За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 332
  • 739
# 450
Преди два дни си правих пикантен сос с кисело мляко. Не е типичния сос за пържоли, но лятото го консумирам много често.
Люти чушки се нарязват на ситно и се запържват. Това заедно с мазнината се смесва с кисело мляко. Добавя се копър., чесън и сол.
Колкото повече престоява толкова по-лют става.
Виж целия пост
# 451
За свинско правя кафяв сос. Препичам 3 суп.лъжици брашно, разреждам с бульон или вода. Оставям леко да ври за около 5 минути и подправям със сол, масло и черен пипер. Почти винаги слагам и брашно от гъби, вместо него може да се добавят и задушени пресни гъби.
Най-често слагам леко запечатани пържоли, заляти със соса, в мултикукъра на бавен огън за два часа. Става разкошно, трябва му само някаква подходяща гарнитура.
Виж целия пост
# 452
Моля за съвет. Правих мармалад от кайсии с желираща захар. Затворих в буркани горещо, но сега не ми харесва консистенцията, рядко е. Може ли да го изсипа от бурканите и да го варя още? Благодаря! bouquet
Виж целия пост
# 453
Аз искам да попитам за мнение за тази сметана https://images.app.goo.gl/zZ6XzMje93VWyWf2A има ли достатъчно гъстота и плътност, или е рядка като кремио както ги наричам аз въздух пяна. Защото нямаше хопла, само такава намерих, и също искам да попитам и за сметана панна
Виж целия пост
# 454
Тази сметана е растителна. В Лидъл и Кауфланд има животинска, 30%, 200 мл. за 1.70 лв.
Ето я лидълската:
Виж целия пост
# 455
Тази сметана е растителна. В Лидъл и Кауфланд има животинска, 30%, 200 мл. за 1.70 лв.
Ето я лидълската:


Хубава ли е? Не ме интересува растителна, или животинска, за мен е важно гъстота, плътноста, и обема с който разполага хопла, президент също е животинска , но е рядка, на мен ми трябва гъста като каймак от биволско кисело мляко
Виж целия пост
# 456
Не е лоша лидълската, аз онзи ден я ползвах за торта и добре се разби.
Виж целия пост
# 457
Хубава е лидълската, но не е сметаната, която търси ismailyk. Млечните сметани не се държат като растителната на Хопла, нямат такава плътност и твърдост. Млечните са по-вкусни, и не съдържат вредни Е-та, но по-трудно се работи с тях.
ismailyk, ако не откриеш любимата Хопла, опитай да разбиеш млечна със стабилизатор за сметана (или със сметана на прах).
Виж целия пост
# 458
Хубава е лидълската, но не е сметаната, която търси ismailyk. Млечните сметани не се държат като растителната на Хопла, нямат такава плътност и твърдост. Млечните са по-вкусни, и не съдържат вредни Е-та, но по-трудно се работи с тях.
ismailyk, ако не откриеш любимата Хопла, опитай да разбиеш млечна със стабилизатор за сметана (или със сметана на прах).

Къде продават такива стабилизатори? Тук в ловешко не съм виждал такъв никога.  а може ли да се замести с царевично нишесте?
Виж целия пост
# 459
ismailyk, пробвай с кутийка сметана от Lidl (200 мл) и чаена лъжица с връх царевично нишесте. Или със суха сметана, от тази, която се разбива с прясно мляко на крем. Така ще сгъстиш млечната сметана. Оцвети, направи си каквито искаш рози и форми от разбитата сметана и остави за 1 ден в хладилник, при същите условия, при които би съхранявал тортата си до празника. Така ще прецениш дали ти харесва или не. Млечната сметана трябва да е изстудена (2-5 градуса) преди да започнеш да я разбиваш. Тя не е подсладена. Трябва да добавиш и захар. Добре е също да изстудиш в хладилник бъркалките на миксера и купата, в която ще я разбиваш. Почни да разбиваш на ниска скорост и не прекалявай с разбиването, защото сметаната може да се пресече и да се отдели маслото.
Виж целия пост
# 460
.................
............... президент също е животинска ,  но е рядка, на мен ми трябва гъста като каймак ......
Това е несериозно да го прочета,   Shocked По-хубава от "Президент и Elle&Vire и руската Сливки для взбивания" - няма. Те са по 35-36 % Не мога да те разбера как може да са редки...как не ти се получават, а ползваш растителна...която е пълна с боклук и пада толкова бързо.
Има добавки, които се ползват при разбиване на белтъци , също и за сметана, това е кремотартър, но основно го ползвам когато разбивам белтъци, при тези изброени сметани   изобщо няма нужда от добавка, втвърдител.  Те се държат прекрасно.
Виж целия пост
# 461
Понеже и аз се вълнувам от сметаните тези дни, та да питам нещо. Аз също винаги ползвам от животински произход и досега винаги се е получавало. Последния път взех  elle&vire, но май нещо аз обърках, стана ми като пресечена. Възможно ли е, защото сложих още в началото пудрата захар или нещо при самото разбиване съм объркала бавно-бързо? И като цяло как е препоръчително разбиването с миксера,на бавните обороти или на бързите? Но пак ставаше за ползване,просто стана отгоре като пресечено и се втечни леко.
Виж целия пост
# 462
Понеже и аз се вълнувам от сметаните тези дни, та да питам нещо. Аз също винаги ползвам от животински произход и досега винаги се е получавало. Последния път взех  elle&vire, но май нещо аз обърках, стана ми като пресечена. Възможно ли е, защото сложих още в началото пудрата захар или нещо при самото разбиване съм объркала бавно-бързо? И като цяло как е препоръчително разбиването с миксера,на бавните обороти или на бързите? Но пак ставаше за ползване,просто стана отгоре като пресечено и се втечни леко.
Да, има го и този момент при разбиването им, те са по-капризни от онази Хопла, която е напълно изкуствена, това е несериозно даже да се коментира, ако искаме да бъдем добри хоби-кулинари.
Важно е да е добре охладена, започва разбиването ѝ на по-слаба степен с миксер, захарта няма значение дали е пудра или кристал, но се добавя на малки порции, примерно 100 г захар се добавя на три пъти, като постепенно се увеличава скоростта до най-високата, но много се внимава да не се пресече, защото повечето ѝ разбиване ще доведе до последното. Щом е разбита в купата и при обръщане на купата не пада означава,  че е напълно готова, повече не се разбива иначе веднага се втечнява, т.е. избива ѝ маслото, което може да се обере и прибере в хладилник. Случвало ми е, разбира се, също така водната ѝ част е бътермилк, ако не се лъжа така се нарича,  който също влиза в употреба при някои сладкиши. В чужбина се продава готов, у нас - не. Това е.
Виж целия пост
# 463
.................
............... президент също е животинска ,  но е рядка, на мен ми трябва гъста като каймак ......
Това е несериозно да го прочета,   Shocked По-хубава от "Президент и Elle&Vire и руската Сливки для взбивания" - няма. Те са по 35-36 % Не мога да те разбера как може да са редки...как не ти се получават, а ползваш растителна...която е пълна с боклук и пада толкова бързо.
Има добавки, които се ползват при разбиване на белтъци , също и за сметана, това е кремотартър, но основно го ползвам когато разбивам белтъци, при тези изброени сметани   изобщо няма нужда от добавка, втвърдител.  Те се държат прекрасно.

Да, но не е просто като да нацопаш торта едно към кесим, за професионална употреба, тези изброените от теб са боклуци. Пак казвам за мен е важна гъстота и плътноста, с тези пяни президент и руските боклуци в моята кухня категорично няма място за тях. Предпочитам да заложа на по сигурното,вече съм имал провал с кремио и президент, и вече като ги видя в витрините просто подминавам. Имаше една индийска много качествена сметана, но забравих името й. А хопла ми обещаха за утре да има . А руските нищо руско не харесвам, от там идват единствено боклуци  . Но все пак тук не е био тема. Аз не знам да има нещо в което да няма химия и изкуствени вещества. Понеже президент и разните ти му други са истински за това са като въздушна пяна, пълна излагация да правиш торта с тях. Никога не бих купил тези боклуци, но хайде сега да не се правя и аз на философ. Все пак не може да налагаме мнението си на всички, кой каквото предпочита  такова, всеки сам трябва да си прецени, дори си мисля че май е по добре човек сам да си преценява, иначе като почнат едни философии
Виж целия пост
# 464
Доста неприятен изказ и изрази.
Точно марчева не бих нарекла човек, който прави едно към кесим и цопа нещата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия