Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Връзка между проговаряне и аутизъм

  • 2 165
  • 8
Здравейте, незнам дали това е мястото за този въпрос за което се извинявам.
Имам въпрос възможно ли е детето да се развива напълно нормално да започва да изговаря думи на една година и няколко месеца и  малко преди да навърши седем години да е аутист и то голям процент(за -80% става въпрос) и да го карат при логопед?Това нормално ли е питам понеже немога да намеря нужната информация.
Благодаря предварително....
Виж целия пост
# 1
Възможно е, някои разстройства от аутистичния спектър извън диагнозата детски аутизъм не изключват проговаряне в норма. Обаче ти пишеш за логопед - значи ли това, че детето все пак не е проговорило нормално?
Какви са тези 80 процента, от ТЕЛК ли? Диагнозата не се поставя в проценти.
Виж целия пост
# 2
Да от ТЕЛК така са е поставили 80% аутизъм.И на мен ми стана странно за тези проценти и затова търсих отговори,но никой не ми казва нищо само,че е такъв процента.
Детето си казваше думичките ясно и се разбираше всичко.
Виж целия пост
# 3
Как говори сега детето? Общува ли адекватно с хората около него (не само с възрастни, а и с връстниците си), с какво обича да играе?
До сега имало ли е детето някаква диагноза?
Диагноза аутизъм не се слага толкова лесно, още повече на седем годишно дете. Може да са го проследявали и сега на седем да потвърдят, но така от нищото .... аутизъм newsm78
Виж целия пост
# 4
Да може. Говорът може да е нормален и навременен( макар и със смислови отклонения понякога, трудности в използването на преносно значение и др)   , но поведението да е на дете от спектъра . Казано по -просто поведенческите проблеми  са тези които причисляват детето към деца с поведение от аутистичния спектър. Би трябвало да е имало маркери и преди, но обикновено неопитните родители ( особено ако е първо дете ) или не ги забелязват или  отдават странностите  на характера.


Занятията с логопед няма да са за произношение на думи а за правилно използване на езика. Въобще някак отговора не прост, а освен това ситуацията която описвате няма как да означава че ви е поставена диагноза без маркери.
Заповядай е нужната тема изложете там нещата с нужните подробноати и ще ви отгиворим в подробности.

http://m.bg-mamma.com/?topic=1044140
Виж целия пост
# 5
Малко извън основната тема. Мария, само за уточнение - в проценти не се измерва аутизмът, а намалената работоспособност, съответно за дете - способност за социална интеграция. Тоест "измерва" се тежестта на увреждането, но не вътре в конкретната диагноза, а като общо отклонение спрямо възможностите и нуждите на здрав човек. Такава е задачата на ТЕЛК.
Примерно на диабетик обикновено се определят 50% намалена работоспособност, това не значи, че е 50% диабетик.
За аутистичните разстроства процентите се определят в тези граници:
2. Генерализирани разстройства на развитието (F84.0 - F84.9):
2.1. леки форми - 40 - 80 %
2.2. със значително нарушено ниво на функциониране - 80 - 100 %
2.3. тежки форми - 100 %
Виж целия пост
# 6
Много благодаря за помощта която ми оказвате
Виж целия пост
# 7
Ами да, тук в Белгия  аутизъм и хиперактивност се слагат най- често след 6 години, даже има много случаи след 12
 и дори след 18 години.
Виж целия пост
# 8
Детето имало ли е някакъв инцидент? Удар в главата? То като цяло има много които изведнъж дават заден ход и губят речник, научено и тн, но сякаш е в по-ранна възраст......7 ма година да стане според мен е по-вероятно да е имало някакво натравяне я с тежък метал, я удар в глава, то преди 7 мата година на какво ниво говор беше?

Аутизъм не е само говоренето......то има хора умствено изостанали, олигофрения, имбецилност и тн….без изобщо да вкл. това аутизъм. Вашето дете освен говора има ли други сигнали за аутизъм, основно тесни интереси и повтарящи се ритуали, изобщо не засягам интелект, колкото и на масата да не се вярва повечето деца в спектъра са много умни, просто нямат мотивацията да го показват или социалната нужда да го демонстрират. Без е тия две неща....диагнозата може да е друго неврологично разстройство, те са многоооооо не е само аутизъм, ама сякаш него го лепват на всеки който видиш ли не общува в норма в наши дни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия