Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Епилепсия - ТЕМА 25

  • 45 026
  • 731
# 135
Момичета, вие на колко месеца пускате чернодробни и валпроат?
lbpd, какви находки са открити на резонанса? И ние сме от Пловдив. Моят син също има находка и при нас това е причината за епилепсията. Още преди да отключи заболяването, бяхме предупредени, че съществува риск.С първото лекарство нямахме успех, но после ни го замениха с друго, и за момента нещата са добре.
Понякога отнема време да се нацели правилното лекарство в точната доза.
Виж целия пост
# 136
lbpd, какви находки са открити на резонанса? И ние сме от Пловдив. Моят син също има находка и при нас това е причината за епилепсията. Още преди да отключи заболяването, бяхме предупредени, че съществува риск.С първото лекарство нямахме успех, но после ни го замениха с друго, и за момента нещата са добре.
Понякога отнема време да се нацели правилното лекарство в точната доза.
При нас не се води като причина и се твърди, че е ок. Цитирам:
МРТ на главния мозък в трите равнини; МР ангиография; МР спектроскопия
На настоящето МРТ: Набелязват се дискретно хиперинтензни в Т2, изоинтензни в Т1 и подчертано хиперинтензни в имзерването със сатурация на сигналите от церебро-спиналния флуид зони, локализирани около окципиталните рога на страничните вентрикули двустранно, като измененията са малки по обем, симетрични и достигат до субкортикалното бяло мозъчно вещество - възможна исхемична или възпалителна генеза, но на проведения дифузионен анализ при стойности на дифузионния коефициент b=0 и b=1000, както и на CAD картографията не се регистрира рестрикция в дифузията на водните молекули. На проведения МРТ спектроскопски анализ с насочени вокселни обеми в базалните ганглии се установява нормална честота на резониране на всички наблюдавани метаболити в мозъка. Всички макроморфологични компоненти на супратенторалните и инфратенторалните мозъчни структури са в нормални за възрастта пропорции. Диференциацията между сивото и бялото мозъчно вещество е пълноценна, правилна гирация и формиране на "кортикалната мантия". Не се установяват други огнищни лезии в мозъчния паренхим, както и интра или екстрааксиални ТУ формации супра или инфратенторално.
Полуокръжните канали, кохлея, антрум, вестибулум, пространства на средното ухо, външен слухов отвор и вътрешен слухов проход, двустранно - в норма. Набелязани течностни колекции в десен мастоид.
Съхранен капацитет на вентрикулната система, като е налице дискретна хиперплазия на хл. хориоидеус за сметка на фронталните рога на страничните вентрикули; базалните цистерни и субарахноидните пространства по конвекситета - в норма. Компонентите на предна и задна мозъчна циркулация - със съхранен обем на ефективен кръвооток при липса на аневризмални дилатации, сигнификантни редукции или паталогични А-В шънтове.
На проведения МРТ съдов анализ на мозъчния кръвоток с изобразяване на венозните компоненти проходимостта на всички венозни синуси е съхранена.

Малко дълго се получи, но доста са понаписали.
Иначе при нас нямаше предупреждение за нищо, нито имаме фамилна анамнеза за нещо подобно поне три поколения назад.
Виж целия пост
# 137
Хубаво е, че не го свързват с конкретна находка и че няма сериозни изменения. В голям процент от случаите гърчовете се овладяват или поне свеждат до минимум с медикаменти.
Виж целия пост
# 138
Момичета, вие на колко месеца пускате чернодробни и валпроат?
В началото пусках ПКк + чернодробни може би всеки месец, вече на 6 месеца. Валпроата на около 6 месеца, но тя не качва много на кг.
Виж целия пост
# 139
Здравейте,

От около 2 месеца се борим със сина ми на 6,5 години с пристъпи от неустановен произход. В спешния кабинет направи гранд мал. След близо едномесечен престой в болницата ни изписаха с диагноза "Епилептичен статус grand mall (конвулсивни припадъци). Беше назначено лечение с 3 х 3 мл Депакин сироп и 2 х 4 мл Репитенд, който почти веднага заменихме поради нерприятни странични ефекти с Клонарекс 0.5 в количество 2 х 1/4 таблетка.
Всичко беше общо взеото нормално до преди 2-3 седмици, когато детето започна да става свръхактивно и на моменти агресивно. И така я карахме до преди седмица, когато получи някакъв пристъп, който не мога да характеризирам, но представляваше пристъп на страх, заглъхване на ушите, болка в дясната част на главата, примигване с очите, предимно с лявото и опити за отклоняване на очите в ляво. Беше си в съзнание, като го попиташ нещо отговаря, поглежда към теб и след секунда пак се заглежда наляво. Премина за няколко минути. Ходихме до болницата и вдигнаха Клонарекса на 3 х 1/4 таблетка. Валпроевата беше 78.1

Днес отново имаше пристъп докато спеше след обед, с треперене на горната част от тялото за минута две. Не съм присъствал и не мога да го опиша.

Имаме час за невролог за 12 септември чак, че е малко зор с детските невролози в Пловдив. Чудя се дали дозировката му е точна, тъй като от изписването напълня с около 5 кг. Дали заради тези лекарства, дали заради дексаметазона, който взимаше до преди няколко седмици.

Също така някой може ли да ми разтълкува трите ЕЕГ-та, които му направиха в болницата и какво мога да очаквам за развитието на детенцето?

Цитирам дословно от епикризата:
ЕЕГ 09 Юли: ЕЕГ в сън. Основна активност от тета и делта ритъм, симетрични сънни вретена. Суспектна бавновълнова делта активност и единични остри вълни в дясна Т-О област. По време на записа с КПП, започващ с единични острия в лява темпорална област, поява на комплекси групирани в бързо честотни комплекси с ангажиране на цялата лява хемисфера и последващо обхващане на контралатералната Т-Р област, продължили 2 мин 30 сек. На 40 сек обръщане на главата и погледа на дясно, малко по-късно нистагъм надясно. Записът е прекратен преди края на пристъпа. Заключение: Огнищен иктиален запис от лява темпорална област. Суспектни бавновълнови променуси в дясна темпорална област.

ЕЕГ 13 Юли: Буден и в сън:бавновълнови промени двустранно фронтотемпорално вляво, нови слабо изразени само темпорално дясно. Двукратно субклинични парациални пристъпи от лява преднотемпорална област - 1 - продължил 7-8 сек и втори 25 сек. При заспиване симетрични сънни вретене, без промени в осн. активност - делта и тета като при сън.

ЕЕГ 18 Юли: ЕЕГ в спонтанен сън. Силно нарушена основна активност от тета и делта вълна и витми, потиснат окцитпито-фронтален градиент на осн. активност и липса на сънни транзиенти. Непрекъснати квазипериодични заострени вълни бавна в ляво преднотемпорално, вдясно темпорално и париетално. С напредване на съня в дясно париетално се оформят квазипериодични (през 1 сек) комплекси пика-бавна.
Закл: Мултифокална епилептиформена и силно забавена основна активност.

Ще съм много благодарен ако някой може да разтълкува горните "заклинания", тъй като незнам какво да си мисля вече.

Татко съм ако има значение.

Поздрави на всички

П.П: Правени са му каквито се сетите изследвания - кръвни, ликвор, скенер, мрт, ехограф. Тук там има разни находки и ако е необходимо за тъллкуване на горното ще споделя допълнително.

Ще ти разчета ЕЕГ-ТАТА , но след 10-ти сега сме на почивка и не мога да пиша от телефона. Heart
Виж целия пост
# 140
Добро утро. Ние все още не можем да намерим правилната доза и вчера отново направи по- голям припадък с извиване главичката надяснои треперене на устата. Вдигнаха депакина и сега вече се дрогираме направо - 500-0-750... + Ривотрила. Вече шест месеца никой не може да намери подходящ медикамент и съм супер отчаяна ConfusedCry
Виж целия пост
# 141
Malinita, съжалявам много. На твоето детенце правен ли му е резонанс?  На ЕЕГ-тата и в двете полукълба ли се отчита епилептоформена активност? По време на гърч адекватна ли е? Отговаря ли на въпроси, ако я попиташ нещо? При гърч слагаш ли й нещо? Имам спомен, че беше писала, че са ви изписали Диазепам.
Виж целия пост
# 142
Malinita, съжалявам много. На твоето детенце правен ли му е резонанс?  На ЕЕГ-тата и в двете полукълба ли се отчита епилептоформена активност? По време на гърч адекватна ли е? Отговаря ли на въпроси, ако я попиташ нещо? При гърч слагаш ли й нещо? Имам спомен, че беше писала, че са ви изписали Диазепам.

Правен е открит резонанс, там казаха,че всичко е наред. Сега ни препоръчват МРТ  с пълна упойка за по- ясна картина. От ЕЕГ-тата не разбирам нищо -ходили сме на 6 мнения и всеки поставя различна диагноза. Има малки абсанси, за няколко секунди с клатене на главичката - след това веднага е адекватна. Понякога по време на тези малки пристъпи дори следи предмети с поглед. Големите и пристъпи са нещо ужасно- извива главата винаги надясно, колкото е възможно повече, забелва очички и устните и треперят страшно много. Не е адекватна, дори 5-10 мин след това е изморена,не реагира почти на нищо. Чудя се дали е възможно това да е следствие от клобазама - първо приемаше фризиум,след това клонарекс и впоследствие ривотрил. Откакто ги взима ги има тези големи пристъпи. Нашият лекар само увеличава дозите.. За депакин хроно чета,че макс на ден се дава на дете до 1000мг, а ние вече сме на 1250. Като опитно зайче е мъничката
Виж целия пост
# 143
Malinita, освен да отидеш при още някой поне да даде мнение за лечението. Спомням си, че когато с малкия лежахме в болница, една майка ми каза, че проф. Чавдаров в София много им е помогнал за еплепсията.
Виж целия пост
# 144
Не препоръчвам проф. Чавдаров. Аз не съм доволна от отношението му към родителите. Нито те изслушва, нито пък дава право да се изкажеш. А взимаше доста скъпо. Но това е мое мнение.
Виж целия пост
# 145
http://
Момичета пиша на всички на които 3 вида лекарства не са помогнали.Практиката в чужбина е при 3 и повече медикамента да се търси алтернативи за лечение, като кетогенна диета, cbd oil и вагусов стимулатора и също причината за пристъпите.
Виж целия пост
# 146
Ще ти разчета ЕЕГ-ТАТА , но след 10-ти сега сме на почивка и не мога да пиша от телефона. Heart
Благодаря, задължен съм! В сряда ще направим ново ЕЕГ при Иванов в Юник или поне за това съм го записал детенце.

Поздрави
Виж целия пост
# 147
Здравейте,

От около 2 месеца се борим със сина ми на 6,5 години с пристъпи от неустановен произход. В спешния кабинет направи гранд мал. След близо едномесечен престой в болницата ни изписаха с диагноза "Епилептичен статус grand mall (конвулсивни припадъци). Беше назначено лечение с 3 х 3 мл Депакин сироп и 2 х 4 мл Репитенд, който почти веднага заменихме поради нерприятни странични ефекти с Клонарекс 0.5 в количество 2 х 1/4 таблетка.
Всичко беше общо взеото нормално до преди 2-3 седмици, когато детето започна да става свръхактивно и на моменти агресивно. И така я карахме до преди седмица, когато получи някакъв пристъп, който не мога да характеризирам, но представляваше пристъп на страх, заглъхване на ушите, болка в дясната част на главата, примигване с очите, предимно с лявото и опити за отклоняване на очите в ляво. Беше си в съзнание, като го попиташ нещо отговаря, поглежда към теб и след секунда пак се заглежда наляво. Премина за няколко минути. Ходихме до болницата и вдигнаха Клонарекса на 3 х 1/4 таблетка. Валпроевата беше 78.1

Днес отново имаше пристъп докато спеше след обед, с треперене на горната част от тялото за минута две. Не съм присъствал и не мога да го опиша.

Имаме час за невролог за 12 септември чак, че е малко зор с детските невролози в Пловдив. Чудя се дали дозировката му е точна, тъй като от изписването напълня с около 5 кг. Дали заради тези лекарства, дали заради дексаметазона, който взимаше до преди няколко седмици.

Също така някой може ли да ми разтълкува трите ЕЕГ-та, които му направиха в болницата и какво мога да очаквам за развитието на детенцето?

Цитирам дословно от епикризата:
ЕЕГ 09 Юли: ЕЕГ в сън. Основна активност от тета и делта ритъм, симетрични сънни вретена. Суспектна бавновълнова делта активност и единични остри вълни в дясна Т-О област. По време на записа с КПП, започващ с единични острия в лява темпорална област, поява на комплекси групирани в бързо честотни комплекси с ангажиране на цялата лява хемисфера и последващо обхващане на контралатералната Т-Р област, продължили 2 мин 30 сек. На 40 сек обръщане на главата и погледа на дясно, малко по-късно нистагъм надясно. Записът е прекратен преди края на пристъпа. Заключение: Огнищен иктиален запис от лява темпорална област. Суспектни бавновълнови променуси в дясна темпорална област.

ЕЕГ 13 Юли: Буден и в сън:бавновълнови промени двустранно фронтотемпорално вляво, нови слабо изразени само темпорално дясно. Двукратно субклинични парациални пристъпи от лява преднотемпорална област - 1 - продължил 7-8 сек и втори 25 сек. При заспиване симетрични сънни вретене, без промени в осн. активност - делта и тета като при сън.

ЕЕГ 18 Юли: ЕЕГ в спонтанен сън. Силно нарушена основна активност от тета и делта вълна и витми, потиснат окцитпито-фронтален градиент на осн. активност и липса на сънни транзиенти. Непрекъснати квазипериодични заострени вълни бавна в ляво преднотемпорално, вдясно темпорално и париетално. С напредване на съня в дясно париетално се оформят квазипериодични (през 1 сек) комплекси пика-бавна.
Закл: Мултифокална епилептиформена и силно забавена основна активност.

Ще съм много благодарен ако някой може да разтълкува горните "заклинания", тъй като незнам какво да си мисля вече.

Татко съм ако има значение.

Поздрави на всички

П.П: Правени са му каквито се сетите изследвания - кръвни, ликвор, скенер, мрт, ехограф. Тук там има разни находки и ако е необходимо за тъллкуване на горното ще споделя допълнително.


Като цяло мога да кажа че последното ви ЕЕГ е най-лошо. Сега ще обясня. При вас всичките изменения излизат по време на сън.

ЕЕГ 09 Юли: Основната активност е нормална, но на нейния фон в дясната задна част се забелязват леки измелелия като епи огнище. С течение на записа започва комплексен парциалин пристъп, който обаче не тръгва от даясната а от лявата странинична част на главата и постепенно ангажира цялата лява част на на главата като последващо преминава и в дясната средна част на главичката, пристъпа продължава 2 мин 30 сек. На 40 сек обръщане на главата и погледа на дясно, малко по-късно нистагъм надясно. Записът е прекратен преди края на пристъпа. Заключение: Огнищен запис по време на пристъп от лява средна част на главата. Подозрителни бавновълнови промени в дясна средна част на главата. - (Такива промени като тези отдясно обикновенно има при структурни изменения на мозъка затова са ви Насочили към ЯМР, но във вашият резонас няма отчетени такива изменения. В този случай може да се дължи на хипометабулитен участък което може да се установи на ПЕТ Скенер. Или проявата да е просто огледален фокус, който е често срещан при деца. )

ЕЕГ 13 Юли: Буден и в сън:бавновълнови промени на сигнала в главата странично и отпред  вляво, нови слабо изразени само странично в дясно. Двукратно парациални пристъпи които се виждат само на апарата, т.е. нямат клинична проява в от лява предностранична област - 1 - продължил 7-8 сек и втори 25 сек. При заспиване симетрични сънни вретене, без промени в осн. активност - делта и тета като при сън.

ЕЕГ 18 Юли: ЕЕГ в спонтанен сън. Силно нарушена основна активност от бъвни вълни, потиснат подттиснато е увеличението на сигнала между предната и задната част на главата на основната активност и липса на сънни транзиенти (това са типични за съня вълни които са изчезнали при вас, това е лошо). Непрекъснати почти-периодични заострени бавни вълни в ляво предностранична част на главата, вдясно странична част и горна част на главата. С напредване на съня в дясно горна част на главата се оформят почти-периодични (през 1 сек) комплекси остри-бавна.
Закл: Мултифокална епилептиформена и силно забавена основна активност.
Мултифокална означава много огнищна.

Като гледам развитието на ЕЕГ, върви към образуването на т.нар. Епилептичен статус по време на бавновълнов сън, дано греша. Всичко зависи как ще се повлияете от лекарствата и какво ще покаже следващото ЕЕГ.

Успех на ЕЕГ-то, пиши после какво е станало. Purple Heart
Виж целия пост
# 148
Здравейте,

От около 2 месеца се борим със сина ми на 6,5 години с пристъпи от неустановен произход. В спешния кабинет направи гранд мал. След близо едномесечен престой в болницата ни изписаха с диагноза "Епилептичен статус grand mall (конвулсивни припадъци). Беше назначено лечение с 3 х 3 мл Депакин сироп и 2 х 4 мл Репитенд, който почти веднага заменихме поради нерприятни странични ефекти с Клонарекс 0.5 в количество 2 х 1/4 таблетка.
Всичко беше общо взеото нормално до преди 2-3 седмици, когато детето започна да става свръхактивно и на моменти агресивно. И така я карахме до преди седмица, когато получи някакъв пристъп, който не мога да характеризирам, но представляваше пристъп на страх, заглъхване на ушите, болка в дясната част на главата, примигване с очите, предимно с лявото и опити за отклоняване на очите в ляво. Беше си в съзнание, като го попиташ нещо отговаря, поглежда към теб и след секунда пак се заглежда наляво. Премина за няколко минути. Ходихме до болницата и вдигнаха Клонарекса на 3 х 1/4 таблетка. Валпроевата беше 78.1

Днес отново имаше пристъп докато спеше след обед, с треперене на горната част от тялото за минута две. Не съм присъствал и не мога да го опиша.

Имаме час за невролог за 12 септември чак, че е малко зор с детските невролози в Пловдив. Чудя се дали дозировката му е точна, тъй като от изписването напълня с около 5 кг. Дали заради тези лекарства, дали заради дексаметазона, който взимаше до преди няколко седмици.

Също така някой може ли да ми разтълкува трите ЕЕГ-та, които му направиха в болницата и какво мога да очаквам за развитието на детенцето?

Цитирам дословно от епикризата:
ЕЕГ 09 Юли: ЕЕГ в сън. Основна активност от тета и делта ритъм, симетрични сънни вретена. Суспектна бавновълнова делта активност и единични остри вълни в дясна Т-О област. По време на записа с КПП, започващ с единични острия в лява темпорална област, поява на комплекси групирани в бързо честотни комплекси с ангажиране на цялата лява хемисфера и последващо обхващане на контралатералната Т-Р област, продължили 2 мин 30 сек. На 40 сек обръщане на главата и погледа на дясно, малко по-късно нистагъм надясно. Записът е прекратен преди края на пристъпа. Заключение: Огнищен иктиален запис от лява темпорална област. Суспектни бавновълнови променуси в дясна темпорална област.

ЕЕГ 13 Юли: Буден и в сън:бавновълнови промени двустранно фронтотемпорално вляво, нови слабо изразени само темпорално дясно. Двукратно субклинични парациални пристъпи от лява преднотемпорална област - 1 - продължил 7-8 сек и втори 25 сек. При заспиване симетрични сънни вретене, без промени в осн. активност - делта и тета като при сън.

ЕЕГ 18 Юли: ЕЕГ в спонтанен сън. Силно нарушена основна активност от тета и делта вълна и витми, потиснат окцитпито-фронтален градиент на осн. активност и липса на сънни транзиенти. Непрекъснати квазипериодични заострени вълни бавна в ляво преднотемпорално, вдясно темпорално и париетално. С напредване на съня в дясно париетално се оформят квазипериодични (през 1 сек) комплекси пика-бавна.
Закл: Мултифокална епилептиформена и силно забавена основна активност.

Ще съм много благодарен ако някой може да разтълкува горните "заклинания", тъй като незнам какво да си мисля вече.

Татко съм ако има значение.

Поздрави на всички

П.П: Правени са му каквито се сетите изследвания - кръвни, ликвор, скенер, мрт, ехограф. Тук там има разни находки и ако е необходимо за тъллкуване на горното ще споделя допълнително.


Като цяло мога да кажа че последното ви ЕЕГ е най-лошо. Сега ще обясня. При вас всичките изменения излизат по време на сън.

ЕЕГ 09 Юли: Основната активност е нормална, но на нейния фон в дясната задна част се забелязват леки измелелия като епи огнище. С течение на записа започва комплексен парциалин пристъп, който обаче не тръгва от даясната а от лявата странинична част на главата и постепенно ангажира цялата лява част на на главата като последващо преминава и в дясната средна част на главичката, пристъпа продължава 2 мин 30 сек. На 40 сек обръщане на главата и погледа на дясно, малко по-късно нистагъм надясно. Записът е прекратен преди края на пристъпа. Заключение: Огнищен запис по време на пристъп от лява средна част на главата. Подозрителни бавновълнови промени в дясна средна част на главата. - (Такива промени като тези отдясно обикновенно има при структурни изменения на мозъка затова са ви Насочили към ЯМР, но във вашият резонас няма отчетени такива изменения. В този случай може да се дължи на хипометабулитен участък което може да се установи на ПЕТ Скенер. Или проявата да е просто огледален фокус, който е често срещан при деца. )

ЕЕГ 13 Юли: Буден и в сън:бавновълнови промени на сигнала в главата странично и отпред  вляво, нови слабо изразени само странично в дясно. Двукратно парациални пристъпи които се виждат само на апарата, т.е. нямат клинична проява в от лява предностранична област - 1 - продължил 7-8 сек и втори 25 сек. При заспиване симетрични сънни вретене, без промени в осн. активност - делта и тета като при сън.

ЕЕГ 18 Юли: ЕЕГ в спонтанен сън. Силно нарушена основна активност от бъвни вълни, потиснат подттиснато е увеличението на сигнала между предната и задната част на главата на основната активност и липса на сънни транзиенти (това са типични за съня вълни които са изчезнали при вас, това е лошо). Непрекъснати почти-периодични заострени бавни вълни в ляво предностранична част на главата, вдясно странична част и горна част на главата. С напредване на съня в дясно горна част на главата се оформят почти-периодични (през 1 сек) комплекси остри-бавна.
Закл: Мултифокална епилептиформена и силно забавена основна активност.
Мултифокална означава много огнищна.

Като гледам развитието на ЕЕГ, върви към образуването на т.нар. Епилептичен статус по време на бавновълнов сън, дано греша. Всичко зависи как ще се повлияете от лекарствата и какво ще покаже следващото ЕЕГ.

Успех на ЕЕГ-то, пиши после какво е станало. Purple Heart

[/quote

Роси дано не излезеш права, че това е от най-трудно повлияващисе видове епилепсии.
Виж целия пост
# 149
И така днес се изясниха част от нещата сякаш. Диагнозата от проф. Иванов е  Epilepsia partialis sympt. след EBV енцефалит. Прогнозата е добра да се изчистят напълно пристъпите.

ЕЕГ 12 Септ 2018

Състояние: сън II степен
Основна активност: Тета ритми, синхронни сънни транзиенти, не се открива фокално забавяне
Дифузна активност: Липсват
Огнищна активност: Чести в левите отвеждания предимно центрофронтотемпорално без ясна фокалност, често на кратки групи
Пароксизмална активност: Липсва

Заключение: Умерно изразена левостранна предимно средномозъчна епилептиформена активност при нормална основна активност.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия