Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се справихте със загубата?

  • 356
  • 9
Темата е И за кучкари, И за котколюбци, И за всички загубили домашен любимец - без значение какъв е бил той (котка, куче, папагалче, зайче, рибка).

1. На колко години почина той? От какво? Неочаквано ли беше или знаехте, че дните му са преброени?
2. Какво направихте с телцето му?
3. След колко време си взехте нов домашен любимец? От същия вид ли взехте или котколюбец си е взел куче например?
4. Как се справихте със скръбта, загубата, болката?
5. Моля ви, ако можете, дайте снимки на изгубения домашен любимец и кратко описание на нрава му, за края и каквото ви се пише.
Пускам темата защото скоро ще изгубя моя котарак. Ние сме на 19 години (над 12 - 15 години се броят за стари). Апартаментен, без досег с външния свят, некастриран, без ваксини.
Преди два месеца му се поду и затвори едното око. Не стана ясно защо - запушен слъзен канал, проблем със зъбите или друго. Резнаха го, но направи абсцес (отравяне на кръвта). Вероятно е замърсил раната от тоалетната с пясък.
Втори път го рязаха, сложиха ни фуния за около месец. От инжекцията антибиотик без пробиотик хванахме и микроспория.

Изследванията ни показаха чернодробна и бъбречна недостатъчност. Пием хапчета и прахчета, но времето ни е преброено.  

Как се продължава след това?

Винаги ще съм благодарна на момичетата от котешката тема! Те бяха до нас когато ни беше най - тежко и трудно. Дават съвети, критикуват, споделят опита си, помагат.
Виж целия пост
# 1
Ми продължава се.... животът продължава.
15 години имах най-прекрасното куче. Почина от старост в съня си, щастлив и обичан. Още не съм си взела друго куче, защото работим и няма кой да го гледа като предишното. Знам обаче, че като се пенсионирам ще си взема.
Един съвет - не го мисли толкова сега, наслаждавай се на моментите ви заедно.
Виж целия пост
# 2


1. На колко години почина той? От какво? Неочаквано ли беше или знаехте, че дните му са преброени?
2. Какво направихте с телцето му?
3. След колко време си взехте нов домашен любимец? От същия вид ли взехте или котколюбец си е взел куче например?
4. Как се справихте със скръбта, загубата, болката?
5. Моля ви, ако можете, дайте снимки ...

Изтубих любими и котка и куче. Пекинез и сиамка, неразделни 💗 винаги ще останат в сърцето ми!

1.Кучето си отиде на 8г. Нападна го немска овчарка, стана за секунди... познато куче, от блока... не съм си и помисляла, че е възможно.
Котката си отиде за седмица, тумор на матката... още съжалявам, че не я кастрирах. Но беше преди мнооого години. Хапчетата срещу разгонване бяха модерни... 🙄
2.Оставих родителите ми да ги погребат... нямах сили аз...
3.Друго куче си взех близо 20 години по-късно... съжалявам, че чаках толкова. За котка още не мога да се реша...
4.Не се справих... сънувах ги и страдах за тях близо 20години... с новото куче сякаш намерих покой... но още плача за любимото си приятелче 💔
5.Снимки нямам сили да пускам...
Виж целия пост
# 3
Много страдам все още и не мога да отговоря на въпросите точно.
Загубих януари моята котка след дълга борба с тумор на млечните жлези на почти 17 години (тази година щеше да ги навърши )
Виж целия пост
# 4
Предстои ми много скоро. Не знам как ще се справя. На 11 е моето куче, неизлечимо болно с усложнения. Винаги съм си мислела, че ще взема лесно решението да я приспя, но все отлагам. "Още не е толкова зле", "Вчера едва се мъкнеше, но днес се радва и е по-добре"... И т.н. Пие по една шепа лекарства  и я виждам как гасне все повече всеки ден. За три седмици стана кожа и кости. Не е тя. Лекаря все ме пита яде ли- яде ама трябва ли да чакам да стане наистина много зле или да й го спестя. Не знам какво да правя, т.е. знам какво , но не знам кога- кога му идва времето на това решение? Кога не е прекалено рано или късно. Разкъсвам се, задушавам се, плача всеки ден. Няма радост вече когато я погледна, само тъга и чувство за безнадеждност.
Виж целия пост
# 5
Съгласна съм, не се преживява...
Приспах моята София (коте) на 27.11.2017 г. заради тумор на тазобедрената става. Тогава беше на 9г. и половина - ужасно глезена, обожавана, кастрирана, живяла винаги в апартамент, хранена само с качествена храна, ваксинирана, обезпаразитявана и не боледувала от нищо никога преди това. Един ден тъкмо тръгвахме за почивка и товарехме багажа в колата  (сестра ми щеше да идва да я гледа) и й казвах чао, когато забелязах, че куца. Реших, че е се е ударила някъде, въпреки че беше доста мързелива и не скачаше нависоко Simple Smile, но за всеки случай минахме през ветеринарната клиника, за да съм спокойна. Уви, оказа се тумор. Колко съм се обвинявала, че не съм я усетила по-рано - беше поотслабнала тогава, но винаги апетитът й намаляваше през лятото и въобще не го бях отразила като фактор. Ветеринарите ме убеждаваха, че когато й да го бяхме открили, нямаше да има лечение - на такова място е, че операцията е невъзможна (щеше да загуби крак, опашка, част от таза си, без гаранция, че няма разсейки), а химиотерапията при котките все още не била достатъчно напреднала и общо взето не давала резултат. И така- гледахме я още 4 месеца след това, точно като при brainbug - тя буквално изчезваше пред очите ми, пиеше шепа лекарства, хранех я само от ръка, понякога насила почти, молех й се като на дете да хапне поне една две хапки, купувах всяка консерва, която намирах по зоомагазините, за да може поне нещо да опитва. Помня каква радост изживях когато й дадоха едни хапчета, от които тя живна, даже започна сама да търси храна, толкова надежда ми даде този момент, въпреки, че лекарите ми казваха, че е просто временно подобрение. В един момент туморът стана твърде голям, започна да притиска дебелото й черво и не можеше да се изхожда. Ходихме на клизми всеки ден в продължение на две седмици, пиеше огромни дози слабителни и пак- всяко изхождане ми даваше криле, а знаех, че я мъча...Когато и това спря да действа просто го видях в очите на лекарката, която я следеше - вместо съжаление и подкрепа вече имаше безсилие. Разбрахме се, че ще взема този ден, да се сбогувам с нея и ще я заведа на следващата сутрин да я приспим. Последната вечер не спах, гушках я, галих я, говорих й и пак не се почувствах готова никога. Не мисля, че има правилен момент за такова решение- когато и да го вземеш, усещането е, че е твърде рано, че можете да сте заедно поне още малко.
Нещото, за което най-много съжалявам, е че не си я взех да я погреба. Беше обмислено- живеем в блок, можех да я погреба в градинката, но наскоро бях видяла изровен от кучета скелет на коте и не исках това да се случи с нея. И въпреки това, моментът в който тръгнах и оставих безжизненото й телце там, на металната маса, само, сред чужди хора, ме съсипа и ме преследва и досега.

Все още ме стяга гърлото и очите ми се пълнят със сълзи при всяко споменаване, снимка, на рождения й ден (1 юни), на датата, когато я диагностицираха,  на датата на смъртта й... Този пост го писах сигурно 40 минути с прекъсванията за плач Simple Smile  Сънувам я често- оздравяла, успокояваща ме, че всичко е наред. Друг любимец си имаме- куче, Аря, онзи ден стана на 6 години Simple Smile И нея я обожавам, но по никакъв начин не замества или намалява болката от загубата. То е все едно да имаш две деца, всяко си има негово си място в сърцето ти. Само дето вече като кихне, веднага е на лекар. Сутринта даже ми се стори, че са й подути лимфните възли, та ще се водим на преглед пак Simple Smile
Друга котка едва ли ще си вземем скоро, аз съм с доста сериозна алергия към кучета и котки по принцип, и с астма - към тях двете си изградих нещо като имунитет с годините, с помощта на лекарства, сериозна хигиена и ограничаване на гушкането и целуването, доколкото е възможно , но ММ не иска да чува за нови космати придобивки, защото, цитирам, "не му се ходи пак до Пирогов посред нощите" Simple Smile  "Компенсирам", ако може така да се нарече, като помагам на бездомни животинки (храня, обезпаразитявам кучета и котетата около блока, при нужда ги водя на ветеринар, съдействам за намиране на дом, помагам финансово на хора и организации, такива неща). Но се старая да не се обвързвам емоционално твърде много, макар и да не е никак лесно.
Виж целия пост
# 6
Недейте така не мога да спра да плача
Виж целия пост
# 7
Справяне със загубата? Такова нещо няма. Плачеш, страдаш, целуваш снимките и това е. Създаваш възможно най-добра и спокойна обстановка за Бегинс. Това е, което у вас можете да направите със свои сили. Ако му ревете и охкате непрекъснато направо го натоварвате повече. 
Не отлагайте и не пропускайте посещения във ветеринарния кабинет, четете в нета за действията на изписаните лекарства и ги прилагайте правилно.
Виж целия пост
# 8
Имах куче, йоркширски териер. Почина преди почти 5 години, още ме боли и няма да мине.

1. На колко години почина той? От какво? Неочаквано ли беше или знаехте, че дните му са преброени?

Беше на 5 години. Наложи се да го оставим за няколко дни в хотел за кучета - за първи път. Ситуацията беше сложна, нямахме избор. На втория ден са допуснали друго куче да го убие.

2. Какво направихте с телцето му?

В Пловдив по това време имаше легално гробище за домашни любимци - в най-големия гробищен парк в града. Там го погребахме и си лежи и до днес.

3. След колко време си взехте нов домашен любимец? От същия вид ли взехте или котколюбец си е взел куче например?

Не си взех нов любимец. Понякога ми се иска, но... много ми е мъчно за Инди. Имам осиновено куче на работата, дистанционно осинових още едно в приюта на "Верен приятел" и помагам за спасяване и задомяване на бездомни животинки - кучета и котки.

4. Как се справихте със скръбта, загубата, болката?

Просто не успях да се справя. Стане ли дума за Инди, треперя от болка и гняв.

5. Моля ви, ако можете, дайте снимки на изгубения домашен любимец и кратко описание на нрава му, за края и каквото ви се пише.

Беше красиво, нежно, любвеобилно и безумно смело кученце като всеки йоркширски териер. Сигурно тази смелост му е коствала живота. Вероятно нещо се е сдърпал с по-голямото куче. Никога няма да разбера. Собствениците на въпросния хотел - "Доги Делукс" (Doggy Deluxe) отричаха да е починал при такива обстоятелства (според тях "май бил получил инфаркт"), но аутопсията доказа друго.
Виж целия пост
# 9
Година мина и малко повече, болката не отшумява, все по-трудно става, всичко ти напомня за него.
Няма да ги забравим, те винаги ще живеят в сърцата ни и вярвам, че един ден отново ще го видя, той беше моето съкровище, първото животно, което обичах от все сърце и приех за част от семейството и не само аз и мисля единственото такова... Загубата бе тежка и неочаквана, отиде си за секунди, а преди 5 минути го галех в леглото си.... Това не се преживява, просто се хващаш за нещо, в нашият случай решихме да дадем шанс за добър живот на едно улично страдалче, грижим се за него и то ни радва, и на него и на нас ни беше трудно да свикнем да съжителстваме, но сега вече всичко се нормализира, стараем се нищо да не му липсва и сме напълно наясно, че той никога няма да замени Топче по абсолютно никакъв начин, но поне има шанса да живее добре, за разлика от други бездомни душици, кожа и кости беше хайвана, жалка гледка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия