Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Старите български рецепти

  • 15 251
  • 137
# 60
Благодаря, ще се пробвам. Вкъщи лютите чушки са на почит, но рядко попадам на сполучливи от магазина. 
Виж целия пост
# 61
Рецепта за точени, сладки бухти сещате ли се?
Търся също и рецпти за
1. Фъч с шоколадова заливка;
2. Течен шоколад със сухо мляко.
Виж целия пост
# 62
За сладките бухти нямам рецепта, но за 1. и 2. ги давам веднага.

1. 250 гр. масло
    9 супени лъжици вода
    1и1/2 чаена чаша захар
    3 супени лъжици какао
Всичко се слага да заври на котлона за 3 min.
След като се охлади се отделя 1 чаена чаша от сместа, която ще се използва за глазура.
Останалото се разбива с 3 яйца, 1 бакпулувер и 1 и 1/2 чаена чаша брашно.
Пече се в намаслена и поръсена с брашно тава.
След като изстине се залива с отделената глазура.


2. 1 пакет сухо млеко ( 250 гр. )
    1 чаена чаша хладка вода
    1 чаена чаша пудра захар
    1 пакет масло ( 125 гр. )
    4 супени лъжици какао
    смлени ядки, най-добре лешници

Сухото млеко, пудрата захар и какаото се смесват добре, да няма бучки и се прибавя маслото, което трябва да е със стайна температура. Постепенно се прибавя водата, като може и да не отиде цялото количество, зависи от качеството на останалите продукти. Накрая се добавят ядките. Оставя се за една нощ в хладилника да стегне.
Виж целия пост
# 63
Днес правих кекс по рецепта от готварска книга от 1960- та, да кажем, страницата с датата беше откъсната. За пръв път ми се получава кексът, идеален. Рецептата:
6 яйца
250 гр. захар / аз сложих 300гр./
Разбиват се до бяло.
Добавят се 100 мл. вода / сложих 150/
6 с. л. олио
300 гр. брашно плюс лъжичка чаена бакпулвер, смесена с брашното.
В намазнена и набрашнена форма се пече на предварително загрята фурна на 180 граддуса / по рецепта- на умерена/.
За 45 минути се изпече и стана фантастичен.

п.п. по рецепта се слагат ванилия и какао, но аз нямах,  все пак се получи фантастичен.
Виж целия пост
# 64
та ти си променила поне половината от рецептата.
кекс 2019г е твоя  Laughing
Виж целия пост
# 65
Оф.
Важното е, че за пръв път ми се получи.
 Grinning
Виж целия пост
# 66
дано не е за последен  hahaha
Виж целия пост
# 67
Момичета, много ви се зарадвах на писанията, изчетох ви с удоволствие. Върнахте ме назад във времето с много вкусни спомени. Едната ми баба е от Лудогорието и бъркаше много вкусна гозбичка от печени чушки със млечен сос нещо като бешамел, за съжаление не знам рецептата, но си спомням, че сосът не беше гъст и бе леко сладникъв от прясното мляко. А също така правеше юфка с прясно мляко и сирене, неимоверно вкусно.
Виж целия пост
# 68
lindor  бурания/борания/ с печени чушки или "пържени печени чушки със сос от кисело мляко и сирене"
Има различни варианти на соса.
Виж целия пост
# 69
Сосът не е от кисело мляко, а от прясно и запържено брашно.
Виж целия пост
# 70
Скрит текст:
Момичета, много ви се зарадвах на писанията, изчетох ви с удоволствие. Върнахте ме назад във времето с много вкусни спомени.
Едната ми баба е от Лудогорието и бъркаше много вкусна гозбичка от печени чушки със млечен сос нещо като бешамел, за съжаление не знам рецептата, но си спомням, че сосът не беше гъст и бе леко сладникъв от прясното мляко.
Скрит текст:
А също така правеше юфка с прясно мляко и сирене, неимоверно вкусно.

lindor, може би по тая рецепта? Правих ги и се харесаха вкъщи.
Виж целия пост
# 71
Благодаря ти Labrex, точно така изглеждаше. Утре ще го забъркам.
Виж целия пост
# 72
Лятно ядене - става само с пресни неща от градината.

Пържена лютика:

Една-две глави лук се запържват леко в малко олио, добавят се обелени и нарязани/настъргани домати. Трябва да са повечко, да има сос. През това време се нарязват чушки, може да се добави малко бамя. Оставя се да ври. Ако искате по-гъсто, се слага и мъничко брашно - размито в малко вода, което трябва добре да поври в соса.

Вариации - чушките се пекат и белят предварително. Добавя се червен пипер при запържването на лука. Може директно да се сложат да врат доматите с олиото, после лука и нищо да не се пържи. За убиване на киселината - щипка захар. Който обича - малко чесън. Накрая се поръсва с пресен магданоз.

Става много бързо и вкусно.
Виж целия пост
# 73
Страхотна тема! Судоволствие ще я следа и ще кача някоя стара рецепта имам такива запазени от тракия.
Виж целия пост
# 74
Здравейте мами,
Моичкия току що ме изненада по тел с желание за картофени кюфтета. Никога не съм правила. ПОМАГАЙТЕ МОЛЯ!!!
Благодаря предварително
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия