Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пети клас 2019/2020

  • 26 512
  • 777
Добре дошли, в новата петокласна тема, здраве и радост за децата, да съберат сили и мечти за новата учебна година!

Предишна тема
Тема 1  


Полезни връзки и линкове!

Виж целия пост
# 1
Да се запиша първа.Освен летния английски курс и уроците по испански друго не е пипнато.Не я и натискам.
Виж целия пост
# 2
Нищо не пипва... водя преговори да избере 2-3книги, които тя иска и да чете. Само да прави нещо друго от висене на телефона. Ако обаче продължава да се прави на разсеяна, ще я пратя на село без телефон. Явно не ми вярва, че ще го направя. Аман от хормони, а е едва в началото.
Виж целия пост
# 3
Снощи й връчих Николай Кун Старогръцки легенди и митове . Изобщо да не си мисли, че ще ми отбива номера с приказки! Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Моето се е отдало на мързел,  но поне чете. Захванал е поредиците на Рик Риърдън. Като задължителна литература има само някакви приказки, които въобще не мисля да го карам да чете. Единственото ми оплакване за момента е, че не иска да излиза. Вярно, че повечето деца са си по селата, но все има с кой да излезе, но не иска.
Виж целия пост
# 5
Здравейте,
Моят бъдещ петокласник е приет и записан в НУТИ - класически танц, единствено момче в класа.
От фестивала в Созопол се върна с две трети места за соло и дует.
Пожелавам весело лято на всички.
Виж целия пост
# 6
И моята дочете снощи Пърси. Днес ще  потърся някое издание с митове и легенди в електронен формат, за да ѝ го кача на Киндъл-а. Мисля да я запиша на десетдневен летен курс по математика и да направи няколко урока с учител за опресняване на знанията.
Виж целия пост
# 7
Книгите на Рик Риърдън ги е чел. Със Старогръцките митове и легенди е съвсем наясно. Няма какво да чете от задължителната литература. Сега му връчих "Синовете на Великата мечка", още е в началото, но мисля, че ще му допадне.
Важните състезания по гимнастика минаха. Отново са шампиони. Сега общо взето ходят да поразпускат в залата.
Предстоят обаче важните състезания по ориентиране. В края на седмицата е ДП по колоориентиране, а веднага след това заминава с клуба на състезания в Чехия. После следва Купа България. По някое време, август, ще започнат и сериозните тренировки по гимнастика.
Между всичко това се надявам да вместим и една седмица планина  семейно.
Иначе изобщо не му виждам очите. Сутрин го оставям спящ. После до вечерта пантасва с колелото - тренировки, после карат или ходят да играят тенис на корт, баскет. Прибира се по тъмно, а и от време на време да яде и да разходи кучето през деня.
Виж целия пост
# 8
И моят син е от любителите да си седи у дома (пред компютъра и нинтендото) и затова се наложи да му организирам аз програмата. 2-3 пъти седмично на фитнес по един час. Веднъж седмично - семейно планина и веднъж седмично с мен на басейн. Налага се да го ръчкам да излезе от нас да си купи сладолед. Казвам да отиде с колелото - отказва Sad Затова го пращам и на пазар, въпреки, че не се нуждая от конкретни покупки.
На всичкото отгоре не знам дали от някакви дефицити или от много гледане на клипчета на английски, но ми прави едни безумни изречения на български. Когато говорим - по-рядко, но ако го накарам да измисли изречение с някоя дума ми съставя абсолютни глупости.  Той по принцип обича да се прави на интересен и да пише изречения, чийто смисъл да предизвиква (Например: "Седнах върху тялото на мъртав човек"), но лигавщината прерасна в аграматизъм: "Имам два големи камъни" или "Кой направи този крясък?". Та сега ще си включим и малко упражнения по БГ граматика за ваканцията Sad Във втори клас пишеше много хубави съчинения, та все повече се убеждавам, че непрестанното облъчване с чуждия език е причината. Класика е изразът: "Това не прави логика", вместо "В това няма логика".
Виж целия пост
# 9
Дъщеря ми мързелува общо взето. Вече ходи на едно море, другата седмица пак, а след това - в планината с баба и братовчедите. Нищо не е чела от списъка още, но си чете по неин избор, така че не я насилвам.

Виж целия пост
# 10
...но ми прави едни безумни изречения на български...
Защо не се консултирате с логопед. Само за ваше успокоение. Не искам да кажа, че детето има проблем. Мен ме ориентира в това, кои са силните и кои слабите страни на детето.
И моето дете по цял ден гледа/слуша клипове на английски и трудно намира думите на български. Не зная дали е нормално, но явно ще трябва да се примиря, че когато говорят с брат си ще ми трябват бележки под линия, за да ги разбера.
Последното му добро попадение беше: "Нали знаеш, че този бутон е пласибо" - т.е. не прави нищо
Виж целия пост
# 11
Покрай седмокласничката имам чувството, че ваканцията точно ще започне и ще вземе да свърши.
Виж целия пост
# 12
Покрай седмокласничката имам чувството, че ваканцията точно ще започне и ще вземе да свърши.
Miriel, къде я приеха да учи или чакате второ класиране? Дано да е щастливо детето! Доволни ли сте от школата (учителите) за подготовка? Хвърлях по едно око на седмокласната ви тема. Както споменах в старата тема- още ми “държи влага” от миналогодишната НВО-епопея, която се проточи до 3-то класиране Sweat , макар и в едно и също училище, та и нашето лято не беше за описване:)). Мисля, че мандаринка беше пуснала тема за школите за подготовка след седми клас.
https://m.bg-mamma.com/?topic=905187.300
Ще се радваме ( макар, че имаме цели две години Smiley ), ако седмокласните родители и такива, които вече са минали през това, се включат с отзиви, за школите, пробните изпити, преподавателите.
Моята щерка също е активна спортистка и е трудно да съчетаваме спорта с училището. Отсъствията са много, наваксването с материала до тук някак ни се получаваше, но за 5-ти клас от сега се притеснявам как ще се справя. Прекалено много дини е взела под една мишница - два спорта ( ежедневно), пиано ( 5 години ходи вече), език и от тази година вокално пеене. No Mouth Само на четенето и ученето не се хвърля с такъв ентусиазъм.Wink
Виж целия пост
# 13
MIA, подобен проблем има наше познато дете. Сега е за 6-и клас и му е много трудно да съставя правилни изречения на български писмено. При него го има и утежняващото обстоятелство, че е живял една година в Щатите точно първи-втори клас. Интересно е, че когато говори, изреченията му са съвсем правилно построени, но като започне да пише се обърква и словоредът му е абсурден.
Виж целия пост
# 14
Валя*, 8 години ходи на логопед (на 3 години тръгна). Доста отдавна борим други проблеми като фонематичен слух и лоша артикулация. Аз затова споменах дефицити. Но замисляйки се си давам сметка, че в първи, втори клас пишеше много хубави изречения и съчинения. Но започна да проговаря едва на 4г., а от първи клас учи английски в училище по 10 часа седмично. Последните две години ежедневно гледа филмчета и клипове на английски. За английския му непрекъснато получавам суперлативи от учителките. Даже обмисляхме смяна на училището предния месец. Яви се на проверки по БЕЛ, МАТ и АЕ и познайте от кои познания бяха очаровани?
При всички положения БЕ го учи все едно не му е матерен и като правопис, и като граматика, което си изисква доста повече усилия. Аз се хващам, че някои неща ги знам интуитивно, а не по правила, което на него не му върши работа.

Иначе и голямата ми прави едни полиглодски изречения. Не помня всички, но любим пример ми е: "Много е кауай да е овър сайз". "Кауай" било "готино" на японски. Като доказателство си купува дрехи 3 размера по-големи Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия