За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 759
  • 758
# 120
Здравейте, какви пресни салати приготвяте по това време, доматите са ми безвкусни, краставиците още се ядат?!
Ако може да ми кажете и рецепта за за обикновен (може и не толкова обикновен) дресинг? Примерно 5 мл. зехтин, 5мл. лимонов сок/ оцет... Харесват ми салатите по ресторантите, които са овкусени предварително, но в същото време изглеждат непокътнати, как става така, пръскат ли ги!? Аз като си правя салата, сложа всичко и я разбъркам, не ми харесва как изглежда.
Я, поразгледай, все някаква салата ще си харесаш :
http://www.bg-mamma.com/?topic=998042
Нашите любими  есенно- зимни салати:
Салата Домати под шуба
http://www.cookwithasmile.com/%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0% … 1%83%d0%b1%d0%b0/
Салата с печени чушки
http://www.cookwithasmile.com/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0% … 1%88%D0%BA%D0%B8/
Многопластова салата с кус кус / Multi-Layered Salad with Couscous


http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/06/multi-layered- … ith-couscous.html
Виж целия пост
# 121
Как приготвяте броколи със сирена, варите ли предварително броколите? И приемам и други вкусни идеи с броколи Hug
Аз ги варя много малко време, след това леко ги запържвам, добавям течна сметана, сол и черен пипер на вкус  и моя случай синьо сирене (обожавам го), което бързо се разтапя. Получава се нещо уникално, но разбира се може да се добави сирене по ваш вкус.
Другото, което обожавам с броколи е сварени по отделно с кус кус, след това ги смесвам и докато са още горещи прибавям масло и поръсвам с настъргано сирене.
Виж целия пост
# 122
Как приготвяте броколи със сирена, варите ли предварително броколите? И приемам и други вкусни идеи с броколи Hug
Аз ги варя много малко време, след това леко ги запържвам, добавям течна сметана, сол и черен пипер на вкус  и моя случай синьо сирене (обожавам го), което бързо се разтапя. Получава се нещо уникално, но разбира се може да се добави сирене по ваш вкус.
Другото, което обожавам с броколи е сварени по отделно с кус кус, след това ги смесвам и докато са още горещи прибавям масло и поръсвам с настъргано сирене.

Интересни идеи, ще ги изпробвам. Благодаря Flowers Hibiscus Купих повечко броколи, а те май не са много трайни.
Виж целия пост
# 123
също виж и тази супа, и аз мисля да я направя, дано ми се получи цитатът
точно се коментираше в темата на Лидл Simple Smile))))

Виж целия пост
# 124
Как приготвяте броколи със сирена, варите ли предварително броколите? И приемам и други вкусни идеи с броколи Hug

Зеленчукова супа със сирене Грюер

Зеленчукова запеканка с кашкавал и сирене

Салата с паста и броколи
Виж целия пост
# 125
Като стана въпрос за броколи се сетих, че в Кауфланд съм виждала една салата от готовите с броколи и ролца от раци нарязани на ситно. Май има и майонеза в нея. Бихте ли споделили дали се добавя още нещо.
Виж целия пост
# 126
Чудесни сте  Flowers Hibiscus


Виж целия пост
# 127
Като стана въпрос за броколи се сетих, че в Кауфланд съм виждала една салата от готовите с броколи и ролца от раци нарязани на ситно. Май има и майонеза в нея. Бихте ли споделили дали се добавя още нещо.
Не съм я пробвала, но може да добавиш малко кисело мляко, за да убие тежката майонеза, сол, черен пипер, малко лимонов сок...варена царевица също би паснала идеално.
Виж целия пост
# 128
rovaru,
Дресинг Венеция

Скрит текст:
Продукти:

1/4 ч.ч. винен оцет
3/4 ч.ч балсамов оцет
2 с.л. дижонска горчица                                 
4 с.л. мед
1 ч.л. чесън ситно настърган
1 ч.л. лук шалот нарязан
1 с.л. магданоз прясно нарязан
1 ч.л. босилек прясно нарязан
1 ч.ч олио
1 ч.ч зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер на зърна
1/2 ч.л. бахар на зърна

Приготвяне:

Смесвате оцета, горчицата и меда до гладка паста. Добавяте чесъна, лука и подправките, сместа от течните масла. Бавно разбърквате. Добавяте солта, бахара и черния пипер. Да престои на тъмно и хладно място ден-два, за да се смесят ароматите. Минете през цетка и съхранявайте в хладилник до 10 дни.
Дресинг Гурме

Скрит текст:
Продукти:

30 мл. оцет
100 мл. зехтин
1 ч. л. горчица
сол

Приготвяне:

Горчицата смесвате с оцета, добавяте сол на вкус. Добавяте зехтина на тънка струйка (както при приготвяне на майонеза), като през това време бъркате с миксер.
Дресинг Терра

Скрит текст:
Продукти:

2 с. л. сусамов тахан
3 с. л. зехтин
1 с. л. вода
2 скилидки чесън
1 лимон
сол

Приготвяне:

Настържете кората на лимона и след това изцедете и сока му.
Стрийте чесъна с малко сол. Смесете с останалите съставки за дресинга.

Салата Кралица Марго

Скрит текст:
Продукти:

За салатата:

1 бр. айсберг
1 бр. морков
1 бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
1 бр. краставица
2 бр. домати (250 гр. чери)

За дресинга:

3 с.л. оцет
9 с.л. олио/зехтин
2 с.л. тахан
1 с.л. мед/кленов сироп/захар
1/2 с.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. сумак
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

Измивате всички зеленчуци. Накъсвате айсберга. Нарязвате доматите, краставицата и чушките на парченца. Настъргвате моркова на ренде.
Смесвате всички продукти за дресинга в бурканче и ги разбивате много добре. Залейте салатата и разбъркайте
.
Салата Ла Валета

Скрит текст:
Продукти:

За салатата:

70 гр зелена салата
60 гр патладжан
60 гр тиквички
60 гр печена чушка
60 гр домат или чери домат
50 гр сирене
30 гр гъби
20 гр пресен лук

За дресинга:

1/4 ч.ч. винен оцет
3/4 ч.ч балсамов оцет
2 с.л. дижонска горчица
4 с.л. мед
1 ч.л. чесън ситно настърган
1 ч.л. лук шалот нарязан
1 с.л. магданоз прясно нарязан
1 ч.л. босилек прясно нарязан
1 ч.ч олио
1 ч.ч зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер на зърна
1/2 ч.л. бахар на зърна

За маринатата на зеленчуците:

50 мл. олио (зехтин)
50 мл. оцет
50 мл. лимонов сок
50 мл. соев сос
4 скилидки чесън
1 с.л. мед (захар)
1 с.л.  мащерка
1 с.л. риган
1/2 вр. копър
1/2 вр. магданоз
сол

За маринатата на сиренето:

100 мл. олио (зехтин)
1 ч.л. риган
3 ч.л. сладък червен пипер
2 с. л. мед
2 щипки сух босилек

Приготвяне:

Смесете всички течти съставки за маринатата. Нарежете копъра и магданоза и ги добавете към течната смес. С преса смачкайте чесъна и също го добавете при другите съставки. Добавете меда, машерката, ригана и солта. Разбъркайте добре всичко.
Смесвате оцета, горчицата и меда до гладка паста. Добавяте чесъна, лука и подправките, сместа от течните масла. Бавно разбърквате. Добавяте солта, бахара и черния пипер. Да престои на тъмно и хладно място ден-два, за да се смесят ароматите. Минете през цетка и съхранявайте в хладилник до 10 дни.
Мариновате патладжана, тиквичката и гъбите. Изпичате ги на скара или грил тиган. Мариновате сиренето също. Салата нарежете и към нея прибавете всички останали нарязани продукти. Заливате с дресинг Венеция.

Салата с круши, орехи и халуми

Скрит текст:
Продукти:

2 бр. узрели круши
2 бр. авокадо
250 гр. сирене халуми или краве саламурено сирене
150 гр. кресон или спанак
1 ч.ч. орехови ядки
1/2 сок на лимон
4 с.л. растително олио
сол и черен пипер

Приготвяне:

Загрейте 3 с.л. олио в тиган и изпържете за 2-3 минути ореховите ядки. Извадете ги да се изцедят върху кухненска салфетка, а мазнината запазете за овкусяване на салатата. Вместо да ги пържите може да запечете ядките в тавичка без мазнина, на 180 градуса, за 12-15 минути.
Разрежете крушите наполовина, а всяка половина разрежете на 6-8 резена. Поставете ги в дълбока чиния, добавете лимоновия сок и разбъркайте.
Загрейте останалата 1 с.л. олио в тиган и изпържете нарязаното на продълговати парченца сирене от двете страни, до златиста коричка.
В голяма купа сложете листата кресон или спанак. Добавете резените круши, предварително прецедени, ореховите ядки и мазнината от пърженето им /ако сте ги запекли, добавете 2 с.л. зехтин/ и резените авокадо. Овкусете със сол и черен пипер, лимонов сок и внимателно разбъркайте. Сервирайте салатата в отделни чинии.
В ресторантите винаги всяка порция салата се разбърква в голяма купа и чак тогава се сервира.
milmich,
Броколи с бял сос на фурна (Brocoli avec sauce blanche dans le four)

Скрит текст:
Продукти:

1 пакет замразени броколи
250 гр. течна сметана
100 гр. синьо сирене
50 гр. масло
сол

Приготвяне:

Задушавате броколите в маслото с малко подсолена вода. Изсипвате ги в тавичка и заливате със сметаната, поръсвате със сиренето и запичате до златисто на средна фурна.

Броколи с картофи на фурна

Скрит текст:
Продукти:

500 гр. картофи
450 гр. замразени броколи (1 глава)
100 гр. кашкавал
300 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло + за намазване на тавата
черен пипер
индийско орехче
сол

Приготвяне:

Сварявате картофите. Обелвате ги и ги нарязвате на парчета. Броколите почиствате и разделяте на розички. Измивате ги и ги пускате във вряща подсолена вода за 5 минути и ги измивате със студена вода. Керамичния съд намазвате добре по дъното и стените с масло. Подреждате картофите и броколите. Загрявате маслото и изсипвате брашното. Разбърквате добре. Добавяте студеното мляко и варите соса, докато се сгъсти. Прибавяте нарязания на кубчета кашкавал и бъркате до хомогенна смес. Добавяте подправките. Соса изливате върху картофите и броколите. Печете до зачервяване.
Виж целия пост
# 129
Купих около 500гр. маслини, като се оказа, че имат някакъв странен вкус, не са с изтекъл срок, може би от самата марината. Има ли някакъв начин да се отърва от него?
Виж целия пост
# 130
промий ги с вода и ги накисни пак, като сменяш водичките редовно, поне аз така правя, когато са много солени
Виж целия пост
# 131
аз ги заливам с вряла вода и се обезсоляват
Как приготвяте броколи със сирена, варите ли предварително броколите? И приемам и други вкусни идеи с броколи Hug
със сирене аз ги правя така https://pep-4o.blogspot.com/2015/07/blog-post_13.html варя съвсем за кратко
огретен с картофи и броколи https://pep-4o.blogspot.com/2015/01/blog-post_4.html
ризото с пиле и броколи https://pep-4o.blogspot.com/2017/06/blog-post_14.html
салата от броколи с млечен сос https://pep-4o.blogspot.com/2015/03/blog-post_19.html
млечна салата с броколи https://pep-4o.blogspot.com/2015/03/blog-post_23.html
и най-любимо с броколи - крем супа https://pep-4o.blogspot.com/2017/03/blog-post_11.html
Миналата година сложих на туршията и ми хареса и там
Виж целия пост
# 132
А броколите навсякъде по света ли са едни и същи? Аз ако варя 4-5 минути броколи, ще станат на пастет. А ако след това взема че ги и опека .....Винаги ми прави впечтление по бг рецептите, че варите броколите много дълго. В нас ядем броколи по 4-5кг на седмица. При нас ги продават изрязани в кисии цветчетата. И аз ги варя точно засичам 1 мин и половина и слагам под ледена вода. И са супер, бланширани по-скоро. Но запилея ли се на някъде и ги оставя до 2 мин и са меки, разкашкани.
Виж целия пост
# 133
със сигурност не са. Само аз отглеждах 3 вида броколи - зелени, лилави и едни жълто-зелени, които хич не издържаха в градината - в момента, в който са готови, не се ли наберат, за 2 дни са цъфнали Simple Smile
До тук стигнах до извода, че зависи от отглеждането. Моите  домашни - не обилно напоявани и торене са леко хрупкави след 6-7 мин. варене. На  тия, които купувам 4-5 мин са им ок - цели са си розичките,  като стиснеш да ядеш Simple Smile не усещаш пюре в устата. 
Виж целия пост
# 134
Едва ли са еднакви, тази година имам домашни броколи...ами нищо общо нямат с купешките, ако щеш и като форма. Повече са на цветчета, а за мен стеблото даже е по-вкусно.
Но аз в 90% от случайте ги пека във фурната.

Дайте изпитани рецепти за телешки медальон или телешки стек, че ми се иска да пробвам, а ще бъдат на промоция в лидл тези меса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия