В неделя ще правим прощъпулник на дъщеря ми.
Днес реших да" репетирам "и да направя питка по рецепта, намерена тук:
Питка
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
200 г масло
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
200 г настъргано сирене
1 кубче мая
сол, захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се изсипва в подходящ за месене съд и се оформя като кратер. Там се чукват яйцата (един жълтък се отделя за намазване накрая). Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса след това се добавя, после киселото мляко, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и се замесва тесто. Оставя се 1/2 час да втаса. Тестото се разделя на 4 топки и една по една се разточват тънко на продълговати ивици. Маслото се разтапя в метален съд на котлона. Намазват се ивиците, добавя се сирене и се навива като салам (на дългата страна). После се нарязват парчета 4-5 см и се нареждат изправени в намазана с масло тава. Накрая се намазва отгоре с жълтък и се пече до порозовяване. Питката се издува много и става като на рози и се разчупва
Всичко беше пълен провал-тестото първо стана твърде лепкаво, после не втаса добре и изобщо не можах да го разделя на топки, да го режа и т.н.
Давайте съвети, че няма да мога да се справя и ще трябва да поръчвам питка...