Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Исландия - информация, българи и т.п

  • 2 842
  • 6
Исландия - работа, живот, език и т.п

Реших да създам тази тема  в помощ на самата себе си, но и на всички други, които се интересуват от Исландия, работа там, живеене, туризъм. Ще споделя цялата информация, която имам + някои общи неща от Уикипедия


Географско положение и климат

Исландия (''Ледената страна'' е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови. Климатът на брега на Исландия е субполярен океански. Региони в света с подобни климатични услови я включват Алеутски острови, полуостров Аляска, въпреки че тези региони са по-близо до екватора.

 Въпреки близостта си до Арктика, бреговете на острова остават без лед през зимата. Ледените нахлувания са редки. Последните, които са настъпили на северния бряг, са през 1969 година. Климатът варира в различните части на острова. Най-общо казано, на южния бряг е по-топло, влажно и ветровито, отколкото на север. Централните планини са най-студената част на страната. Ниските вътрешни райони на север са най-сухи. Снеговалежът през зимата е по-често на север, отколкото на юг. Най-високата записана температура на въздуха е 30,5 °C (на 22 юни 1939 година) на югоизточния бряг. Най-ниската е -38 °C (на 22 януари 1918 година) в североизточния хинтерланд.Това, което разбрах от форуми е, че зимата не е чак толкова плашещо студена, но лято почти липсва ( температурите са по-скоро пролетни)


Икономика[/color]
Исландия е страна с пазарна икономика, с относително ниски данъци в сравнение с другите страни членки на ОИСР. Тя поддържа т. нар. Скандинавска социална система, която предоставя универсално здравеопазване и висше образование за своите граждани. Исландия се нарежда високо в икономическата, политическата и социалната стабилност и равенство. През 2013 година тя бе класирана като 13-та най-развита страна в света от Индекс на човешкото развитие на ООН. Исландия работи почти изцяло на възобновяема енергия.От какво се нуждая, за да работя в Исландия?

Гражданите от Европейската икономическа общност (EEA/EFTA) имат правото да останат да работят без документи в Исландия за период от 3 месеца (от момента на пристигане в страната), или може да останат от 3 до 6 месеца в страната, ако са в процес на търсене на работа. Ако индивидът планира да пребивава по-дълго в Исландия, той / тя трябва да регистрира правото си на пребиваване в Регистъра на Исландия.

Повече информация може да намерите на сайта на Дирекцията по имиграция в Исландия http://utl.is/index.php/en/eea-efta-citizens-and-their-relativesИнформация, която аз имам, но не мога да потвърдя, че е самата истина. Simple Smile

1) Много хора искат да имигрират в Исландия, но без помощ или роднини/приятели, които са там, това е почти невъзможно. Една от причините е, че самият живот е много по-скъп в сравнение с този в България. Валутата е Исландска Крона, 100 исландски крони ~ 1.40лв. По думите на приятелка, един обикновен сандвич излиза около 10лв. в Исландия.  Затова трябва задължително да си намериш работа преди да заминеш.

2) Намирането на работа не е чак толкова трудно, колкото хората си мислят.  Исландският език не е задължителен, за да си намериш работа. Отново ще дам пример с тази приятелка, тя заминава преди няколко години там, без да знае езика, и веднага започва да работи в кафене. Исландците масово говорят английски, а под масово статистиката сочи около 90%.  Разбира се, ако искаш да работиш нещо по-смислено, отколкото бариста, то тогава ще е доста по-трудно и да, ще ти трябва език. Четох доста стари коментари от форума, че лекари, IT специалисти са много търсени и там. Иначе екскурзовод на групички за гледане на китове, касиери в супермаркетима, магазини от рода на H&M , Calliope, джелатерии, екскурзоводи и т.п са абсолютно възможни и за човек без исландски. Друга възможност е също гледане на деца, възрастни хора и т.п. За това се иска исландски, но по думите на тази приятелка, са нужни повърхностни знания, не чак толкова задълбочени.

3) Сайтове за учене на исландски - засега аз използвам приложения на телефона от рода на Drops, Icelandic Noums, Icelandic Sentence Maker. За съжаление Duolingo все още не предлагат курс по исландски. Чувала съм, че  http://icelandiconline.is/index.html този курс също е хубав.


Искрено се надявам да намерим съфорумци,които живеят/ са живяли в Исландия. Самата аз имам голям шанс да замина там и се нуждая от някой, който може да ми отговори на всички въпроси, които имам и просто да сподели впечатления от живота там.  Попаднах на някои доста стари теми от форума за Исландия, но потребителите бяха вече неактивни и не можах да се свържа с тях.
Виж целия пост
# 1
Била съм там преди 10 год., едва ли мога да бъда кой знае колко полезна, но Исландия е страхотна страна, стига да харесваш суровия климат Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Прочетете книгата „Почти перфектните хора"! Много е добра! Има за всичките 5 скандинавски държави различни интересни факти, включително и за Исландия. Two Hearts
Виж целия пост
# 3
Благодаря Ви, ще си я намеря книгата.

Искрено се надявам някой съфорумец да се включи, тъжно ще е ако няма никой. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Защо искаш да отидеш на този климат?  За туристи е екстра, но за живеене е депресиращо с това късо лято.
Виж целия пост
# 5
Защо искаш да отидеш на този климат?  За туристи е екстра, но за живеене е депресиращо с това късо лято.

Здравей,

Съжалявам, че отговарям толкова късно, но само да споделя не отивам да живея там за постоянно, а само за няколко месеца. Simple Smile Иначе честна дума, времето не би било голям проблем за мен.
Виж целия пост
# 6
Здравейте, и ние с мъжът ми се интересуваме от "свежа" информация за Исландия. Искаме да отидем и да работим там. Това, което намираме е много общо и не ни дава почти никаква информация. Ще се радвам ако сте заминали да споделите от първо лице.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия