В кухнята или в билковата аптека можете да откриете много съставки за природни средства за лечение, които помагат при повечето общи заболявания. Когато се използват правилно, природните лекове могат да бъдат ефективен избор.



1. Витамин С и цинк
Приемайте максимум 1000 мг витамин С три пъти дневно, за да съкратите продължителността на настинката Ефектът му е потвърден от над 30 клинични проучвания, анализирани от Cochrane Database Systematic Review.

Резултатите от 15 клинични проучвания, в които са взели участие над 1500 човека показват, че цинкът, особено под формата на смучещи таблетки, намалява както симптомите,така и тежестта на заболяването.
Установено е, че приемът на цинк в рамките на 24 часа от началото на симптомите, намалява риска от появата на допълнителни симптоми и съкращава продължителността на заболяването наполовина.
Цинкът не трябва да се приема на празен стомах!

2. Чай от бъз
Доказано е, че хората, които приемат черен бъз, оздравяват много по-бързо. Той може да намали продължителността на симптомите при настинка, грип и респираторни инфекции, включително втрисане и главоболие. Растението укрепва имунната система и помага на клетките да се справят с вирусите.
Цветовете на черния бъз могат да се използват за инхалация или като запарка.Чаят е подходящ при пресипнал глас, възпаление на горните дихателни пътища, простудни заболявания, бронхит, хрема и ангина. Цветовете имат патогонно, отхрачващо/откашлящо, успокояващо и понижаващо температурата действие. Поради способността си да изчиства натрупаните храчки и слуз в белите дробове и дихателните пътища, той може да помогне и при лечение на алергични състояния и синузит.

Можете да го приготвите като запарите за 10 мин. 2 супени лъжици цветове на бъз в половин литър вряла вода. Прецежда се и се приема вътрешно, неподсладен или с мед и лимон.

Черният бъз може да даде някои нежелани ефекти, включително да причини стомашно-чревно разстройство.
Неузрелите плодове, листата и стеблата му могат да съдържат цианид, поради което са потенциално токсични.

3. Ябълков оцет с мед
Смесете по една супена лъжица домашен ябълков оцет и мед в чаша топла вода и приемайте по три пъти дневно за изчистване на задръстванията от слуз. Комбинацията помага и за облекчаване на симптомите при възпалено гърло. Смесете четвърт чаша мед и четвърт чаша домашен ябълков оцет и приемайте по една супена лъжица на всеки 4-5 часа.

4. Успокойте болките в гърлото с чай от корен на женско биле
Женското биле (сладник) е изключително сладка билка с успокояващо и противовъзпалително действие. Чаят влияе благотворно на раздразнената лигавица на гърлото и стимулира имунната система.
Билката е ефикасно лекарствено средство при възпалителни процеси на горните дихателни пътища – бронхит, пневмония и ангина.

Женското биле не е препоръчително за употреба от бременни жени, при хора с високо кръвно налягане, диабет и сърцебиене.

5. Горещата вана с английска сол
Във ваната добавете чаша английска сол и 7 капки етерично масло от евкалипт или джинджифил за освобождаване на токсините от тялото. Английската сол облекчава мускулните болки и спомага за по-добър сън.
Виж целия пост