За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 302
  • 739
# 615
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.
Виж целия пост
# 616
Аз с въпрос конкретно към Марчева. Simple Smile Ще приготвям гръцката мусака и понеже от Гърция си купих от техните  бурканчета с подправки за мусака, мога ли да ги използвам и съответно трябва да ли добавя нещо допълнително от изброените от теб?
Например карамфила ме притеснява, не знам къде бих могла да намеря в Бургас и дали не мога да го заменя с нещо?
Ооооо, чудно си направила. Техните подправки за мусака са си само техни и никъде другаде ги няма. Винаги се запасявам на количество. Не е необходимо друга подправка да добавяш освен 1 по-голяма чаена лъжичка от подправката и 3 розички карамфил. Можеш да добавиш съвсем спокойно и 1 дафинов лист. След като е готова плънката, защото тези подправки ги добавяш към плънката от кайма, изваждаш даф. лист и търсиш карамфилчетата, не че е страшно, ако останат , ама аз ги вадя.
Карамфил се продава навсякъде в пакетчета, струва стотинки.
Ето го, пакетче. Запази си го за друг път, не го хвърляй, той е много в пакетчето, но по коледните празници ще ти потрябва.
Скрит текст:
[/spoiler]
Виж целия пост
# 617
Мими, и аз ползвам доста зехтин, но купувам един, с много лек аромат, този е обикновен и ми идва силен, ама дето има една приказка, пени се, не пени се, ке го ядем. Поне маслините станаха чудни, чак може и да не останат до новите, а раздадох 5 буркана.
Виж целия пост
# 618
Момичета, много благодаря за насоките Simple Smile никога не съм ползвала карамфил и не се сетих, че по веригите ще има.
Виж целия пост
# 619
Мими, и аз ползвам доста зехтин, но купувам един, с много лек аромат, този е обикновен и ми идва силен, ама дето има една приказка, пени се, не пени се, ке го ядем. Поне маслините станаха чудни, чак може и да не останат до новите, а раздадох 5 буркана.
Щом е силен за ястия може би няма да е добре......ще се чувства натрапчив вкус? newsm78 Карайте го за салати и това е....! Wink
Виж целия пост
# 620
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.
Виж целия пост
# 621
Здравейте, имам джинджифил на корен, който е пуснал израстъци. Дали е годен за ядене?
Виж целия пост
# 622
Здравейте, имам джинджифил на корен, който е пуснал израстъци. Дали е годен за ядене?

Нищо  му няма, той е прорасъл , затова го държа във фризер и когато ми трябва стържа на ренде, 1 см  по-малко, или повече.. не е проблем да се замразява.
Виж целия пост
# 623
Чудя се като видях ,така израстнал дали няма да се вкорени и размножи ,както руснаците са изрязвали картофите след войната,от тези пъпки са израствали нови растения.
Виж целия пост
# 624
Чудя се като видях ,така израстнал дали няма да се вкорени и размножи ,както руснаците са изрязвали картофите след войната,от тези пъпки са израствали нови растения.

израства, става растение, но при мен корен не е правил. храни се от парчето, което после се скапва....
мисля, че обича топло, т.е. и сезонът май не е подходящ. Peace
при мен само листа направи, нямаше цвят.
според мен така прорасъл не е толкова сочен вече, но чакнегоден не е.  Peace
Виж целия пост
# 625
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.


Ще ти кажа. От две години слагам и миналата изчетох какви ли не рецепти. Обрах около 5 кила и ги нацепих с нож и им сменях солената вода на всеки три дни и така 50 дни. После залях със зехтин. Станаха супер.

Тази година обрах над 15 кила и нямах нерви да ги режа, а и заминах за БГ та ги накиснах в солена вода и ги зарязах за 6 седмици. Солта беше на око, повечко, за да не се развалят. Като се прибрах ги измих, смених им водата два пъти, опитах ги и не горчаха вече, а и бяха омекнали и ги залях със зехтина. Значи и по мързелив начин стават Simple Smile. Ако са ти малко, цепни ги и им сменяй водата, по-бързо ще станат, но резултатът ще е един и същ.
Виж целия пост
# 626
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.


Ще ти кажа. От две години слагам и миналата изчетох какви ли не рецепти. Обрах около 5 кила и ги нацепих с нож и им сменях солената вода на всеки три дни и така 50 дни. После залях със зехтин. Станаха супер.

Ще пътувам до Гърция края на седмицата, смятам да взимам сурови и аз....има ли значение какъв зехтин се слага или какъвто избера! Имам една тенекия турски, той е по евтин и мисля него да ползвам, защото гръцкия ми е лайт и не ми се харчи за маслините?
Виж целия пост
# 627
правя хумус, ама нахута сякаш дойде повече (правя го на око, явно голяма грешка) и сега робота се мъчи и прегрява, а слагах и зехтин и лимонов сок... какво да сложа да го поразредя малко? да набухам още зехтин ли?
Виж целия пост
# 628
Мими, колко струват пресните маслини? Ако не са поне 10 пъти по-евтини от готовите и ако не ти е просто мерак, не го прави. Аз се хванах, защото имам.

Иначе, всякакъв зехтин става, а и само в саламура може да съхраняваш. Само като станат ги дръж на тъмно, за да не изсветлеят. Ако са няколко кила, наистина ги цепни и им сменяй водата през ден. Така за около месец ще станат. Като спрат да горчат ги опитай и или ги отцеди в прясна вода, ако са ти солени, или ги остави в по-солена за една нощ.

Ако вземеш зелени маслини ще отнеме повече време. Аз ги залях с евтин зехтин. Не им се отрази на вкуса. По-скоро е само за запечатване.
Виж целия пост
# 629
Мими, колко струват пресните маслини? Ако не са поне 10 пъти по-евтини от готовите и ако не ти е просто мерак, не го прави. Аз се хванах, защото имам.

Не помня,.....но не бяха десет пъти по евтини със сигурност.....преди години бяхме в апартамент на производители на маслини, човекът имаше 100 дка, почерпи ни с неговите, правени в специална марината, с подправки, бяха страхотни. И от тогава все се заричам да направя.....тогава от него купихме и домашен зехтин, много лек и вкусен. Тази година ще сме пак на острова, ще се отбия при същия човек и искам да купя, защото ще са чисти и хубави. По това време са още зелени, та ще трябва зелени да купя? Smile Той каза към декември ставали тъмни...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия