Автор: Доц.д-р Огнян Бранков, Детски хирург "Н.И.Пирогов"


Проблемът с тъй наречената фимоза (от старогръцки намордник или захлупник) е обект на хирургични спорове, свързани с масово прилаганата циркумцизия (обрязване) не само в мюсюлманските страни, но и в много развити държави. Всъщност става дума за хипердиагностика на едно нормално състояние или свръхактивност при поставяне показанията за хирургична манипулация. Няма да е грешка, ако се каже, че обрязването в тези страни е рутинна и доходоносна практика.

Физиологична фимоза
Кожичката на главичката на пениса, или т.н. препуциум (the foreskin), не е просто кожен израстък. Неговата вътрешна повърхност е подобна на лигавица с плосък епител и е населена с нервни клетки, наречени Майснерови. Те играят роля на фини сензорни елементи, важни за чувствителността при половия акт и за сексуалната наслада. Казано иначе, природата се е погрижила за стабилното продължение на човешкия род.

Анатомичните познания по въпроса почти не са се променили след изследванията на Николо Маса през 15 век. Кожата на препуциума не е свързана с подлежащата тъкан, както е при кожата на тялото. Тя е подвижна и изглежда като самостоятелен орган, като продължение на собствената кожа на пениса, която служи не само за защита на главичката.

Това, което наричаме фимоза, всъщност е физиологично слепване (синехии) на кожичката към главичката (гланса). Кожичката изглежда като хоботче на слон и има нормален вид, и в никакъв случай не пречи на уринирането.При раждането си около 90% от децата имат такива синехии. До към 3 - 5 година слепналата кожичка спонтанно се отлепва при голямата част от децата. При останалите това става през пубертета. За постепенното отлепване допринася и заиграването на момченцата със своя мъжки символ.

По време на естествената сепарация се отделя секрет, подобен на белезникави перли, които не са вследствие на възпалителен процес. Ако при уриниране препуциумът се издува като балонче, това е нормално и допринася за постепенното разделяне.


Вродена фимоза

При 24% от момчетата се наблюдава вродена фимоза. Това е патологично състояние, което се дели на хипертрофична или атрофична. Именно при нея има показания за хирургично лечение.

Патологична фимоза

Освен вродена, различаваме и патологична фимоза. Насилственото забелване в бебешка възраст води до травма на кожата, нарушение на нормалното клетъчно срастване, увреждане на сетивните нерви на гланса, гъбично или бактериално възпаление (баланит) и деформация на кожата (склерозит). При това възниква нарушаване на нормалната лигавица и настъпват склеротични деформации и хронично възпаление, което води до вторични рецидивиращи слепвания. Подобна процеси се наблюдават и при проходили деца, които все още стоят с памперси (амониев дерматит).

Именно това състояние, което води до проблеми с уринирането и локални инфекции, се приписва на всяка физиологична фимоза. Вследствие неумелите и повторни опити за забелване, кожичката стои като купол, с характерния релеф на дървесна кора, с нарушен цвят и възпалително променена. В центъра на грубия препуциум има много малък отвор на върха, през който урината минава трудно и болезнено дни наред. Всяка манипулация на мястото е болезнена. Децата се стресират и развиват негативни емоции при всеки опит да се извърши преглед.
Грижи за препуциума

В развитите страни вече е възприета позицията, че физиологичната фимоза е нещо нормално и не трябва насилствено да се извършва забелване (аблация).
Всеки опит за амбулаторна или оперативна аблация се счита за грешка в медицинското изкуство.
Напълно е достатъчно да се поддържа хигиена на пениса така, както и на цялото тяло, или според думите на един от световните експерти – както се поддържа хигиената на окото.

Кожичката може да се издърпва леко до степен, до която позволява в момента, и да се изплаква нежно с бебешки сапун или шампоан. Към края на първата или средата на втората година препуциумът при повечето момченца след такива процедури прехвърля главичката на пениса. Важно е тя да се върне бързо в изходно положение, тъй като все още недотам разширеният препуциум може да доведе до болезнен оток на главичката на пениса. Това се нарича парафимоза и е възможно да се наложи болезнено хирургическо репониране.

При вродената фимоза, съществува фимозен кожен пръстен. Честа практика е този пръстен да се надсича и да се зашива напречно, с което се освобождава стегнатата кожа (т.н. частична пластика). Това обаче трябва задължително да става в болнична обстановка под обща упойка, за да се избегне психическата травма.

Напоследък все повече се препоръчва втриване на кортизонов крем (bethamethasone 0,05 %) 2 - 3 пъти дневно в течение на 4 – 5 седмици.

В случай че поради насилствена аблация възникне вторична инфекция, която предизвиква патологична фимоза, тогава трябва първоначално да се опитат консервативни методи (антибиотични, противогъбични или кортикостероидни кремове). Нуждата от оперативна корекция трябва стриктно да се уточнява, което се прави от детски хирург или детски уролог, а обрязването да се извършва единствено по религиозни показания.

Доц.д-р Огнян Бранков
Детски хирург Н.И.Пирогов
Виж целия пост