Независимо колко #пари имаме, ролята им в живота ни може да разрушава най-близките ни взаимоотношения. Стана ми интересно едно проучване на BBC, което показва как различната символика на парите за всеки от нас създава конфликти. Причината е в това, че виждаме в парите различен символ. Но може би и затова, че смятаме парите за нещо ясно и конкретно, към което всички се отнасяме еднакво. Да, ама не.Прахосници или стиснати
Парите са разплащателно средство, но реалната им роля за нас, казват учените, е символична. И не се караме за пари, защото ги има или няма, както ни изглежда. Проф. Адриан Фърнам от University College в Лондон казва, че парите са различен символ за всеки от нас, но като цяло може да се отделят основни доминиращи теми, с които са свързани: чувство за #сигурност, мечти, страх от провал, свобода, обществен статут и признание, власт над другите…  

Ние смятаме, че единствените категории, в които можем да определим себе си и другите, са дали сме харчещи, или спестяващи. Даже винаги виждаме тези категории в крайност – ако по-нехайно гледаш на парите, значи си прахосник;  ако много #спестяваш и гледаш да намалиш всеки разход, тогава си стиснат чичо Скрудж. Обаче не е точно така. Просто всеки вижда различна „икона“ в парите и там стават конфликтите между близките хора.  

Разни хора, разни финансови емоции
Споменатите учени са създали за BBC един тест, който е направен от 100 000 души във Великобритания. Учените, въвлечени в проучването, казват, че разбирайки какъв символ са за нас парите, можем да разберем емоциите си, които ни движат в тези решения. Проф. Фърнам и проф. Марк Фентън-О-Крийви от Open University открояват четири основни типа възприятие на парите: парите като власт; парите като любов (щедрост); парите като свобода; парите като сигурност. Представете си #семейство, в което единият вижда свобода, а другият – сигурност в парите. Ами няма как да не са в скандали непрекъснато, докато не разберат каква „религия“ изповядват пред финикийските знаци.  

Pushpin Към теста на страницата на BBC.

Но е достатъчно само да спрете и да се замислите, ако сте се карали вчера с някого за пари. И да разберете, за да не тормозите себе си, пък и другитe. Да изберем онези емоции, които запазват отношенията ни. А за финансовите – има финансови консултанти, които да му мислят как да помагат.

Късмет и печалби,

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"

Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
Информация за спестовни планове
https://promo.elana.net/fund-management/savings-plans/

Pencil2Споделете в нашата консултативна тема какво мислите за ролята на парите в отношенията и Вие как се справяте с различията.  

#ELANAFundManagement