За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 736
  • 768
# 420
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л.  
И изобщо ще стане ли нещо?

По правило солта се слага според количеството на водата, а не според зелето. Една рецепта от преди години - 40гр. сол/1 литър вода. Но на мен ми е малко по-солено, обичам да пия и зелевата чорба. Аз слагам около 3 кг морска сол на 100 литра вода ( т.е. 30гр./1 литър вода) .  Правя зелето в бидон, а после го режа. Направи го в голям съд, с претакане, а после режи и слагай в буркани. Може да разтвориш предварително солта, за да не стане много в някои части, ако я насипваш - примерно - 300 гр. ( около 1/3 пакт в кофа от 10 литра). Ползвай морска сол.

Сложи 20 гр. сол  на литър вода. Става чудна чорбичка . Аз си я  слагам в кипнала вода , да се разтвори каменната сол .
И сложи на топло. Остъклена тераса например или до печката. .
 С 40 гр , няма да втаса.
През лятото ставаше за  5 дни на слънце.

В киселото зеле има витамин К2 . То даже не е  витамин ами някакъв хормон ли казаха .  Той е необходим  за усвояване на витамин Д .
Казаха  и кисела туршия ама  от натурално вкисване , а не със оцет  . 
И си претачам . Сложих си канелки на бидончетата . Опитвах с маркучета , ама не става  при мен .
Зелето ми закъснява.
Виж целия пост
# 421
Днес питах съседката, каза  по 25 грама сол слагала. Мисля така да пробвам.
Виж целия пост
# 422
Скрит текст:
Днес питах съседката, каза  по 25 грама сол слагала. Мисля така да пробвам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html
Виж целия пост
# 423
Днес питах съседката, каза  по 25 грама сол слагала. Мисля така да пробвам.
Перу, аз прекалявам водата и на 10 литра слагам 300 грама сол. Не претакам.
Виж целия пост
# 424
намерих рецептата на МиДко.
https://bg-mam.ma/p/944552/33844017
спомените ми са за много добра рецепта, на която солта ми идва в повече.
само на мен - не и на домашните.
ще я направя с по-малко сол, а те да се оправят.
Simple Smile
Днес отворих един буркан само да опитам. Не е станала, чесънът беше много лют, и още се усеща като такъв, но е много вкусна. В първата доза нямах чесън и сложих само домати и моркови и може още сега да се добави към ракийката. Благодаря за споделената рецепта
Виж целия пост
# 425
благодарностите са за Мидко, лека му пръст.
но "човек е жив, докато някой си спомня за него".
не успях да направя "зелено доматения маратон", но има време. Simple Smile
Виж целия пост
# 426
Извинявам се, че се включвам без да съм изчела темите, но искам да се допитам до вас. Моят мъж направи дива туршия, смесена. Тя стана много бързо и я започнахме. Понеже розовите домати страшно ми харесват, ходил, купил още и се чуди дали може да ги прибави към тази готовата. Аз мисля, че трябва да ги направи отделно, но не знаем дали ще станат толкова вкусни като няма други аромати. Вие на какво мнение сте?
Виж целия пост
# 427
отделно, но не заради друго, а защото процеса на ферментация започва отново.
както е купил зелени домати, може да купи и една глава карфиол, една целина и кило домати и съвсем скоро ще си имате чисто нова туршийка. Simple Smile
Виж целия пост
# 428
От градината обрах кило и нещо зелени домати. Имам големи количества и гулия. Бях чела, че става хубава на туршия. Някой има ли рецепта с гулия?
Виж целия пост
# 429
в различните краища на страната на различен зеленчук/кореноплодно казват гулия.
кажи за кое питаш. Simple Smile
Виж целия пост
# 430
Тук май казват гулия на гръдуните / дивия слънчоглед де/
Виж целия пост
# 431
Ами не знам на кое викат гулия в други краища, аз знам, че е това официално https://www.google.com/search?q=%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F&a … =1920&bih=949
Виж целия пост
# 432
Когато съм правила туршия със зелени домати, моркови, карфиол и каквото имам още, ако някоя съседка реши да ми даде гулия, добавям и нея и това не променя рецептата.
Аз правя в 3-литров буркан:
 3 суп. лъжици едра сол, препълнени,
2 суп. л. захар,
1 суп. л оцет
Допълвам с вода
Виж целия пост
# 433
Ами не знам на кое викат гулия в други краища, аз знам, че е това официално https://www.google.com/search?q=%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F&a … =1920&bih=949

Simple Smile съвсем официално това е топинамбур, полуофициално - земна ябълка.

рецепти с нея обсъждаха тук Simple Smile https://bg-mam.ma/p/1234217/41613899

а гулия някои наричат това.


Simple Smile за да не стане грешка си попитах
Виж целия пост
# 434
Да, намерих, топин....нещо си го има в руските сайтове. Явно там я наричат така. Ама в речника не го намирам /на БАН де/. А лилавото е алабаш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия