В кухнята или в билковата аптека можете да откриете много съставки за природни средства за лечение, които помагат при повечето общи заболявания. Когато се използват правилно, природните лекове могат да бъдат ефективен избор.1. Витамин С и цинк
Приемайте максимум 1000 мг витамин С три пъти дневно, за да съкратите продължителността на настинката Ефектът му е потвърден от над 30 клинични проучвания, анализирани от Cochrane Database Systematic Review.

Резултатите от 15 клинични проучвания, в които са взели участие над 1500 човека показват, че цинкът, особено под формата на смучещи таблетки, намалява както симптомите,така и тежестта на заболяването.
Установено е, че приемът на цинк в рамките на 24 часа от началото на симптомите, намалява риска от появата на допълнителни симптоми и съкращава продължителността на заболяването наполовина.
Цинкът не трябва да се приема на празен стомах!

2. Чай от бъз
Доказано е, че хората, които приемат черен бъз, оздравяват много по-бързо. Той може да намали продължителността на симптомите при настинка, грип и респираторни инфекции, включително втрисане и главоболие. Растението укрепва имунната система и помага на клетките да се справят с вирусите.
Цветовете на черния бъз могат да се използват за инхалация или като запарка.Чаят е подходящ при пресипнал глас, възпаление на горните дихателни пътища, простудни заболявания, бронхит, хрема и ангина. Цветовете имат патогонно, отхрачващо/откашлящо, успокояващо и понижаващо температурата действие. Поради способността си да изчиства натрупаните храчки и слуз в белите дробове и дихателните пътища, той може да помогне и при лечение на алергични състояния и синузит.

Можете да го приготвите като запарите за 10 мин. 2 супени лъжици цветове на бъз в половин литър вряла вода. Прецежда се и се приема вътрешно, неподсладен или с мед и лимон.

Черният бъз може да даде някои нежелани ефекти, включително да причини стомашно-чревно разстройство.
Неузрелите плодове, листата и стеблата му могат да съдържат цианид, поради което са потенциално токсични.

3. Ябълков оцет с мед
Смесете по една супена лъжица домашен ябълков оцет и мед в чаша топла вода и приемайте по три пъти дневно за изчистване на задръстванията от слуз. Комбинацията помага и за облекчаване на симптомите при възпалено гърло. Смесете четвърт чаша мед и четвърт чаша домашен ябълков оцет и приемайте по една супена лъжица на всеки 4-5 часа.

4. Успокойте болките в гърлото с чай от корен на женско биле
Женското биле (сладник) е изключително сладка билка с успокояващо и противовъзпалително действие. Чаят влияе благотворно на раздразнената лигавица на гърлото и стимулира имунната система.
Билката е ефикасно лекарствено средство при възпалителни процеси на горните дихателни пътища – бронхит, пневмония и ангина.

Женското биле не е препоръчително за употреба от бременни жени, при хора с високо кръвно налягане, диабет и сърцебиене.

5. Горещата вана с английска сол
Във ваната добавете чаша английска сол и 7 капки етерично масло от евкалипт или джинджифил за освобождаване на токсините от тялото. Английската сол облекчава мускулните болки и спомага за по-добър сън.
Виж целия пост