Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Турски език в българска детска градина???

  • 2 010
  • 49
Здравейте! Става въпрос за селските детски градини- Учителка говори с децата на турски език, защото някои от тях  не разбирали български. Дъщеря ми, която си говореше на  нормален български започна да говори на някакъв измислен език. Разговарях с учителката, която най- нахално ми каза: " Тъкмо и тя няма да се отделя от стадото".  
Въпросът ми е: Мога ли да подам жалба срещу тази учителка?
Виж целия пост
# 1
Защо да не може? Аз бих.
Виж целия пост
# 2
Подай жалба, ама на по-високо ниво, защото може директора на училището да ти отговори същото. Все пак официалния език е само българският. Но и очаквай негативно отношение към теб, към детето, след жалбата. Щом тази учителка е толкова нагла, не се съмнявам и в други нейни качества.
Виж целия пост
# 3
Благодаря!
Виж целия пост
# 4
Подай жалба, това не е нормално. Като не знаят Български ще го научат! Егати наглоста!
Виж целия пост
# 5
Може и трябва да се подаде жалба, но към регионалния инспекторат, а не до директорката на градината. Или най-много да сложите директорката в копие.
Виж целия пост
# 6
Аз бих подходила практично. Едва ли имате друга детска градина, ако тръгнеш с рогата напред, може да стане по- лошо за детето ти. Ако имаш алтернативи- действай, ако нямаш- приеми,  че детето ти ще расте, комуникирайки на два езика.   Един чужд език винаги е богатство.
Виж целия пост
# 7
Да бе , голямо богатство е турския език..мерси.
Виж целия пост
# 8
Бе, както е тръгнало, може и да се окаже богатство Simple Smile
Определено с жалба авторката рискува да си навлече гнева даже и на цялото село. Щом масово децата не знаят български, значи масово родителите не са българи. Много е деликатна темата. На теория всеки знае и иска да си търси правата, но на практика реалността може бързо да убие тези желания...
Виж целия пост
# 9
Не мога да предположа как ще се отрази подобна жалба на отношението към детето ти и семейството ти, казваш че си от малко населено място. Може би е по-добре да говориш и с други родители и жалбата да е от повече хора. Ако подаваш/подавате жалба и предполагаш, че някой ще я потули, искай входящ номер. Ако директорът на детската градина не ти обърне внимание и не вземе мерки, обърни се към Регионални управления на образованието: https://www.ruobg.com/selectrio или Министерство на образованието: https://www.mon.bg/bg/contacts.
Виж целия пост
# 10
Леле няма думи, но нищо не може да ме учуди. Когато бях 9-ти клас като първи чужд език трябваше да уча немски. Учителката беше туркиня. След всяка изминала година тя се оправдаваше пред учениците, че материала е на много високо ниво, не е за нас, не можеше да ни преподава. А най - лошото е, че като превеждаше голяма част от думите ги превеждаше на турски защото не знаела как да ги преведе на български. От моите съученици се очакваше да превеждат, но как забога след като те самите не можеха да говорят добре български. Във същата тази гимназия станах свидетел как на патронни празник бяха пуснали турска музика и играеха кючек(съжалявам, че тогава не можах да го заснема). Директора се разминава с учениците и им говори на турски,в БЪЛГАРСКО училище.. На къде отива светът...
Виж целия пост
# 11
Аз бих подходила практично. Едва ли имате друга детска градина, ако тръгнеш с рогата напред, може да стане по- лошо за детето ти. Ако имаш алтернативи- действай, ако нямаш- приеми,  че детето ти ще расте, комуникирайки на два езика.   Един чужд език винаги е богатство.

Това е и моето мнение.
Няма смисъл от борба с вятърни мелници - служителите в РИО също са турскоговорящи в смесените райони. А и другите родители едва ли ще се навият на жалба.
Нека учи език детето, няма лошо.
Забравете какво е било преди 150 г, не го мислете.
Виж целия пост
# 12
Що се правите на ощипани някои хора, все едно не знаете, че в бг има населени места, където никой не говори български.? Дали е добре или зле това, не е тема на темата😆. Според вас какво ще спечели авторката, подавайки жалба? Ще й изолират детето, се настръхнат срещу семейството й и ще се види в толямо приключение, особено ако в  селото няма друга детска градина. Да не говорим, че жени, с които най- вероятно се уважават и поздравяват, най- вероятно ще се почувстват обидени и тн.   Принципите?родолюбието  и тн са хубаво нещо, реалността е друга. Светът стана  такъв сбирщайн от всякъде, че човек не знае кога, къде, какво и тн. Да, всеки чужд език е богатство, поне за мен.
Виж целия пост
# 13
Да, няма лошо да знае два езика, но тя съвсем се обърква и се получава голяма каша. Пък и турския, който го говорят, предпочитам по- добре да не го знае( предвид, че и аз и детето ми сме турци).Като жители и граждани на България смятам, че е важно да се говори първо на български, а после кой какъвто език си избере. Благодаря за отговорите!
Виж целия пост
# 14
Добре, де, те не говорят ли същия турски, който вие в семейството ви - ако не с детето, с баби, лели и пр. - говорите?
Иначе е важно детето да научи български - мъжът ми е от смесен район (българин е) и неговите наблюдения са, че деца, които по-късно усвояват български, примерно чак в училище, обикновено цял живот го говорят най-малкото с акцент. Но и другите потребителки са прави, че една жалба може да ви влоши отношенията с учителката, може и с директора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия