, за да се отличават) и пека. Това е.

Кифлички (булочки) с ябълки и стафиди- направих ги от козуначено тесто, сигурно имаш рецептата, направих фитили, които сплесках, сложих плънка от задушени ябълки със захар и стафиди, завих ги хубаво да не изтече плънката, направих гевречета и ги изпякох във вормата за мафини, затова са кръгли. не ги мазах с яйце, а ги поръсих с пудра захар след изпичането.

Козунаците ми са по рецептата :

1 кг. брашно,50 гр. мая,1 чаша мляко,10 желтъка,3 белтъка,250 гр. захар,200 гр масло,100 гр стафиди,25 гр. коняк,25 гр, сушени плодове,сок от лимон,кора отлимон,1/2 ч.л индийско орехче,1 ч.л шафран,4 ч.л ванилия,1 гр. сол
Приготвя се по познатия начин, маслото се разтапя и топло, но не горещо се измесва тестото .

Медовик:
2 яйца,, 1 ч.ч. захар, 2 пълни лъжици мед, 80-90 гр масло,. Слага се на водна баня да се стопи захарта, прибавя се 1 ч.л сода, сместа побелява и се увеличава.. Маха се от котлона, прибавя се 2 ч.ч брашно.. Изсипва се върху брашно на масата и се измесва. То поизстива през това време и е топличко на ръцете, не е горещо. Докато е топло се дели на 9-10 топки, които се разточват на кръгове тънко и се пекат за няколко минути във фурната, по- препечени. Слепват се с варен ванилов крем: 1 л пр. мляко, 1 .ч. захар, а3 яйца и няколко лъжици брашно, може и нишестен крем. Трябва да отлежи за да попие от крема и да омекне. Отгоре се наръсва с остатъци от тесто натропени и изречени. Аз наръсих с настърган шоколад и гарнирах с вишни от вишновка.
Виж целия пост
# 138
Ами зависи колко печеш- той се използва само за глазура, предимно на еклери, пастички, може и торти, мафини. По принцип е тежък, така че не е много- това е захар с вода сварен на гъст сироп и разбъркан до бяла гъста маса. аз мисля да си всема 1-1.5 най0много, в краен случай 2 кг, ако не се съберем повече желаещи. Щом има трайност все ще го използвам. Зареждат се празници все... Grinning
Виж целия пост
# 139
Направих меденките на Джема току-що.Имам въпрос за глазурата - колко трябва да е гъста и сега ли се слага? Дали белтъка не се разваля до Коледа? Ще съм благодарна, ако някой ми отговори.
Виж целия пост
# 140
Джемма и аз бих се включила с кг или два Кога смятате да се купува? Свиркайте, аз ще следя темата
Виж целия пост
# 141
Направих меденките на Джема току-що.Имам въпрос за глазурата - колко трябва да е гъста и сега ли се слага? Дали белтъка не се разваля до Коледа? Ще съм благодарна, ако някой ми отговори.

Не се притеснявай белтъка се втвърдява и няма да се развали, нито като хранителни качества, нито като визия.
Виж целия пост
# 142
За фондана, какво стана. Ако някоя от вас има кантарче може тя да го вземе с един двама помощници и да го разфасоват. Мога и аз, с някой помощник другата седмица, но нямам кантарче и меренето, ще е на око Thinking 
Виж целия пост
# 143
Тъй като сега ще започвам да правя меденките на Бижу , искам да попитам трябва ли да запичам орехите или да са сурови? Благодаря за отговора !

Аз ги правя със сурови орехи- страхотни са!
Виж целия пост
# 144
Благодаря на всички   bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 145
За фондана, какво стана. Ако някоя от вас има кантарче може тя да го вземе с един двама помощници и да го разфасоват. Мога и аз, с някой помощник другата седмица, но нямам кантарче и меренето, ще е на око Thinking 

И кантарче имам, и желание - също. Давай да се организираме Simple Smile
Виж целия пост
# 146
MardiGras, ника ми е от една много тъжна книга наречена "Стършел". Там една героиня се казващв Джемма, а приятелят и и викаще Джим.Тя до последно не знаеше, че е той, защото като юноша се бяха разделили. И само по няколко написани от него думи го позна, именно по обръщението Джим и по едно стихче : "Счастливой мошкаю летаю, живу ли я иль умираю". Това ли е , което си чела? На мен ми е любимата книга.
 Та като бяхме по-малки със сестра ми така си викахме-тя на мен Джемма, аз на нея Джим. Та оттам- навсякъде се регистрирам като Джемма. А иначе се казвам Светлана, приятно ми е да се запознаем. Grinning

Извинете за офф-а Embarassed
Не, ето това е книгата. От нашумелия жанр "чиклит" (Бриджит Джоунс и т.н). Но Джема се казва главната героиня, много готин образ!

Между другото с тоя фондан сте достойни да бъдете описани в някой разказ поне, а може и роман Peace. С най-искрено възхищение! Да не си помислите, че се бъзикам сега, ей!  bouquet
Виж целия пост
# 147
За фондана, какво стана. Ако някоя от вас има кантарче може тя да го вземе с един двама помощници и да го разфасоват. Мога и аз, с някой помощник другата седмица, но нямам кантарче и меренето, ще е на око Thinking 

И кантарче имам, и желание - също. Давай да се организираме Simple Smile

Речено- сторено!
Хайде казвайте пак, може и на ЛС, кой колко фондан иска и да се разберем как да си го получи. Да не стане така, че ние с nami да си го делим на две! Laughing Не за друго, ма малко много ша ми до'ди. Пък и нали съм бременна, сладкото ми е абсолютно забранено! Crazy
Виж целия пост
# 148
Аз искам макс. 2 кг. Кажете кога мислите да отидете и как да се видим. Ако не завали сняг няма проблеми да дойда където и да е, когато и да е, но ако завали става малко по-сложно. Мога да излизам след обяд, когато е по-топло.
Виж целия пост
# 149
Аз искам макс. 2 кг. Кажете кога мислите да отидете и как да се видим. Ако не завали сняг няма проблеми да дойда където и да е, когато и да е, но ако завали става малко по-сложно. Мога да излизам след обяд, когато е по-топло.

На мен ми е удобно в понеделник сутринта, но няма никакъв проблем и след обяд да бъде, както и друг ден. Само предварително трябва да знам, за да си организирам времето. Така че вие казвате - аз се съобразявам с вас.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия