Неустоим портокалов кейк със зехтин

  • 30 346
  • 273
# 105
...........

Така е. За това и не съм обяснявала в рецептата, защотото при всяка фурна е различно печенето. Във всеки случай не препоръчвам вентилатор.
При мен е точно обратното, винаги всичко се изпича с вентилатор, вкл. и този кейк. Никога нямам сухи сладкиши, точно са си, както трябва да бъдат.
Виж целия пост
# 106
Аз писах, че след 30мин беше идея сух станал, но пекох мъфини. Те във формата се изпичат по-бързо от кекс естествено. С и фурната ми е на газ и степените уж са с градуси, но всъщност няма реле, а е просто силата на газта и понякога ми е трудно да нацеля температурата. Иначе и аз съм фен на точни рецепти, даже с грамаж предпочитам, много по-лесно ми е да претегля съставките, отколкото да се чудя сега чаена чаша 200мл ли е или 240, ако не е уточнено.
Виж целия пост
# 107
Мен малко ме е срам, ама ще споделя 😊
Направих кейка с голям мерак. Обаче съм в къща на гости в момента и то се почна- няма такава форма... Заради формата намалих дозата на 2/3. После нямаме везна... Ето тази чаша ти е 200гр🙄 И за капак пекох във фурна на газ, която нито можеш да и регулираш, нито има горен и долен реотан... Абе пълно безумие. И като сложите това, че съм начинаещ кулинар😁 Та... кейкът се надигна, оформи, но вътре остана мокър 🙄 Не клисав, а по-скоро мокър- според мен самата газова фурна не можа да го опече добре или пък може да не уцелих пропорциите. Въпреки това на мен ми хареса всусът, а ММ почти го приключи- каза, че е супер, защото не е сух😁 Благодаря за рецептата, записвам я, защото наистина мисля, че е сполучлива, просто тук нямам условия. В новата ми кухня с новата везна ще се вихря. Ванче, 🤗
Виж целия пост
# 108
bubalesa, колко чаши брашно сложи?
Виж целия пост
# 109
bubalesa, колко чаши брашно сложи?
Една чаша брашно и една захар. Но запазих целия портокал. Може би това ми е грешката извън фурната и неточните мерки 🙂
Виж целия пост
# 110
Значи, едно че си оставила целия портокал, второ - 200 г брашно не са 1 чаша. Тази с вместимост 200 мл побира 120-130 г брашно. Та за това ти се е получил такъв кейкът. За следващия път ще знаеш.
Виж целия пост
# 111
Значи, едно че си оставила целия портокал, второ - 200 г брашно не са 1 чаша. Тази с вместимост 200 мл побира 120-130 г брашно. Та за това ти се е получил такъв кейкът. За следващия път ще знаеш.
Благодаря 🤗 Ще има поправка и нова доза😊
Виж целия пост
# 112
Здравейте!
Снощи и аз направих кейка, пекох на 180 градуса на горен и долен реотан с вентилатор. Проверих го на 30-тата минута, трябваше му още малко и... говорих по телефона, отплеснах се и кейкът се пече общо 50 минути  Rolling Eyes Много е вкусен, с хрупкава коричка и отгоре, и отдолу Simple Smile Одобрен е и от детето, и от мъжа. Другия път ще съм по-внимателна и няма да го "изпусна" така.
Виж целия пост
# 113
Винаги включвам някакъв таймер, защото обикновено се захващам с нещо и.....
Виж целия пост
# 114
Винаги включвам някакъв таймер, защото обикновено се захващам с нещо и.....

Да... малко акъл да имаш, но навреме да ти дойде Simple Smile Другия път ще пусна и таймера.
Виж целия пост
# 115
Да ви се отчета - и аз направих кекса. Подозрителна си бях за многото захар и мазнина, т.е., че калориите ще са много, ама реших да не импровизирам, да съм точна. Но, от опит прецених, че наистина ще ми е нужно нещичко да попроменя. ... Значи, разбърках яйцата със захарта - имам супер миксер - от яйца и много захар направо прави целувки! ! Буквално "гъст крем за бръснене"! Послед добавих и зехтина, разбърках пак добре, но тестото си стои едно гъсто, гъсто - мисля си, сега ако добавя и брашното и то няма да може и да се разбърка! Та импровизирах с добавяне на половин кофичка кисело мляко- да стане по-рядко. Тогава сложих и брашното с бакпулвера. Накрая - счукани орехи и - във фурната. Имам точно същата алуминиева форма. (Никоя друга не прави по-хубав кекс от нея!)
И се изпече- с лека хрупкава коричка Супер! Но много мазно, бе хора! И сладко и мазно! А калориите - не  ми се мисли!... Та така.

Е как няма да е много мазно, след като освен посочената мазнина си сложила и кисело мляко, и орехи? Ама ти сама написа, че орехите си ги сложила накрая. Защо? За да сгъстиш прекалено разредилата се смес, след като си сипала смляния портокал. Все обяснявам, че рецептите трябва да се спазват точно, за да се получи нещо. Ако не - да няма мрънкане след това!

...


Божеее, човек да не се реши да сподели как се е опитал да се спаси от провал - мрънкане било!  Първо, пак ще повторя - моят миксер (с бъркалки) от 300 гр. захар и 3 яйца направи гъста глазура - с шприц да украсяваш торта или да си печеш таралежчета (от целувчена смес!). Като добавих още 300 гр. зехтин гъстотата му едва леко спадна! Само на този етап (без брашното!) си беше много, много по-гъсто от очакваната смес като за кекс! Представих си, че ако сложа и брашно и ще трябва с точилка да до довършвам! Та, добавката на кисело мляко компенсира прекалената гъстота. (Пасираният портокал с корите също си е гъста маса - нямаше как да направи тестото по-рядко. ) Изпече се отлично - мек и пухкав!
Колкото до мазнотията - колко според теб съм я превишила с 200 гр. к. мляко от 0,1 % и 5 броя счукани ореха, които както ги посипах отгоре, там си се и изпекоха! Ни едно орехче не потъна в тая плътна маса.... А е мазно, много мазно и се вижда по пръстите ти когато ядеш готовия кекс!
Виж целия пост
# 116
Като правих първия кекс, също ми се стори много гъста сместа, в която трябваше да сложа брашното и изсипах смления портокал в нея и тогава брашното. Втория път карах точно по реда на рецептата, все тая, нямаше промени в резултата. А за мазно, не бих казала или поне на нас не ни се стори мазен кексът. Пухкавост се усеща най-вече. Peace
Виж целия пост
# 117

И аз, барабар Петко...Направих мъфини, станаха чудни. И на сладко и на мазно. Спазих точно рецептата. Vanja77, благодаря!
Виж целия пост
# 118
labrex, и ти да сложиш 300 гр зехтин, и на теб ще ти е леко мазничък кексът! Stuck Out Tongue Closed Eyes

Татяна68, ти си още едно доказателство, че рецептата е наред! Чудесни кексчета си сътворила! Yum
Виж целия пост
# 119
Довечера ще подхващам шоколадовото кадифе, но вкъщи нямам разтворимо кафе. За 6 ч.л. колко пакетчета трябва да купя, че не ми се купува цял буркан, после няма какво да го правя?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия