Как ще подредим трапезата си за Никулден

  • 8 554
  • 61
В честването на Никулден, задължителен момент е присъствието на риба на трапезата! По традиция се приготвя шаран. Според българските обичаи шаранът трябва да е с люспи и да е цял, ако е разкъсан-ще е разкъсан и късмета на семейството! В този ден, на трапезата трябва да има и постни ястия, варена царевица, жито, чушки, боб, сърми. Идва моментът, в който гостите сядат на масата. Още преди да са вкусили от гозбите ви вниманието им ще бъде привлечено от подредбата на масата и придружено с критичен поглед. Трапезата на Никулден не бива да се вдига цял ден. На другият ден костите на шарана се изгарят, закопават или изхвърлят в реката. Освен всички именници, на 6  декември празнуват всички моряци, банкери, рибари. Особено за Бургас това е много личен празник! От древността хората тук са имали силна връзка с морето и тази симбиоза се е предавала с векове и сме се изградили, като хора със свободолюбив дух.
Пожелавам пълни мрежи на рибарите и успех в работата на банкери и моряци. Нека Николай-чудотворец влезе във всеки дом и донесе здраве, благоденствие и вяра за да посрещаме с оптимизъм предизвикателствата.
Сега е ваш ред всяка домакиня да даде предложение за подредба на софрата, видове ястия и начин на приготвяне, придружено с рецепти и снимков материал за нагледност по възможност, според традициите, които спазват в семейството. А на 7 декемви ще отчетем трите най- добри предложения според броя харесвания в темата!
Вие сте!
Виж целия пост
# 1
Аз не подреждам трапеза за Никулден, защото имам роднина именик и обикновено гостуваме там.
Но с удоволствие ще разгледам вашите трапези и ще "гласувам". А и много обичам риба, та се надявам на интересни рецепти. Simple Smile
Виж целия пост
# 2
нищо, разкажи какво си видяла и са ти предложили там, също ще е интересно. Хайде Сисе
Виж целия пост
# 3
Ами, именикът е рибар и черпи с това, което е хванал – щука, сом...
Аз всъщност дойдох да гледам вашите рецепти и снимки.  Laughing
Виж целия пост
# 4
Аз си имам именник и ще се включа на 6 със снимков материал😊
Виж целия пост
# 5
Ще пълня шаран с орехи, лук, моркови, грах и стафиди. Най-често на този празник го правя. Тази година ще е в тесто.
Виж целия пост
# 6
Рецепти по въможност . Благодаря
Виж целия пост
# 7
У дома сериозно почитаме Никулден. Винаги приготвям пълнен шаран. Имам две рецепти - едната е стара рецепта на свекърва ми (само лук, орехи и суха чушка) http://ilrai.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Изглежда така.



Другата рецепта е моя и е с по-богат пълнеж от хайвер и разни други неща. http://ilrai.blogspot.com/2016/12/blog-post.html

.

Освен пълнен шаран, все още не знам кой от двата ще бъде, ще има или пържен, или шаран на скара - http://ilrai.blogspot.com/2016/10/blog-post_2.html



Мисля и едни шишчета от сьомга да направя, ако имам време. (Все още нямам рецепта и снимка за тях.)

Вероятно ще има и още някаква пържена риба, според наличностите в магазина и това, което ми хареса най-много.
Обикновено правя и питка. Тази е от миналата година, не е много хубава снимката и малко я препекох Grinning



Ще има вероятно картофено пюре или сотирани картофи към рибата, салати и туршии.
Десерт не знам още какъв ще бъде.

Засега това от мен, ако се сетя нещо друго, ще допълня.
Виж целия пост
# 8
Браво! Браво!
Е т,ва се казва богата, пълна с информация и красиви и завладяващи идеи и снимки  публикация!
Превъзходно изглежда всичко...и питата...покажете какво можете дами!  Няма време!

Виж целия пост
# 9
Скрит текст:

Снимките са в скрития текст. Ципура с песто, коктейл скариди с млечен сос и червен хайвер, картофено-чеснова Скордаля.

Весел Никулден!
Виж целия пост
# 10
Чудесно Ери! Благодаря!
Последен ден!!! Давайте!!
Виж целия пост
# 11
От миналата година, както и тази ще има, пълнен шаран с орехи и лук. Орехите, лука и подправките ги счуквам в хаванче. Пълнят шарана и изпичам. Питката я правя винаги във вид на риба, но не всяка година е сполучлива на външен вид. За нея ползвам 500 гр брашно, 1 яйце, 1 пак. май, 200-220 мл вода, 2 ч. Л. захар, 1/2 ч. л. Сол и 50-70 мл олио.
Виж целия пост
# 12
И аз забърках една скордаля по случай празника. Само с орехи и подправки обаче. Доста вкусна се получи.  Simple Smile

Скрит текст:
НВХ скордаля

1 и 1/2  ч. ч. орехи, 2 – 3 скилидки чесън, 1 с.л. ябълков оцет (аз сложих 2), 3 с.л. зехтин, 1/2 ч. ч. вода, сол на вкус (около 1/2 ч.л.)
Орехите се накисват във вода за няколко часа. След това се изплакват хубаво и заедно с подправките и водата се поставят в блендер. Всичко се смила на каша. Ако се наложи, се добавят още чесън, сол или оцет – на вкус.
Виж целия пост
# 13
аз само с гледането ще си остана тази година Sad
шаранът обикновено го пълни любимия образ, но сега го няма.

ще уважа светията, като

Скрит текст:
отворя една консерва шпроти и си я хапнем с детето

срам

скордалята изглежда добре, ще я пробваме Simple Smile
Виж целия пост
# 14
В Германия на Никулден има шоколадови Никулауси , но аз ще имам рибени нещица  Yum

Баба ми , милата, какъв пълнен шаран правеше за Никулден. Една година мъжа ми я държа 2 часа на телефона, докато и той го докара почти като нея ... за съжаление не запазихме рецептата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия