Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Старите български рецепти

  • 15 800
  • 140
# 90
Готини рецепти има в сайта ти.
Има ли начин за абониране?
Виж целия пост
# 91
Готини рецепти има в сайта ти.
Има ли начин за абониране?

Благодаря ти!
Ще питам ММ, той ми направи сайта и го поддържа.
Виж целия пост
# 92
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺
Виж целия пост
# 93
Разглеждайки сайта на nana77 нейния лучник ме подсети, че аз още издирвам рецептата за зелник на прабаба ми. От софийски край е, беше горен и долен пласт тесто в средата имаше зеленища, може би лапад или спанак, сирене, подправки.
Иначе в къщи също се мръщиха на лучника, но когато го опитаха проядаха, аз го провя по-различно, понякога сменям да е праз лук или зеле плънката.
Виж целия пост
# 94
vanqivanova - абонаментът вече работи. Като отвориш сега сайта, ще ти излезе прозорче.
Виж целия пост
# 95
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺
Спържа ли имаш предвид или е нещо друго?
Аз не знам рецепата за спържа, знам само, че се прави в дроб, черва, шкембе, месо от бузите на прасето и подправки разни.
Виж целия пост
# 96
Не, това ястие е постно, няма месо. Знам, че се слагат домати,  чушки, ама дали пресни или сушени?/, май сирене също, но точно какво, как и колко не знам.  Мога да експериментирам по темата, ама ми се искаше някой местен да каже😊. Защото и пълнени сушени чушки с боб съм правила/ май пак е от този край/, ама не станаха " автентични". Та, има си тънкости явно😊.
Виж целия пост
# 97
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺
Спържа ли имаш предвид или е нещо друго?
Аз не знам рецепата за спържа, знам само, че се прави в дроб, черва, шкембе, месо от бузите на прасето и подправки разни.
Ако е за лятната манджа,печени чушки,се запържват с глава лук,чесън и се слагат домати.Накрая баба чукваше в тигана толкова яйца колкото души ще сме на масата и ги оставяше да се сготвят цели,без да ги бърка.Ръсеше със сирене и магданоз.

Инак има една пържена лютика,със сухи чушки,праз и сварени боб боб или картофи,пак се пържи,пиперките са червени,домати не помня да се слагат..Стриваха се чушките с праза и като се сложи варивото,вако ще е основно ядене,минава набързо през тигана,ако не може и само така,студена лютика,налива се малко водичка от тази в която е врял боба/картофите и се стрива в хаван
Виж целия пост
# 98
мен нещо името не ми харесва, пържено, пръжено е много общо. Да не е пърженица ?
Виж целия пост
# 99
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺

Правилното е "пържено", но по нашия край по-възрастните хора ,пък и по-диалектно говорещите му казват"пръжено" Simple Smile
Наистина е лятна манджа и моята баба я правеше така: Запържват се няколко сурови чушки или чушлета тип чорбаджийки, една глава лук, може да се добави и пресен зелен лук, малко домат не много воден и като се изпари водата от домата се чукват няколко яйца,които се разбъркват, накрая се добавя натрошено сирене след изключване на котлона. Някъде слагат и малко червен пипер. Абе вариант на миш маш.
И да, това е само името ,харесва ,не харесва.Simple Smile
Виж целия пост
# 100
Благодаря ви, страхотни сте🌻😊
Виж целия пост
# 101
В югозападна България му викаме пърженица.
Виж целия пост
# 102
Ex, че чудна тема! Едната ми баба, майката на баща ми, беше чехкиня. Готвеше страхотни неща. Най-вкусните, които помня от дете са сладкишите й. Надевайно - сладкиш с череши, обикновено с бели го правеше. Страхотен. така и не намерихме тази рецепта у дома. Семейството й правеше и едни кнедли със сини сливи, но тях не ги помня. Кухнята й беше доста различна, защото имаше рецепти пазени още от Чехия, когато е била част от Австро-Унгария - т.е. доста ястия характерни за тези страни. Вкъщи имам една нейна наследствена книга още от края на 19 век, писана на стар български език. Рецептите ми се виждат мнооого странни, да не говорим, че такива продукти сега няма. Ще потърся книгата и ще пусна рецепти да видите. Другата ми баба готвеше най-вкусните селски манджи. Боб, гювеч, баници с точени кори, пържено, ах, това пържено никога няма да го забравя... И всичките продукти от градината... Защо си отива така безвъзвратно детството.......

Мога да споделя една рецепта за сладки кнедли, австрийска е. Дано е това, което търсиш.
Австрийските сладки кнедли се правят с извара. Рецептата е - 250гр. извара, 70 гр. масло или маргарин, 1 яйце, 130гр. брашно, равна лъжица сол. За пълнежа - 6 кайсии и захар на бучки. За овалване - панировка/май така беше на български - представлява стар хляб, на трохи и масло 1-2 лъжици.
Маргаринът/или маслото/ се разбиват в купа с яйцето, след което се добавят изварата, брашното и солта. Замесва се меко тесто, което се разделя на 6 равни топки. С ръка се  приплескват така, че да се образува кръг. В него се слагат предварително измитите, подсушени кайсии, на които са отстранени костилките и на тяхно място се поставя бучка захар.
Загъва се тестото около плода, така че  да е покрие плода отвсякъде.
В тенджера се загрява вода с малко сол и когато заври, се поставят кнедлите вътре, котлона се намалява, така че да не ври водата. Оставят се вътре около 10-12 минути, за това време трябва да са изплували на повърхността на водата. Изваждат се, отцеждат се леко. Междувременно се подготвя тиган, в който се загрява маслото, в него се запържва панировката и кнедлите се овалват в нея. Поръсва се с пудра захар.
Предполагам, може да се направи и с други плодове, аз съм правила само с кайсии.
Виж целия пост
# 103
Типична, местна рецепта е т.н. млечна баница. Корите се набръчкват като плисе. Намазват се с масло обилно. Специфичното е, че използваното мляко за заливка е пресечено с мая за сирене. Всичко се прави на око. Наскоро измъчих позната на мамето за по- точни дози. На 1л.пр., затоплено мляко капва 10 капки от маята. Към получената смес добавя 4- 5 яйца. Залива се баницата и се пече на силна фурна.
Друга, вкусна за мен рецепта е яхния с пиле, пиперка,чесън, лук и накиснати във вода сушени сливи. Подправките са мащерка, даф.лист ,бахар и сминдух.
Свекито прави постна яхния с пресни дюли.
Спомен от баба ми е скумрия с ориз на фурна. Рибата се изчиства и нарязва. Глава лук, прясна пиперка и чаша ориз.( 1:4 вода), бахар, сол. Не е нужно да се запържват. Пече се на умерена фурна около 25 минути. Помня вкуса от детството ми. Но я правеха предимно на помени. Прабаба ми готвеше само с морска сол. Достигна почти 100 г. Разказвала ми е , че са готвили с шарлан.
Виж целия пост
# 104
Запалихте ме да се разровя в книгите останали от майка ми. Намерих  2 списания, останали от бабата на баща ми. Намерих датировка, че са от 1932 година, приложение на списание "Икономия и домакинство". Едната книжка е за "ликьори, коктейли, болета, лимонади и др". Другата е за рецепти с яйца. За куриоз ще ви напиша една от рецептите с яйца. Запазвам рецептата, заменила съм само буквите, които вече не се използват.
Пълнени яйца по италиански: разрязвате шест твърди яйца по на две по дължината им. Изваждате жълтъците, раздробявате ги и ги разбърквате с една лъжица сос бешамел, шепа трохи от средата на хляб, два сурови жълтъка, сол и черен пипер. Насичате три скилидки чесън, които запържвате в масло. Когато добият хубав златист цвят, прибавяте няколко наситнени гъби и същото количество нарязан на дребно магданоз.
Смесете тези продукти с жълтъците и след като сте напълнили с полученото половинките яйца, поръсете ги с малко ситно счукана галета. Сложете ги в пещ върху намазана с масло тава. Дръжте ги около десетина минути, за да се постоплят и след това ги наредете на блюдо, върху което сте настлали слой изпържено смляно месо. Преди да ги поднесете залейте яйцата с италиански сос.
Италиански сос: слагате в тенджера 1-2 глави ситно нарязан лук, магданоз, позапържвате ги, прибавяте чаша вино и го варите няколко минути. Прибавяте тогава светло изпържено брашно, оставяте да клока известно време далеч от силен огън, обезмаслявате получения сос и сервирате.

Да ви е сладко!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия