За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 404
  • 768
# 405
Добри, в рецептата на МиДко със зелените домати, залива се с горещата марината, правилно ли съм разбрала?
Виж целия пост
# 406
да. моята не стигна да запълни целия буркан, но не е и необходимо.
аз обърнах буркана надолу с капачката и той се вакуумира. Simple Smile
ще съм командировка няколко дена, но когато се върна го почваме.

а може да направим "зелено доматен маратон" Simple Smile Simple Smile Simple Smile да пробваме всички рецепти за да изберем "нашата". Simple Smile
Виж целия пост
# 407
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л. 
И изобщо ще стане ли нещо?
Виж целия пост
# 408
да. моята не стигна да запълни целия буркан, но не е и необходимо.
аз обърнах буркана надолу с капачката и той се вакуумира. Simple Smile
ще съм командировка няколко дена, но когато се върна го почваме.

а може да направим "зелено доматен маратон" Simple Smile Simple Smile Simple Smile да пробваме всички рецепти за да изберем "нашата". Simple Smile
Благодаря.
1. Като казваш "буркан", -нямам идея колко материал ще стане, но мислех да я сложа с компотени, за да е по-лесно да разнасям насам-натам.
2. Точно за подобен маратон си мислех, за  да е по-разнообразно. Затова се ровя за нещо бързо и почти с подръчни материали от градината./Пазарът е в съседно градче, 2 пъти в седмицата/
Виж целия пост
# 409
Вчера на пазара един дядо продаваше малки зелени пъпешчета. Някой рецепта, нещо?
Виж целия пост
# 410
Вчера на пазара един дядо продаваше малки зелени пъпешчета. Някой рецепта, нещо?

Не мога да помогна, но бяхме в Одрин през почивните дни и там по пазара масово се продават. Явно там е традиция да се правят на туршия.

Аз да питам някой дали е правил царска туршия по рецептата на Звездев?
https://zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/% … D1%88%D0%B8%D1%8F
Озадачи ме - зеленчуците се заливат със студена марината и съответно не се затварят бурканите херметически. Към края на видеото в ютюб дори вади едно 10-литрово бидонче с пластмасова капачка и показва вече готовата туршия. Не слага и олио.

Иначе уикенда мисля да се пробвам с рецептата от първа страница на Джемма.
Виж целия пост
# 411
Аз правих царската на peych и стана страхотна за нашите вкусове, за което му благодаря. Единствено ми идва малко солена, но може да е от чужбинската сол. Не виня рецептата. Някаква кошер за туршии се ползва само при нас. Оцета вместо 6 градуса, 5 ползвах. Не намерих 6. Но идеално. С 6 щеше да ни е кисело. Абе въобще много ни допадна рецептата. Правих версията без аспирин. Но аз направих два по-големи буркана, че много много не ни се ядат туршии. Два буркана подмятаме до на пролет. Но пък гледам единия буркан свърши. Ще се прави пак.
Виж целия пост
# 412
Скрит текст:
Аз правих царската на peych и стана страхотна за нашите вкусове, за което му благодаря. Единствено ми идва малко солена, но може да е от чужбинската сол. Не виня рецептата. Някаква кошер за туршии се ползва само при нас. Оцета вместо 6 градуса, 5 ползвах. Не намерих 6. Но идеално. С 6 щеше да ни е кисело. Абе въобще много ни допадна рецептата. Правих версията без аспирин. Но аз направих два по-големи буркана, че много много не ни се ядат туршии. Два буркана подмятаме до на пролет. Но пък гледам единия буркан свърши. Ще се прави пак.

Благодаря за доверието! Следващият път добави и малко мед за баланс на солта която използваш- 2-3 с.л. .
Виж целия пост
# 413
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л.  
И изобщо ще стане ли нещо?

По правило солта се слага според количеството на водата, а не според зелето. Една рецепта от преди години - 40гр. сол/1 литър вода. Но на мен ми е малко по-солено, обичам да пия и зелевата чорба. Аз слагам около 3 кг морска сол на 100 литра вода ( т.е. 30гр./1 литър вода) .  Правя зелето в бидон, а после го режа. Направи го в голям съд, с претакане, а после режи и слагай в буркани. Може да разтвориш предварително солта, за да не стане много в някои части, ако я насипваш - примерно - 300 гр. ( около 1/3 пакт в кофа от 10 литра). Ползвай морска сол.
Виж целия пост
# 414
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л.  
И изобщо ще стане ли нещо?

По правило солта се слага според количеството на водата, а не според зелето. Една рецепта от преди години - 40гр. сол/1 литър вода. Но на мен ми е малко по-солено, обичам да пия и зелевата чорба. Аз слагам около 3 кг морска сол на 100 литра вода ( т.е. 30гр./1 литър вода) .  Правя зелето в бидон, а после го режа. Направи го в голям съд, с претакане, а после режи и слагай в буркани. Може да разтвориш предварително солта, за да не стане много в някои части, ако я насипваш - примерно - 300 гр. ( около 1/3 пакт в кофа от 10 литра). Ползвай морска сол.

Благодаря!
Да, така ще направя в крайна сметка, ама не исках да ми пречи големия бидон на терасата (няма къде другаде да го сложа), и исках да разбера дали ще стане както съм го намислила - в буркани. И не знам колко време да го стерилизирам за да не се развали след като е готово втасало.
Виж целия пост
# 415
Въпрос за желе от дюли имам аз
Оказа се, че почти всички дюли са червиви и няма как да сложа семенниците да ги сваря и тях. Дали имат достатъчно пектин само плодовете или в някакъв момент да добавя? Ако да - кога и колко?
Виж целия пост
# 416
Въпрос за желе от дюли имам аз
Оказа се, че почти всички дюли са червиви и няма как да сложа семенниците да ги сваря и тях. Дали имат достатъчно пектин само плодовете или в някакъв момент да добавя? Ако да - кога и колко?
А червеите защо да са проблем? После може да прецедиш сиропа преди да се желира Simple Smile
Виж целия пост
# 417
Ами не знаех, заминаха вече. Заедно с много загнили части на дюлите.
Виж целия пост
# 418
може и без семенниците. желира се. Simple Smile
подсети ме, че имаме дюлево сладко от миналата година.
Виж целия пост
# 419
Отворих старите книги и видях какво пише за ябълките 2,5 грама за 3 литра първоначален сироп. Добавих. Нека има, както казва свекърва ми.
Не знам как може да ти остане сладко от дюли Simple Smile сега го варя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия