Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Netiquette - network etiquette... или как да се държим в Интернет

  • 36 899
  • 20
Десет “Божии” Заповеди за работа в Мрежата, известни като Netiquette - network etiquette.

1. Припомняй си Човека – помни, че не “говориш” с компютър, а с Човек отсреща;
2. Когато си в Мрежата, придържай се към начина ти на поведение в реалния живот, т.е. бъди етичен, не заобикаляй или прегазвай общоприети закони и норми;
3. Припомняй си къде си, т.е. знай къде точно ти е мястото във Мрежата;
4. Уважавай и зачитай времето на другите, т.е. помни, че не си център на Вселената;
5. Направи така, че да изглеждаш добре в Мрежата;
6. Споделяй придобити експертни познания;
7. Спомагай за овладяване на искрите и огъня, дръж ги по контрол;
8. Уважавай личността и личното;
9. Не злоупотребявай с предоставената ти власт и притежаването на повече права от другите;
10. Прощавай грешките на другите.

Следват неща, които са полезни за спазване на Netiquette-а

Някои полезни съвета за участие в клуб, форум или дискусионна група

1. Запознай се с това, което представляват клубовете, форумите и дискусионните групи;
2. Прочети постовете, преди да постваш;
3. Запознай се с правилата на клуба, форума и дискусионната група;
4. Преди да постваш, формулирай правилно мнението или въпроса;
5. Убеди си, че си във правилния клуб, форум и дискусионна група;
6. Когато някой напише нещо, което не ти се нрави или харесва, не избухвай веднага и не нападай веднага. Може да предизвика “Война”, която обикновено не е много приятна, но може да е доста продължителна;
7. Поствай учтиво, вежливо и любезно;
8. Бъди сигурен, че това което постваш е вярно, правилно и точно;
9. Не бъди сигурен, че това което четеш е вярно, правилно и точно;
10. Не поствай късно през нощта или когато си изморен, болен или си имал “скапан и гаден” ден, защото не си в най-добрата си форма.

За да не губиш и пропиляваш времето на другите, както и своето:
1. Не задавай тъпи въпроси;
2. Не поствай, ако намираш това което те вълнува, някъде из клуба;
3. Използвай подходящ, разбираем и свързан с темата начин при формиране на мнение или въпрос;
4. Не поствай неща по които не може да се дискутира, като “виж това” или “съгласен съм”;
5. Не поствай неща, които са невъзможни да се направят поради географско положение, например: “дай да пием по биричка “При кмета””, когато единия е в София, а другият в Сидни;
6. Поствай в подходящия за това клуб;


Гореизброените неща ги копирах естествено.
Много са стари, но все още са валидни.
Мисля си, обаче, че могат да бъдат и допълвани.

Ето моите предложения:

1. Когато попаднеш в нов форум и решиш, че ще е добре да се включиш в него - регистрирай се. Така останалите ще могат да те "познават". Така се определяш като някаква личност, макар и само като виртуален образ. Гостите не винаги са добре посрещани поради значителния брой интриги, манипулации и злоупотреби от страна на "анонимни посетители"

2. Уважавай останалите, пишещи във форума и пиши на кирилица. Така със сигурност ще може да получиш повече отговори и повече хора ще прочетат мнението ти. Вече има прекалено много начини за транслиране на латиница в кирилица (КРЕДОР, онлайн транслатори, програми за транслиране и т.н.). Това, че компютърът ти няма кирилица не е причина да не пишеш на кирилица, а е само оправдание.

3. След като се регистрираш в нов форум, запознаеш се с участниците в него и с правилата, изчети старите теми.
Ако възникнат въпроси, свързани с тях, които не са дискутирани или не намериш отговор на твоя въпрос - не повдигай теми, които са се дискутирали преди месец-два или по-отдавна.
По-добре формулирай добре въпросите си и пусни нова тема (ако е нужно, в нея може да укажеш линк към темата, която е породила въпросите ти).

4. Старай се да формулираш и задаваш въпросите си в една тема. Използвай малко повече време, за да обмислиш какво искаш да попиташ. Не е приятно един потребител да засипва даден форум с лавина от въпроси, всеки формулиран в отделна тема и примерно за един ден да пусне 5 теми с 5 кратки въпроса.

5. Формулирай ясно заглавията на темите. Не предизвиквай излишна паника със заглавия от рода "СПЕШНО", "ПОМОЩ" и т.н., когато това наистина не е жизнено необходимо.
Заглавието трябва да подсказва тематиката.
Нищозначещи заглавия от рода "Нещо... ", "Да попитам", "Въпроси" и т.н. могат да ви изиграят лоша шега и точно хората, които са компетентни и могат да ви помогнат най-много, да ги подминат поради "неговорещото" заглавие на темата.

6. Изграждай добре виртуалния си облик. Така както се грижиш за външния си вид и държиш да изглеждаш добре, хората да те забелязват и да те харесват, така трябва да се грижиш и за виртуалния си лик. Той се изгражда от начина по който пишеш.
Хората градят впечатлението си за теб от думите, които ти изписваш с помощта на клавиатурата.
Ако пишеш неграмотно, с груби грешки, без препинателни знаци, то надали останалите биха изградили добро мнение за теб, независимо какъв човек си в реалния живот.
На всеки се случва да сбърка в бързината и не бива да бъдем крайни, но грубите грешки наистина се набиват в очи.


Това е от мен засега. Всичко това е пожелателно, разбира се... но колко хубаво би било, ако повече хора се придържаха към тези "правила".

Пропуснато ли е нещо? Допълвайте....
Виж целия пост
# 1
Главните букви

Освен в краен случай, считайте ги за забранени. Редовните букви маркират нормален тон на изразяване. Според практиката, всичко написано с големи букви се приема като върховна степен на акцент, разбирай "крещене".
Използвайте главните букви там където обикновено им е мястото - в началото на изречения, имена и т.н.
Виж целия пост
# 2
За емотиконите

Когато можеш, винаги допълвай написаното с подходящите емотикони. Наличието на емотикони създава настроение и прави съобщението ти още по-интересно. Освен това, текст с емотикони е по-лесен за възприемане, защото емотиконите създават визуална представа за настроенията или дейностите, описани в текста. Понякога емотиконите дори заместват текста - няма нужда да се обяснява какво изразява едно намусено човече, примерно.
Виж целия пост
# 3
1. Аз, а и други потребители явно не познаваме възможностите на търсачката и пускаме вече обсъждани теми.
Мамма, моля те да ни обясниш, а ако може с примери - още по-добре.
2. Има теми, които са важни за всяка мама:
- Нормално раждане или секцио
- Обезболяващи
- Запек на бебето
- Запушен нос
и др. да не изброявам.
Не може ли такива важни теми да са "забодени" някъде, изчистени от възклицания и реплики /т.е. да остане само полезната информация/?
Така е възможно 20 теми за "Запек при бебе" да се превърнат в една, а повтарящите се мнения да се трийнат.
Виж целия пост
# 4
Пуснете Търсачката и претърсете старите теми по различни критерии, отговарящи на интересуващия ви въпрос. Може би той вече е бил разискван и там ще откриете нужната информация.

Какво толкова сложно - пишете думата, избирате в кой форум да търси, и натискате търси.
Например, ако търсите рецепта за приготвяне на филе от риба хек, в търсачката задайте 'риба', 'филе' или 'хек', като отметнете форум Готварски рецепти - така ще търсите по всички параметри и ще излезнат всички възможни рецепти. Ясно е, че тези, отговарящи на 'хек' ще са най-интересуващите ви (често потребителите пишат 'излезнаха ми толкова теми в търсачката, че не ги четох, а направо пуснах още една темичка, да наводня форума'.
Добре ли го обясних?
Виж целия пост
# 5
Не прекалявай с цитатите!
Повече от два цитата в един постинг са множко

Когато спора се завихря между двама ползвайте лично съобщение.

Това е според мен.
Виж целия пост
# 6
Цитат на: JnBibian
Не прекалявай с цитатите!
Повече от два цитата в един постинг са множко

Когато спора се завихря между двама ползвайте лично съобщение.

Това е според мен.

Подкрепям.
Виж целия пост
# 7
Е не винаги диалога е удачно да преминава на лични, защото понякога не е само между двама потребители .В тези случаи, вместо всеки следващ да цитира всичките изказвания до момента и да се получват едни такива чудеса от вида: цитат в цитат, в друг цитат,в още един цитат и така нататък... просто пишете @............ (съответно името на този/тези, към които искате да се обърнете и пишете), защото иначе, едно, че постовете заемат много пространство и второ понякога човек се обърква, кой точно какво и на кой иска да каже...
Виж целия пост
# 8
Цитат на: ester
Е не винаги диалога е удачно да преминава на лични, защото понякога не е само между двама потребители .В тези случаи, вместо всеки следващ да цитира всичките изказвания до момента и да се получват едни такива чудеса от вида: цитат в цитат, в друг цитат,в още един цитат и така нататък... просто пишете @............ (съответно името на този/тези, към които искате да се обърнете и пишете), защото иначе, едно, че постовете заемат много пространство и второ понякога човек се обърква, кой точно какво и на кой иска да каже...

Аз подкрепям това  Wink Когато споровете преминат на лични съобщения е по-голяма опасността да се задълбочат...
Виж целия пост
# 9
Здравейте приятели!

Първо искам да изразя пълната си подкрепа на създаделите на този сайт и в случая неговите правила!

Бих искал да добавя нещо като препоръка към ползващите информацията в сайта. Нека домакините да преценят дали е удачна тя.

- Скъпи родители, настоящи и бъдещи! Лично аз намирам, че е най-добре писанията на различните потребители да бъдат тълкувни като споделяне на личен опит, било той добър или лош.

- Не тълкувайте споделеното, като категорична препоръка към вас! Дори да е направена от специалист в съответната област.
 
- Не забравяйте, че тук всеки може да напише нещо, което не е вярно! Може да е чуто от пета ръка и неправилно (а защо не и съзнателно) изкривено! Прилагайки сляпо, прочететното тук, може да доведе до малки или големи проблеми! И отговорността за това ще бъде само Ваша!
 
- Не забравяйте, че болшинството от пишещите тук държат да останат анонимни. Не мисля, че е много удачно да приемате безпрекословно съвети от хора, които са избрали да останат анонимни. Приемете, че казаното е добронамерено, но просто си имайте едно на ум!

- Не забравяйте, че може да сте разбрали погрешно иначе много добронамерена препоръка. Преди да приложите определен съвет, не се притеснявайте да потърсите личен контакт с изказалия препоръката. За да сте сигурни, че не сте разбрали погрешно съвета или самия автор неправилно се е изразил и несъзнателно ви е подвел!

Надявам се да намерите тези съвети за полезни!  
 
Виж целия пост
# 10
Пуснете Търсачката и претърсете старите теми по различни критерии, отговарящи на интересуващия ви въпрос. Може би той вече е бил разискван и там ще откриете нужната информация[/b].

Подкрепям с две ръце!!!

Моля Ви, ползвайте търсачката!
Моля Ви, въздържайте се да пускате нова тема, за да не Ви се дублират, дори дриблират темите.
Без да засегна някого, нека повече четем, търсим и мислим Simple Smile По-добре попитайте някого от форума с лично съобщение, изказал се в подобна на темата, която Ви интересува, вместо да препълваме подфорумите с еднакви теми.
Благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 11
Цитат на: JnBibian
Не прекалявай с цитатите!
Повече от два цитата в един постинг са множко

Когато спора се завихря между двама ползвайте лично съобщение.

Това е според мен.
Подкрепям.
а когато са ти забранили да пращаш ЛС?А не искаш да спамиш по темата...?Мерси
Виж целия пост
# 12
Дразнещо е, когато някой винаги пише с червено.Дори дразни повече от главните букви и на забележки реагира с :"Аз винаги така си пиша, коя си ти ...."
Виж целия пост
# 13
На мен ми липсва правило за споделената информация на лични бележки... Странно ми такава информация да се разпространява във форумното пространство, нали човек, ако е искал да го напише за всички, не би използвал тази форма на кореспонденция - личната. Та, би било хубаво да се формулира и препоръка в тази насока, като част от етикета на поведение във форума  Peace
Виж целия пост
# 14
На мен ми липсва правило за споделената информация на лични бележки... Странно ми такава информация да се разпространява във форумното пространство, нали човек, ако е искал да го напише за всички, не би използвал тази форма на кореспонденция - личната. Та, би било хубаво да се формулира и препоръка в тази насока, като част от етикета на поведение във форума  Peace
Вече е регламентирано това- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23714.msg4193605#msg4193605
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия