Старите български рецепти

  • 26 564
  • 153
# 120
Баба ми /Плевен,Долни Дъбник/ правеше пиле лютика,което го сънувам още. 5-6 големи месести печени чушки, 1 голям домат, 4-5 печени и обелени чушлета, 1 малко морковче, 2 големи глави лук, 1 главичка домашен чесън, пушен пипер домашен, пиле на големи парчета,  зелениши от градината за финал. Винаги го поднасяше с една голяма бучка сирене на ръба на чинията. Това гарнирано със содената й питка с ким.....ядеш и трепериш

1:1 с рецептата "Пиле на лютика" на едната от бабите ми/Врачанско/.
Тази лютика беше като основно ядене,а имаше и една друга лютика- печен пипер,малка люта чушка и много сирене с малко вода- ставаше нещо почти като крем и със содената питка..../уф, сега съмна диета, къде открих темата/

Същата ми баба,а и баща ми правеха пълнено пиле с "дреболина"- дробчета и воденички нарязани с ориз,пълни се пилето и се зашива- голяма играчка, но мнооого вкусно- някой знае ли рецептата?
Моята баба, лека и пръст (Плевен, Долни Луковит) правеше най-невероятната пиле лютика, но категорично без чесън, без сирене, без моркови и без зелено. Кълцаше печените червени чушки в хавана, ох!

Много рядко ходехме до село (живеехме в София), но по Гергьовден задължително - тогава е и събора на селото, аз имам РД, други членове на семейството именяци, та разбира се, на Гергьовден се ядеше "ягне пълнено с дреболина" , печено на пещ 24 часа и зелена салата с репички!
Виж целия пост
# 121
Майка ми правеше скумрията като я слагаше в тавичка и заливаше със смес от една чаша олио(сега си мисля за шарлан,май ще пробвам) и половин чаша оцет.Слагаше дафинов лист,пипер и бахар на зърна и покриваше с фолио,на фурна,накрая махаше фолиото и запичаше за още няколко минути.Гарнитурата на тая риба,по традиция у нас бе картофена салата
Виж целия пост
# 122
Баба правеше скумрията в амбалажна хартия на фурна. Само със сол. Гарнитура не помня, аз само риба ядях.
Виж целия пост
# 123
Аз пък сега от Ваня се сетих за заливката с оцет и чесън , ползвахме  я доста навремето.
Виж целия пост
# 124
Ето тази книга може да е интересна:
https://bulgarianhistory.shop/product/domashna-gotvarska-kniga-f … -ot-1895-g-/4/260
Фототипно издание, стара градска кухня. Някои от рецептите не са български, повлияни от европейската кухня по това време (1895 г.)
Много е забавна ако не друго: кевтета, сланината се бичи, а тестото се меси докато започне да прави пришки Simple Smile
Виж целия пост
# 125
Извинете, не е точно по темата.
Майка ми правеше скумрията като я слагаше в тавичка и заливаше със смес от една чаша олио(сега си мисля за шарлан,май ще пробвам) .....
Шарлана е студено пресована мазнина и не е подходяща за готвене, тъй като е неустойчива на топлинна обработка.
Виж целия пост
# 126
Подсетихте ме за стара рецепта за скумрия от времето, когато беше по 0,80 ст килото.
Рибата се нарязва на подходящи парчета и се завива в зелеви листа(кисело зеле) като сарми. Подреждат се в тавичка, полива се с олио и чаша бира или бяло вино и се пече 30- 40 минути. Помня, че ми беше вкусно. Често хапвахме скумрия в различни варианти.
Виж целия пост
# 127
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺

Правилното е "пържено", но по нашия край по-възрастните хора ,пък и по-диалектно говорещите му казват"пръжено" Simple Smile
Наистина е лятна манджа и моята баба я правеше така: Запържват се няколко сурови чушки или чушлета тип чорбаджийки, една глава лук, може да се добави и пресен зелен лук, малко домат не много воден и като се изпари водата от домата се чукват няколко яйца,които се разбъркват, накрая се добавя натрошено сирене след изключване на котлона. Някъде слагат и малко червен пипер. Абе вариант на миш маш.
И да, това е само името ,харесва ,не харесва.Simple Smile
Тук съм съгласна за пръженото. От Монтана съм. Има и още един вариант, на който бабите ми му казваха "комбос" - същото като горното е, но се добавя и лапад. Simple Smile и сега огладнях 🤣
Виж целия пост
# 128
Да се включа с една позабравена рецепта за винен кебап, скоро го направих с телешко, но става и със свинско. Месото се нарязва на парчета, пуска се в дълбока тенджера да се позапържи с малко олио, залива се с вода да го покрие и се сварява. Ако е свинско и е много крехко, му трябва съвсем малко време. Пяната, която се образува в началото на завирането, се обира. Голяма глава лук, може и две, се нарязва на едро и се запържва директно в тава с малко олио, дърпа се и се добавя лъжица червен пипер и лъжица-две брашно (супени, брашното с връх). Връща се на огъня да се запече брашното и пипера, сипва се бутилка доматен сок от домашните в лимонадено шише или купичка едро настърган и обелен домат. Разбърква се хубаво да не става на буци и се добавя гореща вода или от прецедения бульон, както и чашка червено вино. Виното е на око, водата - колкото гъст искате да бъде соса. Пуска се месото и се слага във фурната да се запече и сгъсти.
Това е малко моя вариация, леля ми помня, че го правеше в тенджера и само на котлона, сварено ставаше. Така го е правила прабаба ми, но са ползвали основно свинска мас. Подправки - сол, като е готово се ръси с магданоз. Аз слагам черен пипер и малко дафинов лист.

Виж целия пост
# 129
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺

Правилното е "пържено", но по нашия край по-възрастните хора ,пък и по-диалектно говорещите му казват"пръжено" Simple Smile
Наистина е лятна манджа и моята баба я правеше така: Запържват се няколко сурови чушки или чушлета тип чорбаджийки, една глава лук, може да се добави и пресен зелен лук, малко домат не много воден и като се изпари водата от домата се чукват няколко яйца,които се разбъркват, накрая се добавя натрошено сирене след изключване на котлона. Някъде слагат и малко червен пипер. Абе вариант на миш маш.
И да, това е само името ,харесва ,не харесва.Simple Smile
Тук съм съгласна за пръженото. От Монтана съм. Има и още един вариант, на който бабите ми му казваха "комбос" - същото като горното е, но се добавя и лапад. Simple Smile и сега огладнях 🤣

Комбус във Врачанско се прави със сушени червени чушки, леко попарени във вода, след което се скълцват и се добавят към запържените яйца, сирене,  лук и предварително леко разварения лапад. Абе, варианти много, но все вкусни! И аз огладнях, като се сетя баба как го правеше...
Виж целия пост
# 130
Ха,ха на 60 км съм от Враца, но в посока Плевен и „комбус ”за пръв път чувам като термин въпреки,че не съм от вчера.
Никога не екъсно да научиш нещо ново!
Виж целия пост
# 131
Тъкмо за комбуса исках да пиша. В Монтана майка ми и баба ми  го правеха с разварени червени сухи чушки, коприва, щавляк(лапад),запържен кромид и праз лук. Към него парче сирене и цели сварени картофки, разкош!
Виж целия пост
# 132
Ще го провам този комбус като стане лапада!:smile:
Виж целия пост
# 133
Днес попаднах на репортаж за интересен проект, който е от миналата година - кулинарна карта на българската езикова територия. Прегледах 2-3 гювеча, забавно е.
Виж целия пост
# 134
Здравейте😊, много хубава тема🌻.
Имам молба- може  ли някой от Северозападна България да даде рецепта за " Пържено" или " Пръжено", не знам как е правилно да се напише.
Благодаря🌻☺

Много ми е присърце темата, израснала съм с традиционни български манджи в едно село близо до Долни Дъбник. Phenix, за автентичността на ПРЪЖЕНОТО мога да гарантирам, даже ще го подкрепя и със снимка, която по случайност е останала в дълбоките ми архиви. Изключително бърза, лесна и вкусна лятна манджа - става и за основно ядене - бърз и лек обяд, и за допълнение към печено месце, че и за закуска - студено, когато е останало от предния ден.

Ястието се прави само със зеленчуци, никакви яйца и сирене вътре - иначе става обикновен миш маш. Нарязват се 4-5 глави лук на средно едро и 4-5 големи чушки - задължително зелени . Сипва се бая олио (още по-вкусно е със свинска мас, а може и олио и мас 1:1) и се пържи докато омекнат хубаво зеленчуците - даже лукът да започне да покафенява леко. Бърка се периодично, за да не загори. След това се добавят 2 нарязани домата и пърженето продължава докато остане на мазнинка, но все пак да има и от сосчето на доматите за топене, което е най-вкусната част от хапването. Маха се от огъня и тогава се пускат няколко обелени скилидки чесън, може и нарязани на едро - за аромат. Еднакво вкусно е и топло, и студено. Поднася се задължително с бучка домашно сирене, но не в ястието, а отделно. Топиш, ядеш и ревеш Heart Eyes

 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия