Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отново за хиперлактацията и запушените каналчета

  • 299
  • 5
Здравейте мами. Видях, че темата е много коментирана, но отдавна не е възобновявана.
Преди всяко кърмене изцеждам между 100 и 200 мл. докато омекнат гърди и чак тогава давам на бебето. След неговото хранене в гърдите ми остава още поне 200 мл. кърма. Само да кажа,  синът ми е на два месеца, храни се дна поискване и наддава добре - вече е 6 кг. Проблем ни е само (ако може да се каже, че е проблем), това, че много се разсейва по време на хранене, любопитства и забравя да се храни. Оставям го няколко минути да се назяпа или сменям памперса  и по някое време със зор и рев от негова страна си дояжда. Ако го оставя по-дълго, той не се донаяжда и след половин час зяпане и втренчване, надува гайдата, аз му давам отново, но точно в този момент той стимулира ново количество кърма. Съответно хапва още мъничко и заспива, а гърдите ми остават още по-пълни и твърди. Храненето продължава поне 40 мин, до 1 час.
Първата седмица, след изписването от болницата получих мастит с висока температура - 39 градуса. Изписаха ми Зинат 500 и ми казаха, че няма проблем да продължа да кърмя. Имах много бучки в гърдите и затова трябваше да изцедя до край. Месец след този случай вдигнах температура отново и отново взех Зинат 500. Този път бях посъветвана винаги след кърмене да доизцеждам до край, тъй като съм предразположена към запушвания. Съответно, започнах да доизцеждам всичко след хранене под душа, тъй като ми беше най-лесно под топлата вода. В един момент обаче започнах да се побърквам, защото на всеки 3-4 часа (след кърмене), киснах в банята по 30-40 минути докато изцедя всичко. Изпаднах в жестока депресия и даже започнах да мисля за отбиване и спиране на кърмата с медикаменти. Отгоре на това няма кой да ми помага с детето след всяко негово ядене и колкото повече оставах самичка у дома, толкова повече се побърквах. А гърдите ми ме болят. Нощем той спи 6 часа и тогава ми е най-големия кошмар, защото ставам на всеки два часа да изцеждам някакво количество. Ако не ги пипам 6 часа гърдите, просто става нетърпимо. Не мога да предвидя някакво излизане за повече от 2 часа. Тук е момента да спомена, че основния ми проблем е дясната гърда, която е видимо по-голяма от лявата.  Първата седмица у дома той отказваше да яде от лявата гърда, защото нещо го дразнеше в самото зърно. Съответно аз предлагах само дясната и ето какво стана. Сега суче със силиконов накрайник и от двете.
 Наскоро говорих с консултантка по кърмене и тя ме посъветва да се престраша и да престана да цедя след кърмене. Може би това малко ме поуспокои и със сигурност намаляха влизанията ми в банята и кисненето под душа. Така съм от 4-5 дена. И все пак кърма имам още много. Разговарях с няколко доктора (гинеколози, педиатърката на малкия) да мина през ендокринолог. Взех направление от личната ми, но тя ми каза, че това е излишно, защото така или иначе е ясно, че пролактина ми в момента е висок. Има ли изобщо смисъл наистина да ходя на ендокринолог?
Опитах се да разкажа накратко проблемите си.  Не зная къде точно греша, може би проблемите са свързани един с друг, разбирам и че не се справям особено добре с кърменето, но наистина съм страшно изморена от това кърмене, цедене и болката.  Майка съм за първи път, нямам помощта от никоя жена, защото майка ми почина миналата година, а свекърва ми е на работа по цял ден. Трябва да се справяме сами с мъжа ми.  Това всичкото разбира се не е извинение да спра да кърмя, виждам също, че има много като с моя проблем, просто много неща не знаех, много неща не разбирах защо са така и много неща съм си представяла като лесни и прости, а реално се сблъсквам с друго. Искам да продължа да го кърмя поне до шестия месец, защото разбрах, че това е минималния период, преди захранването. А защо не и по-дълго...

Надявам се да получа още съвети за справяне с проблема...
Виж целия пост
# 1
https://www.namama.bg/article/hiperlaktaciia-chast-2-kak-da-se-s … avite-s-problema/
Виж целия пост
# 2
Мила jani4ka93, първо трябва да се успокоиш! Това, което те е посъветвал консултантът по кърмене, според мен е най-правилното нещо, което трябва да направиш на първо време! Спри да доизцеждаш гърдите след всяко кърмене! Просто трябва да спреш, защото кърмата по този начин, не може да се регулира правилно според нуждите на детето! Докарала си си свръхлактация! Съветвам те да се обадиш отново на консултант по кърмене, който да поканиш у дома и да разговаряте по темата на дълго и на широко! Сигурна съм, че ще ти помогне най-много в този момент и ще ти даде ценни съвети за напред! Направи го още днес!
Ако си от София, ти препоръчвам Ася Демирева или Хедра!
Успех мила и не се предавай! Ще се справиш! 🤗
Виж целия пост
# 3
jani4ka93, колкото повече цедиш толкова повече кърма ще имаш. А ти защо всъщност цедиш преди да сложиш бебчето на гърда? Силна струя ли имаш? Също така на ръка ли цедиш под душа? Аз съм с ръчна помпа Reer и за макс 10 минути цедя по около 100мл когато ми се случи да се събудя с препълнена гърда, помпата е много щадяща.

Иначе знам, че няма как да спреш с цеденето изведнъж, но започни да го намаляш постепенно и задължително спри да цедиш до край, а само до облекчение. Също съм на мнение, че е хубаво отново да се консултираш с консултант по кърмене.
Виж целия пост
# 4
Спри цеденето.Сама си се докарала до свръх лактация.
При 2 месечно бебе гърдите ти вече трябва да са меки и да не чувстваш никакво напрежение.Изцеждането до край дава сигнали на тялото да произвежда повече и от там температура, треска, мастит.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за подкрепата, момичета. Аз живея във Варна и намерих консултантката по кърмене в сайта "Подкрепа за кърмене". Вътре в сайта си избираш град, след това най-близкия квартал и излизат имена и телефони... може би вие знаете всичко това. Жената с която се свързах е Петя Георгиева и до момента тя ми даде най-адекватни съвети, като основния е да спра да доизцеждам.
 Иначе изцеждам предварително, защото струята е силна и малкия се дърпа и дави ако не поомекнат гърдите. Изцеждам и на ръка и с ръчната помпа на Лорели. Ще видя и тази помпа на Reer, със сигурност ще е по-добра от Лорели.
За сега е това, ще разговарям с жената да направим среща тези дни.
Благодаря ви още веднъж.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия