Вегетарианската тема 12 - какво ще готвим днес

  • 29 041
  • 1 011
# 750
Днес пробвахме веган бъргъра. На соева основа, без глутен. В някоя лаборатория бая зор са си дали.
Изглежда като истински, консистенцията съща. Вкусът е средна работа. Мъжът ми каза, че е ок, каквото и да значи това.
Не бих взела отново.
Към него салата от цикория

Правих и канелени охлювчета и кекс с ябълка и пъщърнак
Виж целия пост
# 751
Отдавна спрях с веган имитациите на месни продукти, лабораторни продукти, да опеделено Grinning  Виж картофени, зеленчукови, елдени и спаначени кюфтета е пЪрфект, вкл. в бургерче, за фалафел да не споменавам, че обикновено прекалявам Yum
Редактирам се, че в този ред на мисли, ме подсетихте и за дюнер с фалафел и за пица, върху арабски питки. Ееее, този уикенд, ще избухна с въглехидрата Joy
Виж целия пост
# 752
В случая не ме интересуваше нито вида, нито формата, а протеина. Картофени, родови, овесени са въглехидратни.
Тофу не се приема добре вкъщи.

Може да накисна леща за фалафели.

Имам 3 големи корена пащърнак. Освен в пюре и в сладкиш се чудя къде да го сложа. В супи слагам малко и все остава.
Виж целия пост
# 753
За днес лозови сарми с ориз, лук, морков, лук и подправки( червен пипер, чубрица, сол и олио).
Относно лабораторните храни. Може би би прозвучало малко конспиративно, но според моята приятелка, е самата реалност.
Тя е биолог и работи в лаборатория, по растителни проекти, нови технологии и рисърч.
Каза, че всичката царевица и всичката соя днес на пазара е ГМО. Без значение дали е био или не. Каза, че много малко растителни култури от масовото отглеждане не са по някакъв начин генно модифицирани.
Виж целия пост
# 754
В случая не ме интересуваше нито вида, нито формата, а протеина. Картофени, родови, овесени са въглехидратни.
Тофу не се приема добре вкъщи.

Може да накисна леща за фалафели.

Имам 3 големи корена пащърнак. Освен в пюре и в сладкиш се чудя къде да го сложа. В супи слагам малко и все остава.
Ася пащърнак с картофи на пюре?

Вчера направих нещо като винен кебап със соеви кюфтета, които не бяха предназначени за кюфтета, но аз реших да пробвам. До сега от този вид не бяхме готвили.
Скрит текст:
След сготвянето се оказа, че на консистенция и дъвкателно усещане, и на рязане много приличат на месо и съответно това ни отврати и двамата. Вкуса им е такъв какъвто е това в което го сложиш! Не обясних на мм точно какво е в манджата, и той като натисна с вилицата и възкликна с ужас - това е месо! И тъкмо да пита какво се случва в нашата къща и го прекъснах, обясних, показах пакета и се кротна! Не очаквах тази реакция, но в мен е вината, че не казах предварително, че съм направила експеримент с новите соеви парчета които купихме преди време.
Виж целия пост
# 755
DisappointedИ аз зная, че колкото и био да са храните, всички сортове са вече ГМО. Създададени да имат повече добив и издържливост и ред подобрения за всички култури.
Сутринта- любимата попара
Обяд -  лазаня с патладжан.
Вечеря - доматена супа
Виж целия пост
# 756
Според мен се бърка ГМО с хибриди.
Хибридите си ги има от преди генната революция.
Био не може да е ГМО, защото те точно на това се противопоставят на тези нововъведения. Даже някои организации като Деметер не ползват и хибриди.
Като си купя био боб или нещо друго подобно с Деметер декларация и мога да ги ползвам за семе. Хибридите - не.
От био до био има разлика.
Виж целия пост
# 757
Патладжанени ветрила със сирена за днес, бисквитена торта и паста със зеленчуци и доматен сос за детето.
Накиснах един боб за утре и сега ме е яд, че не си купих готов  в консерва. Не мога да случа на боб, който да се сварява добре. И от бг- магазина купувах и пак. Или го варя с часове и хрупа, или половината е разварен, половината суров. Май, ще го изхвърля и ще мисля друго за утре.
Виж целия пост
# 758
Пробва ли при турците?
Аз подобен проблем не съм имала, по-скоро не намирам вкусен.
По-миналата година пробвах един лилав, прясно набран от градината, не ми хареса.
Сега купих дребен, бял, канадски.
На леща като че ли има повече избор.

Моркови и грах в тигана с по едно яйце
За довечера зелева салата, пържено тофу и незнам още какво... 🤔
Виж целия пост
# 759
Май само там не  съм търсила, пък  иначе кисело зеле  от там си купувам. Благодаря за идеята 🌻. Последно варих един  боб половин ден и пак не ставаше. Нямам тенджера под налягане, иначе там сигурно  ще се свари.
Виж целия пост
# 760
У нас много върви пюре от пащърнак, магданозен корен, моркови и целина.

Боб купувам италиански, различни видове. Сварява се лесно и е вкусен. Бобът не трябва да е много стар, на не повече от 1 година, иначе не се сварява.

Крем-супа от спанак, картофени палачинки, печена тиква (и аз пробвах цяла; хубава стана, но тя самата тиква беше ароматна и сладка).
Виж целия пост
# 761
Синьо, според мен не се купува толкова често боб, повечето взимат консерви, ерго има стари продукти и малко разнообразие.
Италианския от къде го взимаш?
Аз и при азиатците намирам интересни сортове боб и леща, та и там поглеждам.

Аз имам обаче тенжера под налягане. Преди това го кисна. Недостатък на тази тенджера е, че незнам дали има останала вода, дали е готов или разварен. Всеки сорт различно бързо става и различно количество вода поема.
Та, пълно щастие няма.

Пащърнакът отиде в къри.
Виж целия пост
# 762
А защо не ползвате сварен в буркани? Намира се само с вода и сол, по често и с киселина за стабилизатор. Но когато има само с вода и сол, ние взимаме повече. До сега само 1-2 пъти сме попадали на такъв варен в буркани който да не ни харесва. Но може пък и да не сме толкова капризни, знам ли.
Виж целия пост
# 763
Мъжът ми купува един в буркан, бял боб, не червения от консервите, ама не винаги го намира. Червения не го харесваме толкова.
Аз го изхвърлих, в крайна сметка😞, друго ще мисля за утре, че не искам да се ядасвам за глупости.
Зелена салата с круша и синьо сирене хапнах за вечеря, шопска за мм. На детето направих мъфини и яхния.  Яхнията я хареса, ама мъфините  не искА да ги пробва даже😜.
Виж целия пост
# 764
видях в нета идея за солена торта от хляб и плънка от крема сирене, авокадо, домати и какво ли не още, по желание. Изглежда фантастично с пластовете ( видеото не мога да кача) и мисля да я пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия