Вегетарианската тема 12 - какво ще готвим днес

  • 28 885
  • 1 011
# 435
Бързо да оздравява детенцето! По важното е да пие повече- вода, билков чай, зеленчуков бульон, фрешове, айран, сокове, храната може да я прескочиш, не се безпокой- лъжичка две нещо леко...пюренце или просто бисквитка.
Виж целия пост
# 436
Ася, направи му смути със сладолед, стига не е ангина=стреп, или болно гърло - за тези да се избягва сладкото.

Направих домашен хляб от пълнозърнесто ръжено брашно и малко ленено семе. Не се надигна (което и очаквах де), но стана хубав и някак като гумен. Ще го прави и за напред, но не по бързата рецепта, а по бавната и може да сложа малко бяло брашно.
Виж целия пост
# 437
Бейби, кашля и има висока Т.
Мигла, пие уж, но не иска много чайове, вода пие. Другите неща не ги пие. Бульон яде два пъти. И сладко не иска. Тресе го и иска само топли неща.

За хляба: ръжта не трябва да се меси много,  като разбъркаш тестото, после само се ръси брашно и се загръща на две, пак се ръси пак се загръща на две. Така докато стана що годе стабилно, за да втаса. Добре е да сложиш и киселина, ако не слагаш Sauerteig. Аз преди слагах разтворима таблетка Вит С.
Виж целия пост
# 438
Ася, топла крем супа от нещо любимо? Чай с повече мед? Несладки бисквитки, топло мляко - да стане на кашичка? Пюре от тиква или любими зеленчуци, овкусено с нещо любимо? Пилешка супичка с пасирано месо и смлени зеленчуци (с фиде) например? Да се оправя детенце. 😘🤗🤗
     Зеленчукова супа с картофи, моркови, лук, дръжки от броколи и киноа се фояжда вкъщи. Застроена. Авокадо натюр, само със сол. Зрлена салата с мастъргн кашкавал, крутони и готов “Цезар” дресинг. И гуакамоле, че днес купих много хубави узрели авокада.
   Утре ще готвя постен грах яхния. И шопска салата.
Виж целия пост
# 439
Ася, благодаря ти за обясненията. Аз правя кефира с козе мляко и всеки ден го "доя" както ти казваш.
Направих морковите по корейски чакам ги още да ферментират. Направих и кисел чесън в буркани. (намерих едноглав чесън от една баба на пазара)
Вчера правих нахут с лук и розмарин на тиган, много е любимо на децата у дома. И хумус голямо количество което замразявам и вадя по един буркан на седмица.
Правих и едни постни кексчета с круша и банан. Много се харесаха.

За днес леща съм накуснала. Чудя се как да я направя по различна. Идеи?
Виж целия пост
# 440
Ирка, млечните са на минимум, че правят слуз, а той има много секрети.
Иначе въртя картофи, крем супа, паста и пил. бульон. Гледам нещо мазно да давам да се засити.

Нивея, я кажи как правиш нахута на тиган. На фурна с подправки като стъргали става също вкусен, но много изяждам 😳

Леща правя по индийски с много подправки и люта.
Или на салата. Може и на веге Болонезе .

За довечера мъжете ще ядат веге бъргър, а аз ще си доям паелята.
Взех кейл за чипс.
Виж целия пост
# 441
Бейби, кашля и има висока Т.
Скрит текст:
Мигла, пие уж, но не иска много чайове, вода пие. Другите неща не ги пие. Бульон яде два пъти. И сладко не иска. Тресе го и иска само топли неща.

За хляба: ръжта не трябва да се меси много,  като разбъркаш тестото, после само се ръси брашно и се загръща на две, пак се ръси пак се загръща на две. Така докато стана що годе стабилно, за да втаса. Добре е да сложиш и киселина, ако не слагаш Sauerteig. Аз преди слагах разтворима таблетка Вит С.
Ася, а с Vicks маза ли му гърдите, гърлото и гърба? Поне 6-7 пъти на ден.

Защо да слагам Вит С?  Аз не го меся, по бързата е 1/16 от кубчето мая, 1:2 вода:брашно и само го обърквам да се понамокри брашното, но не го бъркам изцяло, изобщо не го меся. Седи 4, че и от горе часа под капак да се надигне. Изсипвам го на хартия и с изсипването слагам по малко брашно - седи 20-ина мин докато се загрее фурната и съда в който го пека (под похлупак).
Виж целия пост
# 442
карфиолени кюфтета с доматен сос, веге бургери с два вида сос, салата от варено червено цвекло с нахут и майонеза, руска салата, супи най-различни, палачинки.
Виж целия пост
# 443
Преди много години Пина беше обяснявала защо ръжен хляб не става с мая. Конкретиката не помня, но съм запомнила за Вит С.
Затова и ръжения хляб винаги е със sauerteig, трябва му кисела среда.
Като нямаш Sauerteig , слагаш Вит С разтворима таблетка. Хем кисела среда, хем набухва, както ако сложиш газирана вода.

Иначе правилно го бъркаш - бързо и за малко.
А техниката с прегъването е, за да може да образува “скелет” и да се надигне, а не да стане плосък и глетав.
Така от почти течно тесто можеш да направиш висок хляб, т.е бухнал на височина, а не разтекъл се настрани.
Виж целия пост
# 444
Дами, имам сушени домати, доста Grinning Дали ще се включите с предложения за рецепти, че ми е съвестно толкова време да ги държа и така и не ги вложих в никакво ястие.
Виж целия пост
# 445
Преди много години Пина беше обяснявала защо ръжен хляб не става с мая. Конкретиката не помня, но съм запомнила за Вит С.
Скрит текст:
Затова и ръжения хляб винаги е със sauerteig, трябва му кисела среда.
Като нямаш Sauerteig , слагаш Вит С разтворима таблетка. Хем кисела среда, хем набухва, както ако сложиш газирана вода.

Иначе правилно го бъркаш - бързо и за малко.
А техниката с прегъването е, за да може да образува “скелет” и да се надигне, а не да стане плосък и глетав.
Така от почти течно тесто можеш да направиш висок хляб, т.е бухнал на височина, а не разтекъл се настрани.
Не съм прочела какво е писала Пина, но при мен с толкова малко мая, 4 часа чакане да се развие и около 45 печене на 250С под капак, стана хубав на вкус и структура, много дупки, но малки, симетрични, просто не се надига като този от бяло брашно по същия метод (не очаквах де). Не знам защо а не се слага мая, ще се ровя да прочета.
Виж целия пост
# 446
Baby, виж тук в началото:

https://www.adler-muehle.de/info/Sauerteig.html

Тук по-подробно:
https://www.brotstation.de/wissenswertes/roggenmehl-warum-s%C3%A4uern/?mobile=1


Тук с графика: 🤪
https://www.meistermarken-ulmerspatz.de/bbz/tipps-und-tricks_roggenmehl.html

Има една мадама, пробва много и различни хлябове. Оттам съм правила страхотни неща, но трябва време, за да зреят.
Сега не ги правя, че това брашно лети навсякъде и ми идва много с цялото чистене после, за да не ми контаминира моето ядене.
А и вкъщи не се яде много хляб.

Ако искаш ще ти потърся линка.
Виж целия пост
# 447
Сушени домати обожавам просто с хляб, също така да добавям към супи, салати и яхнии. Сушени домати към ориз.
Ася как е детенцето?
 Днес
 печено  зеле на фурна
печурки с картофи и лук яхния
салата червен боб, настърган морков, глава лук, краставица, червена чушка, зародиш, домат.

Да споделя и попитам. Често ми се случва да купя нещо с проблем. И трябва да го хвърля. И все продукти в срок от квалитетни фирми. Все гледам , избирам , внимавам.Например- житен зародиш вътре с пеперуди, ориз, който лепне и е като мокър/глицерин ли беше в повече...мих го мих го/, маслини-мухлясали, свежо броколи бъкано с някакви бълхи, яйца- пукнати...
Виж целия пост
# 448
Скрит текст:
Baby, виж тук в началото:

https://www.adler-muehle.de/info/Sauerteig.html

Тук по-подробно:
https://www.brotstation.de/wissenswertes/roggenmehl-warum-s%C3%A4uern/?mobile=1


Тук с графика: 🤪
https://www.meistermarken-ulmerspatz.de/bbz/tipps-und-tricks_roggenmehl.html

Има една мадама, пробва много и различни хлябове. Оттам съм правила страхотни неща, но трябва време, за да зреят.
Сега не ги правя, че това брашно лети навсякъде и ми идва много с цялото чистене после, за да не ми контаминира моето ядене.
А и вкъщи не се яде много хляб.

Ако искаш ще ти потърся линка.
bouquet балгодаря Ася! Ще ги чета уйкенда. Няма нужда от повече инфо, ще се поровя ако нещо друго ми дразни мозъка  Blush

Направих вчера вечерта щрудел с тиква, орехи, канела и стафиди за подсладител. Стана чудесен!

Доматите са само сушени, или сушени и мариновани?
Виж целия пост
# 449
Тези дни в нас. Имахме гости и повече готвих:

Боб яхния
Къри с тиква
Пълнени чушки
Ньоки със сладък картоф и сос от кашу
Баница
Крем супа с каквото имаше
Веган супа топчета
Пица домашна
Суши
Азиатски ориз със зеленчуци
Гювеч с нахут, бакла, патладжан, картоф..
Кладница “шкембе чорба”
Салата с мунг боб кълнове

Днес не знам. Ще ровя в хладилника да измисля нещо спонтанно. Много мразя така.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия