Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган - 2

  • 21 319
  • 266
# 45
Но неясно няма в произхода, не се втелявайте.
Виж целия пост
# 46
Здравейте,мъжът ми донесе чугунен сач, закупен от Метро. Китайски.Нямам друг чугунен съд. Пишело  на етикета че, е омаслен.  Какво ще рече това,че мога да го ползвам директно ли  и да не се занимавам с предварителна обработка?
Виж целия пост
# 47
Здравейте,мъжът ми донесе чугунен сач, закупен от Метро. Китайски.Нямам друг чугунен съд. Пишело  на етикета че, е омаслен.  Какво ще рече това,че мога да го ползвам директно ли  и да не се занимавам с предварителна обработка?
Да
Виж целия пост
# 48
Току-що открих темата и ще се цитирам от една друга, ще съм ви много благодарна, ако можете да дадете мнение и да ме посъветвате!
В Метро продават подозрително (според мен) евтини чугунени тигани Лава за 30 лв. в промо 2 за 1: https://catalogues.metro.bg/nonfood-2017/page/10-11?_ga=2.901450 … 095656.1594111763. Имате ли някаква представа дали това са някакви фалшификати, някой от вас купувал ли е такива? Не съм навътре в нещата с хубавите съдове за готвене никак и ми се иска да се информирам... Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 49
Имам точно от тези тигани от няколко години, пак бяха 2 за 30 лв. Пекат много добре, само доста трудно се измиват след това. Преди това имах лъскав фирмен от нераждавейка, за нищо не ставаше.
Виж целия пост
# 50
Имам точно от тези тигани от няколко години, пак бяха 2 за 30 лв. Пекат много добре, само доста трудно се измиват след това. Преди това имах лъскав фирмен от нераждавейка, за нищо не ставаше.

Благодаря ти, Недоволна! А може ли да те помоля да напишеш и малко по-подробно защо е трудно измиването (залепва храна ли?) и как се справяш ти с почистването им.
Виж целия пост
# 51
Здравейте, днес си получих тигана от Lava: https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/162-o-30cm-chugunen-lava-gril- … eco-gt-30-t5.html
От прочететното до сега разбрах, че ще трябва да го изпека преди употреба.
Диаметъра му е по-голям от моите керамични кръгове на котлона.
Това дали ще е проблем?
Виж целия пост
# 52
Kremm за тигана няма проблем. Евентуално ако имаш защита от прегряване на котлона и слагаш тигана близо до електрониката, то тогава котлонът непрекъснато ще се изключва.
Виж целия пост
# 53
Здравейте, днес си получих тигана от Lava: https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/162-o-30cm-chugunen-lava-gril- … eco-gt-30-t5.html
От прочететното до сега разбрах, че ще трябва да го изпека преди употреба.
Диаметъра му е по-голям от моите керамични кръгове на котлона.
Това дали ще е проблем?
мястото за печене е във фурната Smiley
Виж целия пост
# 54
Ммм да, явно ще е във фурната. Има защита на плочата, а даже  няколко пъти имах проблем с колоните, няма да рискувам. Искаше ми се и на котлона да се ползва, но....Може ли 1-2 рецепти за грил тиган и месо със зеленчуци на фурна, изпробвани от вас с линк, или както е удобно Simple Smile
Виж целия пост
# 55
kremm спокойно използвай тигана на този кръг, който е по-отдалечен от електрониката. Според мен тиган не е много удачен за фурна, защото ще пръска.
Виж целия пост
# 56
Ммм да, явно ще е във фурната. Има защита на плочата, а даже  няколко пъти имах проблем с колоните, няма да рискувам. Искаше ми се и на котлона да се ползва, но....Може ли 1-2 рецепти за грил тиган и месо със зеленчуци на фурна, изпробвани от вас с линк, или както е удобно Simple Smile
ти за ползване ли питаш или за сезониране ?
за ползване може навсякъде. даже го пише в линка, който си посочила.
Виж целия пост
# 57
Пoпитах и за 2-те неща, защото съм тотално нов потребител на чугун. Исках да е грил тиган, защото имам такъв тефлонов, който не искам да използвам. Ще се окаже, че съм си купила неподходящ размер Sad. Доста е по-голям от големия кръг на керамичния ми котлон. В сайта на Лава Б-я пише, че може и на керамични котлони да се ползва, но за диаметъра дали трябва да съвпада и ако е по-голям не видях, инфо, а в началото на тази тема за Le Creuset пише, че ако топлинният източник е малко по-малък (0,5 до 1 см°) от диаметъра на продукта няма проблем. Та затова май ще трябва да го ползвам във фурната.
Виж целия пост
# 58
пробвай го на котлона и ще видиш резултата.
аз моя го използвам на газово котлонче.
Виж целия пост
# 59
Проблем би имало, ако е обратното, кръгът на  котлона да е по-голям от тигана. В случая единственото притеснение е дали ще се изпече равномерно храната. Но имайки предвид, че това е чугун и той разпределя топлината, не би трябвало да е проблем. Нищо не пречи да се пробва.
Иначе сезонирането трябва да се направи във фурната в случая. Но има и тигани от суров чугун с дървени дръжки и тогава това се прави на котлон.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия