Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Теглене на ипотечен кредит – какво трябва да знаете? Консултирайте се с експерт!

  • 9 095
  • 124

Анкета

Обмисляте ли закупуване на жилище?

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 06 ное 2019, 16:15

# 105
Нямам личен банкер, никога не са ми предлагани услугите на такъв. Бих се възползвала.
Виж целия пост
# 106
Нямам личен банкер, но не ми се и налагало. Ако ми се наложи бих се възползвала от услугите на такъв.
Виж целия пост
# 107
Мечтаният дом за мен  е двуетажна къща на морето, с прекрасна  морска гледка.
Виж целия пост
# 108
От известно време със съпругата ми сме на вълна "къща". С проучване на пазара установихме, че бихме могли да си позволим да изплащаме имот до около 200 000 лева. За съжаление в този диапазон не можем да намерим подходящ за нашите нужди (съчетание от РЗП, двор, локация, състояние и архитектура). Така че стигнахме до извода, че явно трябва да си го построим ние. Тук обаче идва другият проблем - не притежаваме достатъчно средства за да си купим парцел, след което да теглим кредит за строеж. Реално ще се нуждаем от кредит и за парцела и за строежа. Възможно ли е да получим такъв и при какви условия? Конкретно ме интересуват следните въпроси:
1. Изобщо възможна ли е такава схема - кредит, както за закупуване на парцел, така и за последващ строеж в този парцел
2. Ако да - то каква би била процедурата? Предполагам ипотечен кредит за парцела и последващ нов кредит, който да е целеви - за рефинансиране на първия и за строеж с усвояване на траншове за отделните етапи на строежа?
3. До каква степен се осигурява финансиране за строеж? Възможно ли е 100%, т.е. покриване както на грубия строеж, така и на довършителните работи и поне частично на обзавеждането, както и някои по-екзотични елементи на оборудване на къщата (напр. изграждане на термопомпена инсталация и соларни панели)?
4. Реалистични ли са параметрите по-долу? Т.е .възможна ли е такава вноска при обща сума на кредита около 200 000 лева?

Параметрите са следните: парцелите, които ни интересуват са в диапазона 50-75 000 лева; искаме да построим къща от порядъка на 200-240 кв.м. Максималната месечна вноска, която бихме могли да си позволим на този етап е около 1000-1100 лева (по принцип е с тенденция нагоре, но все пак...)
Виж целия пост
# 109
Въпроса ми е очаквате ли цените да се дигнат или точно обратното на недвижимото имущество?Какви ще са тенденциите следвашите година две?
Виж целия пост
# 110
Аз съм си намерила къща, отговаряща многото и конкретни изисквания от мен. Но имам проблем /не, че другите нямат/. Къщата с двора струва 130 000 евро и е за тотален ремонт /горе долу да се построи наново/. Това ме устройва, защото ми дава възможност да я направя така, както аз виждам нещата. Вероятно това ще ми струва около 100 000 евро. Проблемът е, че след 2008 година нямам постоянни доходи така, че да сметна и да отделя конкретна сума на месец за изплащане на заем. Продала съм доста имоти в живота си и доста съм купила, теглила съм какви ли не заеми, овърдрафти, всичко за което се сетите, което е работило в годините при малките и средни фирми. Сега времето е такова, че не ми се влиза в особено рискови ситуации, а те са наминуеми. Работя добре с една банка, заемът не ми е проблем, даже заемите, но те трябва да се връщат, а това сега в бизнеса е кауза пердута. Може би при по добри времена................може би ако има такива условия, че някой помогне на нас българите поне да живеем достойно................., а може би и никога. И без това ни се внушава, че сме ненужни.........дет се вика в момента не въвеждат евтаназията, защото вероятно е изчислено, че ще им струва доста повече да поддъжат такава клинична пътека отколкото болните и безнадеждни хора да съберат пари и да хванат самолета за Холандия. Бъдещето е на изкуствения интелект и тогава, който не е наясно действително ще стане ненужен. Извинявам се за отплесването........................разчитам само на държавната лотария или на националната такава......................колкото и да е тъжно  се виждам в оня стария виц, дето един все се молил да спечели от тотото толкова упорито, че Бог решил да изпълни молбата му и нещастника чул глас свише -   " .....е пусни фиш де......."

Забравих въпроса Kissing Face    Ако все пак намеря парите, ако реша, че заемът е добър вариант, аз ще го реша ако банката ми даде по добра сигурност, не за парите, а за това което купувам. Пример купувам къща с 3 ма собственици, 2 от които са в чужбина. Те със сигурност ще минат сделката с пълномощни. Банката има ли механизъм /без значение от цената, наясно съм, че безплатен обяд няма/, с който да гарантира пред мен и нотариуса, че тези пълномощни са истински и, че няма след 5-6 месеца да се появи един от двамата българи в чужбина и да каже - Ооооо аз не съм представял никакво пълномощно, това не е моята воля?! Ако има такъв, намирам парите, внасям ги в сметката на банката и тегля заем за покупката.
Виж целия пост
# 111
Нямам личен банкер в качеството си на ФЛ. Би ми било интересно да науча повече за тази услуга и цената ѝ в месечни/годишни такси.
Виж целия пост
# 112
Идея си нямате за каква цена става дума близо до София - 100000лв е мечта. Сумата е същата но мин в евро.
Виж целия пост
# 113
Опишете ни Вашия мечтан дом и ни споделете какъв бюджет смятате, че Ви е необходим, за да го притежавате:

Мечтаният ми дом е просторен - 4-5 стаен или къща, обзаведен с елегантни мебели (среден клас), със самостоятелни стаи за всички. Обаче реалността с друга и в София на практика ти трябват супер много пари, за да имаш такова жилище. Взимането на голям ипотечен кредит пък носи твърде много рискове. Затова обмислям закупуването на тристаен апартамент в по-забутан квартал (Люлин, надежда), съответно с бюджет около 80 хил. Евро, от които поне 30% само участие.
Виж целия пост
# 114
Ние сме в мечтания си дом - къща, която ремонтирахме. Покупката и ремонтът ни излязоха около 85х. Напълно приемливо. Ремонтът беше огромен. Без кредити.
Виж целия пост
# 115
От днешния ни пост ще научите защо е важно добре да обмислите падежната дата на кредита си.

Защо трябва внимателно да изберем падежната дата на кредита си?
Падежна дата е числото от месеца, когато се погасява кредита. За тази цел е необходимо по сметката да имате достатъчно средства за покриване на вноската. Много често датата на падеж е подценявана и често е една от причините за просрочване на кредита. Ако например получавате месечното си възнаграждение на 10-то число от месеца, можете да изберете дата от 11-ти до 15-ти. Така ще бъдете сигурни, че имате средства за вноската и след това спокойно ще разполагате с останалата сума.
по принцип е така, обаче за дълъг ипотечен кредит няма как да прецениш къде ще работиш след 5г.и на коя дата ще получаваш заплата. Затова е важно да няма такса за промяна на датата на вноската.
Виж целия пост
# 116
От днешния ни пост ще разберете кои са основните разлики между краткия и дългия срок на погасяване на даден кредит.

Защо срокът за погасяване на кредита е важен?
При потребителските кредити максималният срок за погасяване е 10 години, а при ипотечните дори по-дълъг. Добре е да знаете, че при по-кратък срок за погасяване платените лихви са по-малко. От друга страна, когато срокът е по-малък, вноската е по-голяма. Затова определете срок, който предполага месечна вноска по вашите възможности.

Какво предпочитате – по-голям срок за погасяване или по-малък?
Виж целия пост
# 117
Предпочитам по-дълъг срок, а междувремено покриване на допълнителни суми, ако има такава възможност.
Виж целия пост
# 118
И аз предпочитам по - дълъг срок на погасяване, за да сме сигурни, че по - високата вноска при по - краткия срок няма да ни натоварва бюджета.
А при налични средства винаги може да се погасяват по няколко вноски предварително.
Виж целия пост
# 119
По-малък срок предпочитам, по-сигурно е, а и оскъпяването е далеч по-малко. Затова е най добре ако сте избрали продукт с дълъг срок, поради липса на възможност за погасяване на по-голяма вноска да се правят предсрочни погасявания по главницата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия