Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 25 779
  • 214
# 75
...
Какви торби ползвате - има ли вариант за естествени (с които и да се реже или стои най-малкото), притесняваме разпадането при разпечатването...?
Най-обикновени пликове за печене.
А иначе нямам идея за какво разпадане говорите?
Виж целия пост
# 76
...
Какви торби ползвате - има ли вариант за естествени (с които и да се реже или стои най-малкото), притесняваме разпадането при разпечатването...?
Най-обикновени пликове за печене.
А иначе нямам идея за какво разпадане говорите?
ами ако консистенцията няма добра спойка и е с голямо Фи - разпадане при рязане...
А и пликовете са хлабави, идеята е да има плътна обвивка - за да не влиза кислород отвсякъде... като хамб. салами примерно.
Виж целия пост
# 77
...
Какви торби ползвате - има ли вариант за естествени (с които и да се реже или стои най-малкото), притесняваме разпадането при разпечатването...?
Най-обикновени пликове за печене.
А иначе нямам идея за какво разпадане говорите?
ами ако консистенцията няма добра спойка и е с голямо Фи - разпадане при рязане...
А и пликовете са хлабави, идеята е да има плътна обвивка - за да не влиза кислород отвсякъде... като хамб. салами примерно.
По кой начин ще я правите шунката?
Виж целия пост
# 78
Следя темата отдавна, но чак сега се наканих да си купя шунковар. Взех Тескома, на черния петък излезе на чудна цена. Вчера направих първата шунка изцяло от пилешки гърди. Днес заредих смес свинско и пилешко. Като за първи опит съм доволна.
Виж целия пост
# 79
Г&В, супер изглежда. по коя рецепта го прави? Трябва да измъкна и аз шунковарчето от най - горния рафт на кухненския шкаф.
Виж целия пост
# 80
Един килограм пилешко месо, от което 90% филе (имаме домашни бройлери), 1 с.л сол, 1ч.л захар и 1 ч.л шарен пипер едро смлян.
Вторият път смесих свинско и пилешко и добавих риган.


Първото е едро смляно месото, второто част от него го направих почти на пастет.
Виж целия пост
# 81
Само филе не става ли сухо????
Виж целия пост
# 82
Само филе не става ли сухо????
Сухо е, но го рязахме на слайсове и влезе в сандвичи, изяде се 🙂
Виж целия пост
# 83
Здравейте,

Поръчах си шунковар Browin с тенджерка за водна баня, но не разбирам защо са необходими тези найлонови торбички в капсулата (ако мога така да я нарека) където се слага месото? Изглежда ми че няма отвори към водата или аз нещо греша?

Мислех, че просто се слага месото в металния цилиндър и си се вари, нещо обаче май не схващам изцяло устройството Grinning

Виж целия пост
# 84
...но не разбирам защо са необходими тези найлонови торбички в капсулата (ако мога така да я нарека) където се слага месото? Изглежда ми че няма отвори към водата или аз нещо греша?
...
Определено с тях по лесно се вади шунката.
Виж целия пост
# 85
Това значи ли, че и без тях не е фатално и може да се вади?
Просто не ми се иска месото да взаимодейства с нагрята пластмаса. Thinking
Виж целия пост
# 86
Има хора, които си я варят без торбичка. И аз исках да съм от тях, но понеже си поръчахме шунковара от Китай, не съм убедена колко е стоманен и колко е с примеси, та за това уж по-малкото зло - в торбичка.
Виж целия пост
# 87
Пликовете да печене да точно за това - за термична обработка. Аз например съм си играл с хартия за печене.
Виж целия пост
# 88
Я да попитам аз по-опитните. В шунката се специализирахме, но някой прави ли домашен шпеков салам? Без натриев нитрит! Направихме грешка да купим от една частна месарница, където ни казаха, че не слагат никакви добавки. Децата се влюбиха във вкуса (кой не би), след което от месарницата се изтърваха (случайно), че слагат нитритна сол... И сега какво да правя... Вече няма да купя, но дали не мога да си направя?
Виж целия пост
# 89
Я да попитам аз по-опитните. В шунката се специализирахме, но някой прави ли домашен шпеков салам? Без натриев нитрит! Направихме грешка да купим от една частна месарница, където ни казаха, че не слагат никакви добавки. Децата се влюбиха във вкуса (кой не би), след което от месарницата се изтърваха (случайно), че слагат нитритна сол... И сега какво да правя... Вече няма да купя, но дали не мога да си направя?
Точно шпеков салам трудно бихте направили в домашни условия - той е варено-пушен колбас, при това трябва студено пушене.
Много по-лесно е да направите нещо сурово-сушено. Ако се интересувате, мога да дам рецепта за домашен салам Закуска, за който не се иска  обвивка (черва).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия