Колко пари харчите на месец за храна

  • 84 882
  • 2 236
# 480
Прегледах си сметките. Ако се наложи, мога да огранича разходите до 600лв/мес. за четирима възрастни и пак да присъстват всички хранителни групи. За целта обаче ще се наложи яко готвене, тичане по магазини и пазари, а също така и малък компромис с месото.
1. Прекратявам купуването на готова храна, полуфабрикати, колбаси и вносни сирена.
2. Заменям скарата с готвено ядене с месо.
3. Купувам и вносно месо, защото е по-евтино.
4. Готвя по-често субпродукти и пилешко. Малко намалявам рибата.
5. Опростявам закуските. В основната си част ще са филия с лютеница, сладко, мед и подобни.
6. Съобразявам менюто с промоциите в хипермаркетите. Нямам предвид да купувам боклуци, а да следя кога са намалени ползваните от мен марки.
7. При възможност пазарувам от фирмени магазини и пазари. Давала съм в темата сравнение на цените за един и същи продукт.
8. Алкохолът не го броя за храна. Безалкохолното се заменя с вода, изстуден чай или компот от сезонен плод. Него и без това го купуваме по изключение, та не е голям разход.

Това са резервите, които открих набързо. Само не ми е ясно кога ще ходя на работа, ако правя изброеното.
Виж целия пост
# 481
Общо взето, трябва да вървиш като кон с капаци в магазина. Яко дисциплина.
Виж целия пост
# 482
Общо взето, трябва да вървиш като кон с капаци в магазина. Яко дисциплина.
По-скоро на четири очи да се оглеждаш за промоции и намаления на качествени продукти и да се презапасяваш с тях в този момент.
Виж целия пост
# 483
Спунк има добра стратегия. Най-трудно за нас ще бъде 2 и отчасти 1. Номер 4 ще е лесен, пиле и субпродукти обичаме, но за последните не се сещам да купя.
А 6 ми е любимо и сега, в Лидъл си има намаления и на качествени неща и се запасявам колкото може.
Виж целия пост
# 484
А пък ако имаше купони като в САЩ съвсем можеше да излезе сметката!

Между другото едва ли има човек, който да не гледа да пазарува на промоция. Само че трябва самодисциплина, защото покрай изгодните промоции, в количката попадат доста допълнителни неща и накрая пак сметката не излиза!
Виж целия пост
# 485
При нас Лидл пуснаха купони, всяка седмица има намалени трайни продукти. Аз се възползвам винаги. Другата верига, в която пазарувам, няма политика да прави никакви промоции; има постоянен асортимент, без седмични брошури и оферти. От трето място пазарувам препарати всякакви, редовно втори брой е на 50 или 70% намален или плащаш 2, вземаш 3. Така винаги имам необходимото, без да плащам реалната му цена.
Виж целия пост
# 486
Безспорно трябва желязна дисциплина, иначе няма да излязат сметките. Но аз по принцип пазарувам по списък, ориентировъчен но трудно ме изкушават глупости, особено ако съм сама. Като праря ММ списъкът е изчерпателен, че иначе става страшно, връща се с всичко освен подходящи за готвене неща. Но свикна да не излиза с повече от 2-3 неща извън списъка. Simple Smile Иначе от тези точки първите не са ми никакъв проблем, скара се прави по настояване на мм и определено не редовно, не обичам въобще. Салами по малко, не ядем ежедневно, сирената са местни. Промоците си ги следя и сега, не ми е проблем. Някои трайни неща не знам откога не сме вземали на нормална цена, така или иначе от тях винаги имам резерв, че много мразя да трябва да тичам за някаква глупост до магазина щото свършила и не сме забелязали. Останалите точки биха ми били сложни, ще предпочета. Да ям по-малко месо и риба, отколкото да купувам некачествени....
Виж целия пост
# 487
Вкъщи през седмицата нямаме време за готвене след работа, така че приготвянето на аламинути и скара са най-честата ни вечеря. Т.е. да се откажа от скарата не е целесъоразно и практичо за мен. По-сложните манджи ги готвим събота и неделя, но нямам навика да готвя за цялата седмица напред, нито имам желание да отделям толкова време уикенда за готвене, нито има къде да съхранявам такова количество готова храна.
Виж целия пост
# 488
Скарата далеч не е единствената 'бърза' храна. Всъщност и тук има тема за 15 минутни рецепти, да кажем че с до половин час готвене съвсем спокойно се правят и много други неща. Активното готвене в тези случаи всъщност често е по-малко от това за висенето до скарата.
Виж целия пост
# 489
Аз споделих къде откривам резерви в нашия бюджет. За друго домакинство може схемата да не работи, не е универсална.
И отново подчертавам, че би ми коствало много труд и време.
Виж целия пост
# 490
Аз и без желязна дисциплина се вмествам в определена сума месечно в нормалните месеци. Общо взето, пазарувам едно и също. Например, никога няма да се изкуша за стек или сьомга от 30+ лв/кг.
Виж целия пост
# 491
Е, тя като е 30+ няма да те изкуши. Въпросът е да не се подлъжеш като е намалена на 21,99.
Виж целия пост
# 492
Аз ще се изкуша, ама няма да ми излезе сметката да ги купя.Smile
Иначе и ние купуваме определени любими продукти от определени магазини, но уви, те не винаги са на промоция. И настава екзистенциалното колебание на какво да се заложи - на добре познатото качество или на актуалното намаление. Предполагам, че и ние се вместваме в един и същ бюджет месечно, но изобщо не правя сметка и не мога с точност да определя какъв.

Това с 15-минутните рецепти ще го видя, но трябва да са с месо, щото любимият образ друго не признава. Освен това той прави скарата във фурната, има някаква функция, май грилът, и слага решетка върху тава и т.н. Е, не е същото както контактната скара, ама тамън няма вредните въглени, дето били канцерогенни. Т.е. намерили сме му цаката да не висим на скарата и да не мирише. Другият вариант е да не е скара, ами нещо във фурната или цър-пър, но по същество разходите си остават същите.
Виж целия пост
# 493
Клер, веднага се сещам за телешко/пилешко с грах или спанак, телешко или свинско с доматен сос, или пък пълнени тиквички/патладжан с кайма. Може да отидат 40 минути за да стане готово, но реално ти си заета 10 минути с приготвянето, после само си се вари/пече... Много варианти има, и без, и с месо.
Виж целия пост
# 494
nelig, ами докато измия спанака? Да запържа каймата за пълненето? Да издълбая тиквичките? Да изцедя от горчилката патладжаните? Да нарежа лука? И т.н. Само със замразени зеленчуци или с консерва става бързо. Но принципно да, права си. И аз ги готвя тия неща. Но не може да се въртят всеки ден.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия