Най-накрая! След многото дълги и продължителни огледи най-после сте открили вашето мечтано жилище. Отговаря на изискванията ви и нямате търпение да се нанесете. Вече си представяте как ще подредите стаите, как ще боядисате стените и къде ще пиете сутрешното си кафе.
Всичко е чудесно, но остава да се справите с една основна и особено важна подробност – финансирането на покупката. Ако имате сумата – чудесно! Но ако нямате възможност да платите с ваши средства, то трябва да се обърнете към финансова институция. Както изборът на жилище, така и изборът на финансираща банка е от голямо значение. Все пак говорим за една по-дългосрочна #инвестиция и точно заради това банката, която ще изберете, е от голямо значение.Ето и няколко неща, за които да внимавате, когато сте на етап, в който обмисляте финансирането на покупката:

Проучването
Най-доброто, което може да направите, е да се информирате. Коя #банка какви условия предлага, дали дава допълнителни преференции и т.н. Направете проучване и отсейте тези с най-добри условия за вас. След това съветваме да посетите филиал на избраната от вас банка и на място да получите експертна консултация, на която ще изясните отговорите на всички въпроси, които ви интересуват.  

А след това какво? Определете параметрите по финансирането на вашия мечтан дом.
На срещата с консултанта ще трябва да определите параметрите по финансирането на вашата покупка. Някои от нещата, които ще обсъдите, са:
Срок на кредита – времето е ваш помощник! Съветваме винаги да избирате по-дълъг срок, така че месечната вноска да не промени значително стандарта ви на живот. По-краткият срок води до по-висока месечна вноска, която в повечето случаи натоварва значително месечния бюджет. Разбира се, с нарастване на доходите ви в бъдеще може да поискате от банката съкращаване на срока на кредита. И не на последно място – винаги имате възможност предсрочно да погасите част или цялата сума на кредита по всяко време;
Дата на месечна вноска – както сами се досещате, най-доброто решение, което може да направите, е да изберете число от месеца, което е малко след датата за получаване на основния ви доход. По този начин ще управлявате вашите разходи по-добре, като заделяте по-удобно частта от месечните доходи за редовното погасяване на кредита;
Лихва и валута – преводът на работна заплата в избраната от вас банка гарантира по-добри ценови условия, както и удобство за обслужване на кредита. Съветваме #кредитът да е във валутата, в която получавате доходите си, като по този начин ще избегнете риска от покачване на валутния курс във времето.
Бонус съвет: Една екстра, която не всички банки предлагат е онлайн калкулатор, с който може да изчислите примерната месечна вноска. Той със сигурност е удобство, от което може да се възползвате малко преди финалната права и да получите добър ориентир.

Какви документите са необходими преди одобрение на кредита?
Трябва да сте наясно, че щом говорим за покупка на жилище, ще се сблъскате с доста #документи, които ще са ви необходими преди одобрението на кредита.
Най-важните от тях са:
•   Удостоверение за данъчна оценка на имота;
•   Кадастрална схема на имота или удостоверение от Агенция по кадастъра и скица на имота;
•   Удостоверение за семейно положение;
•   Удостоверение за тежести върху обезпечението в полза на трети лица;
•   Удостоверение за наличието или липсата на публични задължения за ФЛ, издадено от органите по приходите към НАП на основание чл. 87, ал. 6 от ДОПК;
•   Експертна оценка на недвижимия имот;
•   Предварителен договор;
•   Удостоверение за доход;
•   Копие на нотариален акт, договор или друг документ, удостоверяващ собствеността.
Не е необходимо да помните наизуст имената на документите, просто направете
списък
с тях. По този начин ще може да отбелязвате вече наличните документи и удостоверения и със сигурност няма да пропуснете нещо.

Застраховката към кредита
Да не забравяме и застраховките, които имат също своите предимства:
•   Застраховка „Живот“ – спрямо случая застрахователят е готов да изплати различно обезщетение, което е равно на остатъчния дълг по кредита или до 6 месечни вноски;
•   Застраховка „Имущество“ – съветваме да застраховате имота на пазарната му стойност, отколкото до размера на остатъчния дълг по кредита. Подсигурете се срещу бедствия и аварии. Застраховката на ипотекираното имущество покрива разходите по отстраняването на щети вследствие на непредвидени събития, които понякога се оказват непосилни за семейния бюджет.

И сега какво?
Знаем, че нанасянето в ново жилище е вълнуващо и е празник за цялото семейство, но въпреки това остават няколко детайла, за които ще трябва да се погрижите. Какви са те?
Очаквайте третата ни публикация, в която ще си говорим за нещата, които не трябва да пропускате, когато се нанасяте в новото си вкъщи.
Не забравяйте, че изборът на ипотечен кредит зависи от нуждите и възможностите на всекиго, затова е важно да направите информиран избор. Ако имате въпроси или се нуждаете от съвет, ние сме на ваше разположение в консултативната ни тема.

#UniCreditBulbank