Kакво означават различните видове минерализация и как да преценим какво да изберем?

В 21. век съществува голямо разнообразие от стоки и водата не остава по-назад. Има различни марки бутилирана вода, която е лесно достъпна в различните търговски вериги. Ето тук се появява въпросът: коя е най-подходящата вода за вас и близките ви? Повечето хора в забързаното си ежедневие не обръщат внимание на етикетите. Други пък смятат, че ,,водата си е вода’’ и няма значение коя компания я е бутилирала.

Водата е задължителен елемент за всеки жив организъм и затова трябва да сме внимателни при избора си. Всички бутилирани води задължително трябва да имат на етикета си информация не само за името на бутилиращата компания, а и за произхода и източника на водата. Трябва също така да е описан подробно минералният състав. Стойността на PH също е от голямо значение – това е скала, с която се измерва киселинността и количеството водород в течността. Варира от 0 до 14, където „0“ означава най-голяма киселинност, „7“ е неутрална среда, а „14“ е най-алкална среда. Според проведени изследвания питейната вода трябва да е с алкален характер, като pH от 6,5 до 10 се смята за оптимално. От голямо значение е също съдържанието на флуор и натрий.

 Един добросъвестен производител задължително определя категорията и номера на кладенеца, което ще потвърди на купувача, че водата е естествена. За приемливо и полезно се смята изкуственото добавяне на йод, когато е в границите на нормата. Етикетът трябва да съдържа също вида на водата и нейния подробен състав, датата на производство, срока на годност и ХР на условията, в които се добива. Обърнете внимание и на вида полимер, използван за направата на пластмасовите бутилки – поликарбонатът е най-добрият материал (в долната част на бутилката е номер 7 в триъгълника). В бутилки от други материали водата абсорбира пластмасови елементи.

Най-често мястото на водоизточника и мястото на производство не съвпадат. Обърнете внимание какво е разстоянието за пренос и потърсете информация за това как се осъществява той. ТУ на етикета – това са техническите условия, а ISO 9001, 9002 – системата на международните стандарти, потвърждава системата за качество на производството, но не и самия продукт.

Много е важно водата, която приемаме, да бъде възможно най-чиста. Питейната вода с добро качество укрепва здравето и предотвратява много заболявания. Специалистите препоръчват използването на бутилирана вода за пиене, за да бъдете сигурни в качеството на водата. За да бъде полезна една вода, трябва да съдържа микро- и макроелементи – катиони, калий, натрий, магнезий, сулфатни аниони, хлорид и др.

Съществуват три вида бутилирана вода:

1.   Минерална вода – добива се на дълбочина от 300 до 700 м и извира с температура по-висока от 20 градуса. Минерализацията се получава от преминаването на минерали от скалите във водата, затова от различните извори водата е с различна минерализация. Нискоминерализирана е водата с обща минерализация до 500 мг/л. Повечето български води са в категорията 170 – 400 мг/л и могат да се пият ежедневно като питейни води или с профилактична цел при здрави хора. Силноминерализирани води са тези, които имат обща минерализация над 1500 мг/л. Поради високата си минерализация не се препоръчват за новородени и деца под 7-годишна възраст.

2.   Трапезнa водa – тя е с ниска минерализация, а това позволява нейната ежедневна употреба без опасност от вредно въздействие. Поради тази причина е препоръчително да се редува минерална вода с трапезна и изворна. Трапезната вода може да бъде от всякакъв водоизточник, включително и обезсолена морска вода. Тази вода се подлага на промишлена обработка – деминерализиране, добавяне на полезни елементи, обеззаразяване и т.н. Това е така наречената процесирана (обработена вода). Процесът на обработка се нарича обратна осмоза или озониране. „Обратната осмоза“ е филтриращ процес, при който от водата се отстраняват почти 100% от вредните примеси като бактерии, радиоактивни частици, вируси, тежки метали и др. Трапезната вода е полезна за всички възрасти, препоръчва се за новородени и кърмещите им майки.

3.   Изворнa водa – тя се извлича много близо до земната повърхност – до 100 м дълбочина, при температура под 20 градуса. Изворната вода също е с много ниска минерализация – обикновено 80 – 100 мг/л. Препоръчва се за всички възрасти като трапезната вода. И тя може да се консумира от новородени и малки деца. Причината е в слабата ѝ минерализация и ниското съдържание на натрий.Не на последно място при вашия избор е цената на продукта. Характерен и всеизвестен факт е, че колкото по-ниска е цената, толкова по-ниско е качеството на водата. Бъдете внимателни при избора си на бутилирана вода, обърнете внимание на нейните характеристики и качества. Съветваме ви, ако все пак нямате време за проучване, да се доверите на голяма компания с доказано име и опит в областта. Бутилиращата компания „Горна баня“ създаде специално за вас различни серии в удобни за вас опаковки, чиито етикети съдържат подробна информация. Изворът в софийския квартал „Горна баня“ е познат още от времето на траките. Изследвания и анализи доказват нейната сила и благоприятен физико-химичен състав, а общата ниска минерализация я прави подходяща за ежедневна употреба. Вода „Горна баня“ притежава всички нужни сертификати, доказващи нейното качество.


Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.