Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Впечатления от университетите, които сме посетили - посещение, курс, отворени врати...

  • 1 158
  • 10
Умишлено пускам темата в раздел "средно образование", защото според мен касае все още учещите, на които предстои да направят избор. Освен това мисля, че тук, ще се случи по-добро реализиране на темата, защото е доста по-активна с оглед на търсещите, мислещите по темата родители. Ако все пак, модераторите преценят да я преместят, се извинявам за създаденото неудобство, не е злонамерено действие.

Темата ми хрумна като продължение от разговор в друга тема (не особено стойностен и затова няма да го цитирам) и мисля, че ще е ценно да си имаме място където всеки с опит и желание би могъл да сподели личните си впечатления от посещения на университетите - дали отворени врати, дали летен курс, дали просто разходка и посещение извън всякакви официално организирани събития, тстажове...каквото ви хрумне и мислите, че ще е от полза.

Има инфо от вече студенти (родители на студенти), но то касае студентски живот, организация при вече направен избор. Освен това е пръсната информация из всякакви теми, и лично аз за себе си не съм попадала на подробни разкази и впечатления. Та, предлагам всеки с желание да се включи и стискам палци темата да се развие.

Ще дам пример:
Лятото след 11 клас предстоеше да направим избор на университет. Тук изтормозих хората да питам "как" избират уни (извън все ясните велики Харвард, Оксфорд, Кеймбридж) и започна приключението. Стеснихме до към 7-8 университета и накрая решихме да ги посетим на място. Понеже бяхме изтървали всякакви официални отворени врати се наложи хлапето да пише на избраните и да си уговори с тях възможност за посещение.
Имаше един, частен, който упорито заставаше на първо място в главите ни, беше като "влюбване". Посещението му беше най-ценното, което можеше да ни се случи - Metfilm school London.
Комуникацията с тях беше безупречна. Отговаряха бързо на мейлите. Заявиха готовност да ни посрещнат в късен час на деня. Не пестяха време и енергия за нас, едва ли не ни съпровождаха по телефон за да са сигурни, че сме на правилния път. Очаквахме срещата с голям интерес защото metfilm school се намират в прословутите EAGLES студия на Англия (световна кинопродукция се случва тук), а и преди това вече бяхме посетили Royal Holloway/University of London и University for the Creative Arts, където буквално ни се скри шапката, та знаехме, че тук вече ще се размажем от кеф! И.......:

 Сградата действително е на територията на студиата, минаваш бариерата само след потвърдена уговорена среща. След като минеш бариерата имаш да повървиш около 5 мин .Паркинга наоколо е кошмарен, вътре не те пускат с кола, та съпруга ми остана в колата на улицата. Аз, кандидат-студентката и малката ми дъщеря, влязохме в една малка рецепция, нещо като малък офис, където един младеж се обади на жената с която имахме среща, че сме налични. Дойде едно много елегантно същество, усмихнато и много забързано. Поведе ни нанякъде по едни коридори, стълби и се озовахме на следващ етаж където се оказа е кафето на училището. Изненада ни много в настойчивата покана аз и малката да останем там и да изчакаме кандидат-студентката , която ще бъде разходена по студията и кино-лабовете....Еееее, добре де, ние няма да видим нищо, ама егати кефа, детето какви яки неща ще види сега. Отварям скоба да отбележа, че би било чудесно ако не си бях оставила чантата в колата и не се налагаше да вися в кафе, с малката щерка, насред студен ноември, без консумация. Ама нищо, какво е тази жертва в сравнение с възможността за световно кино обкръжение! Седейки отчаяно, че следващите час и половина ще прекарам в чакане, на 20 тата минута "екскурзоводката" и голямата щерка се появиха. Връчи ми се документ за плащанията и ни пожелаха весела коледа.
Две минути по-късно, разбрах, че тази опция се изтрива от списъка, защото - хлапето е било разходено по едни стълби и едни студиа (далеч не тези на eagles), които са били заключени, намерили едно отворено, което било буквално само едни празни сиви стени, после разпитано и набързо "интервюирано" за опита, който има. набързо одобрено, набързо връчени му документи за кандидатстване, на мен връчени за финансиране, и което е същественото - обяснено, как с видяната техника, те ще боравят в магистратурата си, не и в бакалавър.  Щерката беше категорична - отпадат. Аз още се опитвах да държа фронта, да не бърза в заключенията, да си помисли.....Беше категорична!
За другите друг път!
Виж целия пост
# 1
Много полезна тема. Бих искала да попитам дали Голдсмитс беше част от вашите посещения?
Виж целия пост
# 2
Амели, страхотна идея за тема, дано да стане активна. Интересен разказ, както ти ги умееш нещата.

Засега не мога да се включа с лични впечатления. Ще ми бъде интересен всеки споделен опит, вкл. и от университети у нас, напр. AUBG.
Виж целия пост
# 3
Много полезна тема. Бих искала да попитам дали Голдсмитс беше част от вашите посещения?

Благодаря за включването, Базел! Simple Smile
Голдсмит са ни в полезрението за магистратура, та на този етап ги прескочихме, понеже в предварителен разговор с тях (на едно от изложенията тук) "нашата специалност" е застъпена доста по-академично, за сметка на практиката. А практическата част при дъщеря ми беше основен критерий.
Виж целия пост
# 4
И за мен ще бъде изключително полезна тема. Амели, благодаря много!
Виж целия пост
# 5
Много добра идея за тема. Амели, благодаря.
Виж целия пост
# 6
Амели, страхотна идея за тема, дано да стане активна. Интересен разказ, както ти ги умееш нещата.

Засега не мога да се включа с лични впечатления. Ще ми бъде интересен всеки споделен опит, вкл. и от университети у нас, напр. AUBG.

ще споделя за AUBG, макар че сайтът им е много информативен, но пък личните ми впечатления са дори още по-добри от усещането, което създава той

три пъти сме били там семейно - през зимата, в която синът ми беще в 11 клас, отидохме да гледаме финалите на техния AUBG MultiTalent Quest, на които той участваше - събитие, което силно препоръчвам за единайсетокласници, тъй като им дава реална възможност да посетят университета за 3 дни и да участват в много събития, покрай което да го усетят за себе си; след това през зимата на 12 клас, когато го закарахме на интервюто за приема - тогава от Admissions ни разходиха навсякъде и отговориха на всичките ни въпроси, и последно преди точно една седмица, когато го оставихме в кампуса вече като студент и започна Orientation Week-а

мястото е малък оазис като за стандартите на България, определено има чудесна атмосфера (но това сигурно е така навсякъде, където има много млади хора) - зелено, чисто, ведро, с модерни сгради, театрална зала, много спортни съоръжения, страхотна библиотека, книжарница, фитнес; общежитията също ме изненадаха приятно - живее се в двойни стаи, които определено не са мънички, имат кафене, обществена пералня в подземието, компютърна стая, музикална стая, стая за спорт, кухня, на всеки етаж си има тераси, във вътрешния двор - барбекю с маси и пейки, и пак много зеленина; има здравен център, от който можеш да си избереш и личен лекар /GP/ за годините на следването; има стойки за колела и паркинг за колите на студентите, кампусът е на 10 минути пеша от централния площад на Благоевград, където е и една от академичните им сгради, в които имат часове; в самият кампус имат и ресторант /както и кафенета/, в които могат да използват ID картите си /служат за достъп из общежитията и да плащат из книжарницата или за храна/; има и огромен брой клубове от всякакъв вид /спортни, за изкуства, науки/ и непрекъснато се случват някакви събития по линия на клубовете или организирани от Residence assistant-ите и студентския център - абе изобщо кипи живот усилен, и миналия вторник вечерта хич не искахме и да си тръгваме от там /а като слушам сега сина ми - той пък не иска да си идва в София скоро Laughing/

организационно нещата им се получават също прекрасно - през целия процес на кандидатстване и прием, а и след това, изпращаха редовно имейли с полезна информация за следващите стъпки, в кратки срокове са отговаряли на въпроси, имат чудесно направени Student HandBook, в който е описано всичко, което изобщо би ти хрумнало да питаш, Академичен каталог и точни указания как работи системата с избор на курсове, Majors и Minors, освен това проведоха през лятото и два уебинара по тези теми; в деня на пристигането в рамките на два часа синът ми си получи ID-картата, нанесе се и си оправи стаята, предаде си в медицинския център здравния сертификат /с ваксинации и здравен статус/, предаде си и дипломата за завършено средно образование, вечерта имаше официално посрещане с реч на президента и коктейл, а в изминалата седмица пък им проведоха трейнинги по безопасност, за работа в библиотека, за работа с компютърната им система, за свикване с разнообразието /тази година новите студенти там говорят на повече от 30 различни езика/, имаха лични срещи с адвайзърите си и си донагласиха програмите за семестъра като график и предмети - за традиционен скептик като мен в началото беше нещо като чудо, че всичко върви така гладко и изпипано, но лека-полека може и да посвикна с хубавото Simple Smile

Виж целия пост
# 7
antea, пожелавам ти да съхраниш тези емоции и през следващите четири години! 
Пиши, моля, по-натам отново с впечатления  - преподаване, възможности за стажове, обмен - каквото се сетиш.
Може и да  греша, но съм останала с впечатление, че синът ти учи или компютърни науки, или математика, или и двете.
Благодаря ти за споделените впечатления и опит.
Виж целия пост
# 8
много е далеч от компютрите, и се съмнявам да се приближи Simple Smile математиката му върви, но също не е някаква специална любов - но пък компютърните науки там като Major или Minor съм чувала, че са на много добро ниво, а и съдейки по данни на завършили като месторабота, работят масово в големи компютърни фирми или стартъпи

от тази година има и Major Физика, явно са регистрирали академичен интерес и към тази наука, щом развиват цялото направление

за нас най-голямото предимство е всъщност, че не е притиснат да решава още на 17 години /на колкото беше когато кандидатства/ какво точно ще завърши, въпреки че има очевиден бизнес-уклон - може да го направи и във втори курс, а дори и по-късно да смени, могат да се комбинират по различни начин Majors и Minors, но така или иначе е задължително да учи от доста области на познанието по 2-3 предмета минимум, така че като опита от всичко финално да избере накъде го тегли най-много и къде би бил най-добър Simple Smile как ще стане на практика - ще споделям
Виж целия пост
# 9
Като алумна на АУБ и леля на senior (в момента) ми е изключително приятно да следя развитието на Университета. Да спомена, че от този семестър има и профил Физика с чисто нова експериментална лаборатория.

Виж целия пост
# 10
Благодаря за темата. АУБ е за сега само в моята глава, но не мисля да го изключваме от възможностите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия