Торта Raffaello

  • 61 357
  • 58
# 30
Нати, ни най-малко не съм искала да те засегна  Hug Просто за сефте чух за тези торти сега, след ядените от мен. Пицариите Виктория не правят торти, карат ги отнякъде, явно за същия цех става дума, но не знам къде е. Те също предлагат и невероятна бисквитена торта, просто няма равна на себе си   chef
Тортите наподобяват вкусово прословутите бонбони, просто са по-лепкави, сладки и тежки на вкус, парчетата, които се предлагат не са малки и човек не може да им насмогне.  Simple Smile
Виж целия пост
# 31
Правих тортата точно по тази рецепта, но нещо не ми се надигна блата -  да не кажа,че се степа. Предполагам, че може да се дължи на фурната. Ама крема оправя всичко. Много се хареса. Глазурата само не мога да отворя, ако може да я пуснеш тук  bouquet Благодаря за рецептата, имаш страхотен усет за сладкишите.
Виж целия пост
# 32
Блонди, споко не съм се засегнала! Hug

acer не знам защо така се е получило. Колко голяма беше формата ти? На колко градуса пече?
Аз досега не съм имала проблем с този блат и основно него ползвам за всичките си торти. newsm78

За глазурите - всички са описани в първият пост на отчената тема за тортите, която обикновено е винаги на 1 страница.
Благодаря за милите думи - сладкишите са наистина моя страст(без шоколадовите)! Simple Smile
Виж целия пост
# 33
сладкишите са наистина моя страст(без шоколадовите)! Simple Smile

Кажи защо, моля те  Hug
Виж целия пост
# 34
сладкишите са наистина моя страст(без шоколадовите)! Simple Smile

Кажи защо, моля те  Hug
Ами шоколад не обичам - правя изключение само за млечен Милка или бял и то винаги в чист вид и по малко. Шоколад с високо съдържание на какао направо не понасям. Embarassed Не обичам шоколад и в сладкиши(когато преобладава), в сладолед, в кремове. Същото се отнася и за сладкиши и прочие с вкус на кафе, канела или ром. Просто са ми силни като вкус - не мога да го обясня. Не че не слагам понякога настърган шоколад в някой кекс или сладкиш. Канела и  ром също слагам, но много малко. Интересно е, че и мъжа ми е не е много по шоколадовите сладкиши - затова и не правя. Децата и те са така научени.... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 35
Ами шоколад не обичам - правя изключение само за млечен Милка или бял и то винаги в чист вид и по малко. Шоколад с високо съдържание на какао направо не понасям. Embarassed Не обичам шоколад и в сладкиши(когато преобладава), в сладолед, в кремове. Същото се отнася и за сладкиши и прочие с вкус на кафе, канела или ром. Просто са ми силни като вкус - не мога да го обясня. Не че не слагам понякога настърган шоколад в някой кекс или сладкиш. Канела и  ром също слагам, но много малко. Интересно е, че и мъжа ми е не е много по шоколадовите сладкиши - затова и не правя. Децата и те са така научени.... Rolling Eyes

Интересно... ами те коледните сладки са все с карамфил, канела... пък тортите без какао и шоколад май не са толкова много... всъщност за спец като теб сигурно не са малко  Hug Аз обичам, нали казват, че виското съдържание на какао даже е полезно, горчи, ама се свиква  Simple Smile С дъх на кафе и аз не обичам, с ром - също. Но шоколад и канела  да. Е, освен ванилия тогава, и нещо плодово, какво друго ползваш?  Thinking
Виж целия пост
# 36
Коледните сладки не ми пречат - харесвам много екзотични подправки и канелата в тях (когато е смесена с другите неща не я усещам толкова - просто вкуса и се "убива" сред другите. Индийски ястия например много харесвам - а там също се ползва доста канела - не я усещам.

Сега като ти кажа, че заради мъжа ми почти не ползвам и сметана и желатин сигурно ще паднеш. Mr. Green

Тортите - ами истината е, че не мога да импровизирам много - кремовете ми са предимно на маслена основа - с пудинг, с млечен крем, с Филаделфия, с извара, с яйца, с кондензирано мляко, с карамел. Стават доста варианти като прибавям задължително плодове и понякога ядки. Като есенции и вкус ползвам много ванилия, портокалова, бадемова и карамел.

Виж целия пост
# 37
  В шоколада има някакъв дяволски дух .Вибрациите му са доста низки.... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil (но това не ми пречи да го обичам,особено натуралия  Mr. Green)
  Много хубава торта Рафаело правят в Нилана. Simple Smile А глазурата отгоре е направо божествена! Praynig(ако някой случайно знае  нейната рецепта... newsm78)
 
  Като гледам блата в рецептата на авторката ,бих разделила продуктите на 2 и бих направила 2 отделни блата.За блат от 6 яйца трябва да имаш много голяма форма,според мен.
Виж целия пост
# 38
 Не знам дали мога тук да попитам. Отдавна съм фен на тортите на Наталина и разглеждайки албумчето със снимки, попаднах на една, чиято рецепта никъде не намерих. Казваше се "Целувчен Рафаело". Търсих с търсачката, рових назад по страниците... Ако може Наталина да ми каже ... ще съм много благодарна:)
Виж целия пост
# 39
Ето това е моята торта!  Sunglasses Браво natalyna, още днес ще пробвам да я направя. Изглежда много вкусна.  Flutter
Ако се справя, ще пусна снимка.   Laughing
Виж целия пост
# 40
Аз също не понасях шоколадова торта и въобще шоколадов сладкиш....докато не родих.....тогава изведнъж ми се промени вкуса и сега е обратното.Така,че напълно разбирам Наталина.Преди се чудех как може торта Гараш да е толкова популярна и обичана.....
Наталина,можеш ли да пуснеш рецептата за този чийзкейк , мисля е,който е на първата снимка в рецептите ти,че дъщеря ми го видя и ме врънка да го правя.Благодаря ти !
Виж целия пост
# 41
Обожавам Рафаело и задължително ще пробвам тортата,но малко по-нататък,понеже съм на диета в момента.Изглежда супер вкусна.Браво за рецептата.  bouquet Между другото Наталина и аз искам  рецептата,която иска pipilota viktualia . Blush Снощи я видях и ми се прияде.
Виж целия пост
# 42
Наталина, поздравление за тортата! Обувките са като истински! Записах си и рецептата, но само крема използвах. Имах от 2 дена един какаов домашен блат, дето така и не измислих с какво да го украся, просто като го пекох имах едно бурканче "Нутела", но се отказах от този вариант. Сега с твоя крем "Рафаело" стана греховна вкуснотийка! Жалко, че не се сетих да снимам поне едно парченце! ooooh!
  bouquet
Виж целия пост
# 43
Момичета, колко сте изписали докато ме нямаше...
Благодаря за милите думи!  bouquet

Сега отговарям на въпросите:

Не знам дали мога тук да попитам. Отдавна съм фен на тортите на Наталина и разглеждайки албумчето със снимки, попаднах на една, чиято рецепта никъде не намерих. Казваше се "Целувчен Рафаело". Търсих с търсачката, рових назад по страниците... Ако може Наталина да ми каже ... ще съм много благодарна:)

KikiNiki,  тази торта си е такава моя вариация на тази торта Рафаело. Крема е същият - кондензирано мляко, масло и кокосови стърготини. Но вместо блат, реших да направя платки от целувчено тесто, защото ми бяха останали белтъци от козунаците по Коледа. Така че, разделих 9 белтъка - по 3 за всяка платка.

За едната платка са необходими:

3 белтъка
250г кристална захар
щипка сол
няколко капки лимонов сок или оцет
1с.л готварско нишесте - царевично или картофено(каквото ви попадне)

Започвате за разбивате белтъците с щипка сол на най-ниската степен, докато белтъците станат на пяна. Прибавяте лимоновия сок и пускате миксера на най-високата степен и постепенно(най-малко на три пъти, прибавяте захарта). И биете поне 6-7 мин. Накрая прибавяте и нишестето и биете още минута. Снега трябва да е наистина много гъст.

През това време, си очертавате на хартия за печене кръг с диаметър - 26/28см(аз очертах с формата за торта-28см) и намажете с масло(иначе се отлепя трудно). С помоща на пош или найлонов плик, нанесете сместа върху начертания кръг, като правите спирала от края към средата и се стремите тестото да е нанесено по-дебело. Дори ако имате достатъчно смес, може да направите още един кръг отгоре. Не заглаждайте с нищо за да не се разлее.

Същото повтаряте с останалите белтъци. Ако имате фурна с вентилатор, може да сложите всички три тави с очертаните кръгове и да сушите на 100/110 градуса за около 2 часа. Ако нямате, занятието ще ви отнеме тройно повече време. Но хубавото е, че платките могат да се приготвят и няколко дни предварително(или да се пекат ден след ден). Платките се остават да изстинат в топлата печка и се отлепят от хартията, чак когато са студени и твърди(трябва да са много твърди).

Количеството крем в началото не ми се стори достатъчно, защото тъй като платките са твърди, не могат да слегнат към крема веднага. Но след няколко часа, нямаше проблем. А да аз сложих и банан между платките.

Може да ползвате и друг крем - шоколадов или с орехи. Още и различни плодове... Но е добре крема да не е много течен , за да не попие много и да не се размекнат платките.

Ами това е, ако нещо не е ясно, питай.


  В шоколада има някакъв дяволски дух .Вибрациите му са доста низки.... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil (но това не ми пречи да го обичам,особено натуралия  Mr. Green)
  Много хубава торта Рафаело правят в Нилана. Simple Smile А глазурата отгоре е направо божествена! Praynig(ако някой случайно знае  нейната рецепта... newsm78)
 
  Като гледам блата в рецептата на авторката ,бих разделила продуктите на 2 и бих направила 2 отделни блата.За блат от 6 яйца трябва да имаш много голяма форма,според мен.

Селма, аз съм написала, че формите ми са 26/28. Дори когато искам по-висока торта, правя блата във 28 см. форма от 8 яйца. (Имам го и сниман - висок е колкото формата). Забележи обаче, че в рецептата за блата няма набухвател - той си бухва само от яйцата. Аз затова го харесвам този класически пандишпан, защото не е много тестен, а е въздушен, дунапренен. Peace


Аз също не понасях шоколадова торта и въобще шоколадов сладкиш....докато не родих.....тогава изведнъж ми се промени вкуса и сега е обратното.Така,че напълно разбирам Наталина.Преди се чудех как може торта Гараш да е толкова популярна и обичана.....
Наталина,можеш ли да пуснеш рецептата за този чийзкей мисля е,който е на първата снимка в рецептите ти,че дъщеря ми го видя и ме врънка да го правя.Благодаря ти !

Всъщност това е полу-парфе, полу-cheese cake измислено от мен:)

Ягодово-боровинково парфе

Форма - 26 см.

Подложката е готов блат за парфета, но може да си направите тънък блат от 2 жълтъка разбити с 60г захар, към тях прибавяте 2 разбити на сняг белтъка и леко бъркате с дървена лъжица. Към така получената смес по малко прибавяте и 60г пресято брашно и леко бъркате с дървената лъжица. Пече се на около 160 градуса за 10-15 мин.

Заливката е от 500г сирене Риkота(суроватъчно сирене), 250г заквасена сметана и 150мл сладкарска сметана(може и без нея- аз просто имах останала), пудра захар на вкус, 3 желатина и малко от замразените плодове. Всичко с изключение на желатина и плодовете, се разбива добре с миксер до образуването на гладка маса. Прибавя се разтвореният на водна баня в 200мл вода желатин и плодовете. Блата се слага в тортена(отделяща се)форма(за по-удобно), отгоре се налива заливката и като се постегне малко, отгоре се нареждат замразени плодове по желание(може и от компот) - ягоди, малини, боровинки, беше моят вариант. Отделно отново се разтварят 2 желатина(аз използвах в случая червени) в 500мл. вода+ захар на вкус или компот. и се заливат плодовете. Оставя се да се стегне няколко часа в хладилника!

Ако не намерите Риkота, може да замените с безсолна извара, но вкуса малко ще се промени!

Иначе за вкусовете - аз така след едно 15 дневно гладуване (заради бъбреци) изведнъж проядох зелении, а преди не можех да ги гледам, а пък свинското месо започна да ми мирише....

Виж целия пост
# 44
  ДА,Наталина,знам,че пандишпановото тесто бухва от белтъци и в него не се слага набухвател......И,понеже бухва наистина много,аз лично бих използвала по-голяма форма(трябва да премеря моята,която ми се струва средна големина newsm78) или бих разделила тестото на 2. Simple Smile
 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия