Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

  • 40 011
  • 481
Щитовидната жлеза е ендокринен орган, чийто хормони – тироксин и трийодтиронин, играят ключова роля в обмяната на веществата и редица физиологични процеси в организма. Хипотиреоидизмът е клиничен синдром, при който във връзка с недостига на тези хормони се засягат множество страни на метаболизма, с морфологични и функционални последствия, засягащи различни органи и системи. Това е една от най-често наблюдаваните ендокринни патологии. Причините за възникването и са много, но в най-голям процент от случаите се касае за автоимунен процес.

Изследвания, необходими за диагностициране на заболяването -
TSH, FT3, FT4, Anti-TPO(MAT) Anti - Tg(TAT)  + ехография при ендокринолог.
НЗОК заплаща изследванията на хормоните: TSH, FT4, Anti-TPO(МАТ)


В интернет като алтернативно лечение се предлага Аюрведа.

Какво е Аюрведа и има ли алтернативно лечение на Хашимото?

Стари теми
Скрит текст:
1;
Виж целия пост
# 1
И има ли или няма лечение ?
Виж целия пост
# 2
Rosmar, сложи линк към предишната тема в първия пост.
Виж целия пост
# 3
Има поддържащо лечение, излекуване няма. Има някои методи, които биха могли да подпомогнат тялото да не разрушават жлезата
Книгите на Изабела Уенц разглеждат много от предполагаемите причини, сред които чревна пропускливост, хранене( избягване на много храни, като се почне от глутен и се стигне до пасищно месо), добавки и дефицити и т.н. Понякога коригиране на тези неща може да доведе до успокояване на автоимунния процес и дори ремисия( макар че не познавам хора, постигнали пълна ремисия, но намаляване на симптомите е постижимо)
Мисля, че Аюрведа също разчита на хранителен режим и добавки под формата на билкови комплекси, които са изписани на човека според индивидуалния му тип.
Важно е да се знае, че много имуностимуланти и модулатори са забранени, включително популярни като ехинацея и т.н.
Някои храни също са спрягани като неподходящи, т.нр. гоитрогени
Виж целия пост
# 4
......... Понякога коригиране на тези неща може да доведе до успокояване на автоимунния процес и дори ремисия( макар че не познавам хора, постигнали пълна ремисия, но намаляване на симптомите е постижимо)
.....


Не знам какво имате предвид под пълна ремисия  newsm78 , за мен ремисия е антителата да влязат в граници ако имате друго в предвид обяснете.
Аз познавам много хора и даже сина ми в момента е в ремисия.
Виж целия пост
# 5
Според мен антитела и хормон трябва да влязат в граници без да се приема хормон, тогава може да се говори за ремисия
Синът ви как е вкарала антителата в норма?
Виж целия пост
# 6
Според мен антитела и хормон трябва да влязат в граници без да се приема хормон, тогава може да се говори за ремисия
Синът ви как е вкарала антителата в норма?

Аз му ги вкарах донякъде и с малко помощ на финала от лекари...след много четене и членуване във ФБ групи както и аз самата съм с Хашимото от 25г (без завишени антитела, но с увредена жлеза).

Синът ми е малък на 10г е , хванах всичко навреме и бързо реагирах. Проверих щитовидни хормони и дефицити на В12 и желязо, защото е обременен от мен все пак. Засякох дефицити, също така и завишен ТАТ, МАТ в граници но към горна. Самите хормони си бяха добре към момента. Тръгнах да търся причина за отключване на автоимунния процес - изследвания на фецес проверка за всичко в черва, носен и гърлен секрет (заради завишения ТАТ там се търси обикновено) както и хранителни непоносимости. Излезе златист стафилокок в носа, който излекувахме, теста за непоносимости беше положителен за много храни. Стигнахме до гастроотделение от там вече 6м е на диета без глутен и млечни и още някои други храни и на 3-я месец всички антитела бяха в норма. Сега на 6-я правихме нови изследвания всичко продължава да е добре, анемиите са овладяни без външен прием т.е. оздравяват се червата, където е корена на всички автоимунни според мен  Peace

Имам доста познати жени на диета без глутен и без млечни и попълнени дефицити също в ремисия. Други се вкараха след проведен АИП , така че за мен е напълно постижимо. Аз самата съм с доста увредена жлеза и не мога без хормон, просто не бях достатъчно информирана преди години за да успея да си стопирам процеса навреме.

А за мен ремисия на автоимунно заболяване е това да няма завишени антитела. Относно хормоните там са си хипо и хиперфункция, което няма отношение към автоимуннитета.
Виж целия пост
# 7
За мен болестта е лечима (при все още неувредена жлеза по необратим начин или пък (частично) отстранена, не говоря само за ремисия, но повечето пациенти не са лечими. Защото се изисква много сериозна промяна в начина на живот - хранене, навици, мислене дори. Не познавам хора в зряла възраст, които лесно да могат да направят това. Когато се спазват правилата на тялото, резултат има, но после хората се връщат към старите навици и болестта се завръща. От случаите, върху които аз имам наблюдение, проблем с прием на ехинацея, прополис и месо (за предпочитане сготвено по определен начин) няма. И да - проблемът е категорично в червата. А на всички ни е много трудно да се откажем от хранителните удоволствия и си намираме всевъзможни оправдания за това - нямам време, алтернативите са скъпи и т.н.
Виж целия пост
# 8
аз съм на безглутенова диета от година и половина и пак си имам дефицити. антителата незнам как са, скоро не са ги пускали, последно пак бяха над реф. стойности. Whistling

млечни трудно много да спра, защото съм веге. Rolling Eyes мляко не консумирам, ям понякога кисело мляко и жълти сирена.

чудя се: възможно ли е само от млечните да имам постоянно дефицити? при мен е феритинът, както и Б витамините. нямам симптоми в корема, ама и при глутена нямах там симптоми, а съвсем другаде... newsm78

Виж целия пост
# 9
Браво
Възможно е и така да е
Ще търсим пътя
Виж целия пост
# 10
..... А на всички ни е много трудно да се откажем от хранителните удоволствия и си намираме всевъзможни оправдания за това - нямам време, алтернативите са скъпи и т.н.

Абсолютен факт  Peace .

За себе си не го бях направила до сега, но за детето си веднага се задействах и спазвам всичко на всяка цена.asyalein млечните понякога са по-голяма беля от глутена. При сина ми даже те са по-проблемните. Сега последно му направиха лактозен тест дали разгражда млечната киселина и излезе, че не може. Той също не може без млечни, яде кокосови - да по-скъпи, да не са същите но това е полжението  Rolling Eyes . Относно симптоми, при непоносимостите често няма изразени такива, при сина ми освен газове и често зачервен анус друго нямаше.
Вземай редовно пробиотици, но и провери (ако не си) за - кандида, хеликобактер, ешерихия коли, паразити....всичко във фецес. Ако има нещо такова дефицитите са вечни  Peace
Виж целия пост
# 11
Млечните са ужасен дразнител, на практика при всички, но не с еднаква сила на проявеност. Не само при тези с Хашимото. Минах само на козе мляко, виждам разлика, но трябва да проследя дали ще ми понася и то дългосрочно. Диетологът ми е скептичен. Той е против млечните, но твърдо "за" месото. Моят феритин беше извънредно нисък, наложи се да увелича съществено месото (преди приемах месо 2-3 пъти месечно, за сметка на много млечни), сега ще видя при изследванията какво става. Задължително е да се попълнят дефицитите, иначе жлезата няма шанс да функционира нормално.
Виж целия пост
# 12
Пробвали ли сте иглотерапия ? Мисля да опитам.
Виж целия пост
# 13
Не знам за иглотерапия, но едно момиче ми каза, че се е излекувала с йога. Нищо не каза за промяна в храната, а пък нямам контакт с нея, за да я попитам. Струва ми се невероятно. Можи би да е възможно, ако проблемът е само психологически. Ако проблемът е ясно изразен в СЧТ, не виждам как ще стане само с йога.
Виж целия пост
# 14
Пробвали ли сте иглотерапия ? Мисля да опитам.

да, аз.
ходех за друго, но би трябвало и това да повлияе, защото той премахва блокадите по меридианите и това би трябвало да доведе до подобрение на всички проблеми.
2 пъти в седмицата по 30мин с игли, няколко месеца някакви билки пих всеки ден по 2 големи чаши.

имах подобрение, но малко.
тогава още не бях спряла глутена...
смятах пак да ходя, но трябва да изчакам. сега не мога. (в чужбина съм, не мога да дам препоръки, иначе беше китаец, лекар.)

mibobo, аз от глутена правя АИ реакция и като се върнах назад във времето си мисля, че съм го имала от дете, защото и тогава имах все липси, бях много слаба и болнава и т.н. после циклично имах нормално тегло, което падаше до силно поднормено без ограничение в храненето (освен месото, веге съм от много години). като станах веге и качих килограми и достигнах нормално тегло.
след раждането всичко се форсира неимоверно - няколко месеца след раждането бях под 50кг.

иначе желязо си мисля, че не усвоявам. ето години и половина без глутен, би трябвало червата да са се възстановили. скоро пак бях под долна граници. пак пих хапчета. ЛЛ ми каза, че трябва да правя паузи, защото мога да хвана цироза, ако приемам редовно железни препарати. Sick
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия