Кухненски робот!!! Помагайте!!! Тема №2

  • 36 301
  • 311
# 300
Здравейте,
Спряла съм се на Bosch Mum5 като главно ще го използвам за месене на тесто. Доколкото знам, могат да се купуват допълнително аксесоари. По този въпрос, искам да закупя само база, т.е. да бъде само за месене на тесто, просто към момента имам всички останали неща, купувани преди и отделно.
Та, въпросът ми е, има ли някой идея откъде мога да закупя само базата, тъй като навсякъде го видях в комплект?


Ето това е базовия модел:

https://www.technopolis.bg/bg/Kuhnenski-roboti/Kuhnenski-robot-B … -STEPENI/p/826715

И аз закупих само него преди 2 години и към момента съм добавила само приставката за кубчета, защото всичко друго имам на един 11 годишен Kenwood, който още не се предава Grinning
Виж целия пост
# 301
Скрит текст:
Като заговорихте за тесто. Направих тест на моят Philips (този модел е: https://techmart.bg/%D0%9A%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D … OghwaAtA4EALw_wcB) с около 1 кг тесто. По спецификация може да меси до 1 кг брашно и 600 мл течност. Месих на програмата за хляб, но машинката видимо се затрудни и започна да издава стържещ звук и да подскача. Месих 30-тина секунди и изключих. Оформи топка, но ме притесни този звук. Нормално ли е? Ползвам рецепта, която меся редовно в пекарната, но исках само да замеся и реших да ползвам робота. Рецептата ми е с 370 мл вода и 610 гр брашно+обичайните малко олио на око, сол, захар, мая.

Това ми се е случвало с по-малкия като мощност Филипс, когато не е правилно съотношение вода/брашно. По рецепта от книжката му за базово тесто за хляб/пица трябва да сложа 500 грама брашно. Но понякога брашното е такова, че поема много течност и роботът поскърцва и се тресе. Нищо му няма, но не се получава добре, затова според марката и вида брашно обикновено слагам около 400 грама и няма проблем, до максимума натоварване издържа, като го придържам, защото малко се тресе в началото. В упътването пише, че при неподходящо съотношение или ако пробваш да добавяш съставки допълнително роботът става нестабилен.

Mum 2 не знам да има някаква автоматична функция "паркиране" - има си отвор на купата и си добавям каквото искам в хода на работа. Ако разбивам с балонната бъркалка и се налага да я вдигна, а тя е спряла напред, пускам половин оборот на най-слабата степен. Mum 5 в някои модели има друга функция, която ми се вижда по-по-полезна - автоматична везна, но не е за базовия модел.
Виж целия пост
# 302
Моят Мум 2 има опция за паркиране. Капакът на купата има отвор и добавям директно продукти.
Виж целия пост
# 303
Благодаря, момичета. Като цяло в началото само стържеше леко, но ММ ми се развика, че ще го счупя и аз го спрях. Впоследствие при опит да го включа отново, се разтресе доста. Ще пробвам с по-малко брашно. Ако не, здраве да е, не съм го взела с тази основна цел. Просто ми стана чудно защо така се получи и ако пак се наложи, ще мога ли да му разчитам.,,
Виж целия пост
# 304
В Практикер дават точки при покупка или ако помолите. Има Мум 2 700W за 299 лв с много приставки. Не знам дали не е добра оферта въпреки, че приставки не са нужни на питащата. До 2 май е валидна кампанията.
Виж целия пост
# 305
Моя го взех с намаление, мисля, че беше 180 лв., без приставки. Все пак с малко отгоре може да си има резервен вариант на другия робот Simple Smile И на мен ми се вижда много добра цената.

За Филипс - просто слагайте продукти за по-малко тесто, до 500 грама брашно няма какво да му стане.
Виж целия пост
# 306
Здравейте, побутвам пак темата - някой с Бош и приставка за сладолед?

Търся отзив дали си заслужава. Да купувам отделна машина - нямам място, видях, че принципът пак е същият, замразява се купата и се добавят съставки.
Виж целия пост
# 307
Приставка за сладолед или обособена машина с купа, която се замразява нямам. Пробвала съм обособена машина, но не прави по хубав сладолед, джелато или сорбети, отколкото стационарни блендер, който с пеперудата вкарва повече въздух. Металната купа я замразявам, разбира се. После, в зависимост от рецептата връщам във фризера или директно сервирам ако е мус.

За приставки и уреди, при които купата се замразява е важно да имате фризер, в който температурата може да пада под -23°С, а моят не е такъв. ☹

Свекърва ми има машина, която сама замразява това, което сложите вътре. Пак трябва да е охладено, но не замразявате купи по 25 или 48 часа.

Ако имате уред от сорта на Thermomix, Cecotec mambo, Silvercrest Monsieur cuisine, който има приставка за разбиване на кекс (пеперуда), пробвайте в него. Пеперудата се слага накрая. Не се слага когато се мели захарта на пудра, нито когато се мелят замразените плодове. Много бързо става и всичко в една купа. Тази ни е любимата рецепта:



И тази:



Тук съм описала защо е по-добре да се ползва сорбетиера с компресор, а не замразяващи се приставки и купи.

https://bg-mam.ma/p/1658485/48104964

Та, аз не бих си купила приставката.
Виж целия пост
# 308
Освен че трябва да стои във фризера дълго, купата е и широка и ако фризерът не е тип ракла трябва да се извади чекмедже, за да се сложи в долното. Аз също не бих си купила такава приставка.

п.п. Ние имаме машина за сладолед с компресор. В началото я ползвахме много и за всякакви фантазии, но и това омръзва.
Моето лично мнение е, че машина за хляб и машина за сладолед имат смисъл само при непоносимост към глутен и съответно лактоза. Машината за сладолед беше желание на детето ми за коледа и затова я купих. По същата причина купих и машина за захарен памук. И двете събират прах в килера. Хляб ако реша да правя пека във фурната.
Виж целия пост
# 309
За машината за сладолед потвърждавам. Мерак ми беше в началото. Сега отлежава под леглото в кашона. Обаче, машината за хляб си я ползвам ежедневно вече 7 години. Сменям трета вече. Да меся на ръка не е моето, а и нямам време. За мен е супер удобство да заредя продуктите и да извадя топъл хляб за вечеря.
Виж целия пост
# 310
За често месене на малко тесто машината за хляб е голямо удобство. Нямам уред, който да меси и втасва толкова добре тесто от 500-600г брашно. И най-евтината машина за хляб прави превъзходно тесто ако се сложат правилните продукти. Моята машина е стар, 15 годишен евтинджос от Lidl, на Silvercrest. От 2015г съм я прибрала в мазето и я вадя само по празници, но е голямо удобство за малко количество мармалад, кексове, полента, банош. Рядко пека хляба вътре, защото моите предпочитат франзели и кръгли, индивидуални питки, но е много икономична и удобна. Моят модел е шумен, но Panasonic са като мушички и някои модели имат и бъркалки за ръжен хляб. Даже и скъпата ми, готвеща кухненска машина не измесва 100% ръж толкова добре, колкото Panasonic. Единственото неудобство на евтинджоса беше, че горната кора трябваше да я допичам за 3-4 минутки под газовия грил. За мене е оправдана покупка, а машината за сладолед не е.
Виж целия пост
# 311
Благодаря ви! Отказахте ме. При малко повече търсене се намира хубав сладолед и в магазин. Би ми спестила пари всъщност ако я ползвам на село с домашни плодове и директно купено мляко от ферма, а имаме огромен фризер-ракла. Някой ден ако се застоим повече, мога да пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия