Кои са най-често използваните от вас подправки?

  • 2 979
  • 44
... и само традиционните за България подправки използвате или сте склонни да експериментирате с по-малко познати и екзотични такива. Случвало ли ви се е да срещнете подправка, която ви е непозната и само заради това и от любопитство, да потърсите рецепта и да приготвите ястие, което включва въпросната подправка?
Спорим с приятели дали българинът е склонен да експериментира с мерудиите или кара на традиционните..., та реших да питам тук, при гастрономическите чародейки Simple Smile
Виж целия пост
# 1
май най-често използвам черен пипер и магданоз.в къщи много не експериментирам,но на заведение или,ако някой друг сготви -с удоволствие...
Виж целия пост
# 2
Най-често използваната подправка- чубрица, черен и червен пипер и зелени подправки.
Понякога ми се е случвало да си купя подправка, която не съм използвала и според указанията на пакетчето да приготвя нещо с нея. Например скоро си купих Майрана и правих дроб с нея. Hug
Виж целия пост
# 3
исках да кажа майорана
Виж целия пост
# 4
аз пък отскоро ползвам една готова подправка за боб-има сушени лук,чушка,морков...и много джоджен-на всичко го слагам Peace

имам шафран,но не съм го ползвала все още  Embarassed

иначе обичам нови подправки,но не лютиви
Виж целия пост
# 5
- сол, аз ям почти без сол, но по-големият консуматор у дома си добавя
- босилек - на всяка салата и на поччти всичко, което готвя
- черен пипер - на повечето неща, които готвя или поне на моята порция
- риган
- мащерка - на пилешките манджи
- чубрица

магданозът беше получил вето заради габриела, но един ден ми се обади (габриела, не магданозът) да каже, че при баба си е заобичала магданоз и дори си боядисва дъвките с него.
Виж целия пост
# 6
Ползвам най-често
- магданоз
- чубрица /почти във всичко/
- целина /вече също във всичко я слагам/
- червен пипер
- дафинов лист /задължително с картофи!/
- копър /когато се налага/
Рядко използвам черен пипер, защото съм чела, че уврежда стомаха, а готвеното го яде и синът ми...
Общо взето тези са подправките, които ползвам. Понякога се чудя в дадена манджа каква подправка ще й подхожда, и слагам няколко...
Виж целия пост
# 7
Колкото и странно да звучи - къри. Почти на всички манджи слагам - разбира се, в минимални количества, да не се усеща кърито, а само да се подсили ароматът на зеленчуците.
Черен пипер, целина ползвам доста, магданоз, копър, босилек, салвия, риган, розмарин...
Виж целия пост
# 8
Джоджен, чубрица, червен пипер, магданоз, на Маги една зелена мешавица, самардала, целина, босилек
Виж целия пост
# 9
Черен,червен пипер,чубрица,босилек,риган.И кимион за вратните пържолки Grinning
Забравих чесън и копър
Виж целия пост
# 10
аз използвам само традиционни и малко на брой подправки:
червен пипер
чубрица
магданоз и копър
босилек (много рядко)
черен пипер (още по-рядко)
Виж целия пост
# 11
Аз готвя с много подправки. Имам от всички предлагани по магазините, когато някоя е към края си, зареждам наново.
Но все пак най-често ползвам:
Магданоз, копър
Чубрица
джоджен
риган
босилек
чесън
черен и червен пипер
лимонов и чеснов пипер
даф. лист, бахар
кимион и кориандър
самардала
джинджифил
на Маги гранулираните - зелената, 10 зеленчука и за пиле
и от онези които са "За кайма", "За пиле", "За яйца" и т.н

Виж целия пост
# 12
Обожавам чубрицата GrinningГледам горе долу на което ястие му прилича, да я слагам
Иначе:сол, черен пипер, червен пипер, самардала, мерудия, кимион, магданоз, джоджен.Харесвам онези подправки, които са за пиле, риба, за барбекю и т.н. Веднъж си купих босилек, ама не ми хареса ooooh!
Виж целия пост
# 13
Аз съм си посадила на балкона босилек, джоджен, мента и магданоз. И като ми трябва си късам. Много е приятно Mr. Green
Виж целия пост
# 14
Аз съм си посадила на балкона босилек, джоджен, мента и магданоз. И като ми трябва си късам. Много е приятно Mr. Green

ммм, и аз искам. даже си приготвих разсад , но си го забравих в бургас. много е чаровно да си откъснеш стръкче от градинката и да си подправиш манджичката
Виж целия пост
# 15
Аз си ги засаждам от семенца, които купувам от супермаркета Peace
Наистина е голям кеф! Mr. Green
Виж целия пост
# 16
Експериментирам, прихванала съм го от майка ми. Шкафът е пълен с подправки, около 30 вида са.
Виж целия пост
# 17
Черен, червен и бял пипер, чубрица, джоджен, магданоз, целина, копър, дафинов лист, розмарин, кимион, джинджифил, къри, лим. киселина, натр. глутамат, чесън на гранули, сминдух на стръкове, сминдух млян, самардала, мерудия (така й казват старите хора, не й зная истинското име), маково семе, сусам, една подправка за китайска кухня и разни други смеси, като шарена сол и др....
Имам и майорана, естрагон, индийско орехче и др. подправки, които не използвам, че моите вкъщи не ги одобряват.
Търся си лимонов пипер, но не съм си намерила още.
Виж целия пост
# 18
лимонов пипер продават по рибарските магазини, но в по-добре заредените. А и там дори доста бързо свършва, и аз рядко го намирам.
Виж целия пост
# 19
И аз готвя с много подправки най -често употребявам -магданоз,джоджен,копър,босилек,черен пипер,риган
,мащерка ,джинджифил,чубрица,чесън,даф. лист Peace
Виж целия пост
# 20
освен традиционния копър, за мусака от зелен фасул каква подправка бихте ми препоръчали?
(без месо ще е )
Виж целия пост
# 21
освен традиционния копър, за мусака от зелен фасул каква подправка бихте ми препоръчали?
(без месо ще е )
На зелен фасул слагам най-4есто джоджен. Също така и с къри съм пробвала, сполу4ливо е.
Виж целия пост
# 22
Най-често използвам индийско къри, куркума, шафран, черен и бял пипер, чубрица и джоджен. Не съм любител на зелените подправки - нищо на света не може да ме накара да хапна нещо с копър, магданоз ненавиждам, но при особени случаи и невъзможност за измъкване консумирам ястия с него. Харесвам бахара, понякога дафиновия лист, червения пипер - доста рядко. Сол не консумирам, слагам малко заради половинката, но той така или иначе си соли допълнително.
Много обичам босилек - задължително на салата с домати и сирене фета. Чесън на прах - за картофки на фурна. Многооо кимион за червени меса. Сминдух също - на всичко. Риган за риба, също задължително.
Преди хич не си падах по подправките, но последните години осъзнавам какво съм изпускала. Обичам нетрадиционните и различни странни вариации  и комбинации.
Виж целия пост
# 23
Преди хич не си падах по подправките, но последните години осъзнавам какво съм изпускала. Обичам нетрадиционните и различни странни вариации  и комбинации.

И аз отскоро експериментирам, макар и рядко. Наистина съм изпускала много досега. Затова и се заформи този спор, заради който пуснах темата. Аз твърдя, че хората експериментират, а двама срещу мен са сигурни, че малко хора се впускат в експерименти. Така, като гледам отговорите, май аз не съм правата.
Виж целия пост
# 24
магданоз, черен пипер, риган, чесън
Виж целия пост
# 25
май най-често използвам черен пипер и магданоз.в къщи много не експериментирам,но на заведение или,ако някой друг сготви -с удоволствие...

И аз така Peace
Виж целия пост
# 26
лимонов пипер продават по рибарските магазини, но в по-добре заредените. А и там дори доста бързо свършва, и аз рядко го намирам.
В магазините "Европа" го има, както и една друга хубава комбинация - чеснов пипер.
Виж целия пост
# 27
Сол, червен пипер и чубрица. И аз и мъжа ми сме по експериментите Wink, шкафа ни е пълен с подправки поне 20 вида.
Виж целия пост
# 28
магданоз
чубрица
джоджен
червен пипер
преди и чер пипер, сега заради малката почти не ползвам
Виж целия пост
# 29
босилек
червен пипер
мащерка
чубрица
куркума
джинджифил и индийско орехче също ползвам, но по-рядко.
Виж целия пост
# 30
Магданоз, чубрица, джоджен, риган, босилек, кимион, розмарин, бахар, бял и черен пипер, сминдух, индийско орехче, дафинов лист, целина, девисил...
За това се сещам. Обичам всяко ястие да ми мирише различно. Сестра ми ползва само джоджен и чубрица. Смятам, че губи много.
Виж целия пост
# 31
Използвам всякакви подправки без девисил и магданоз Sick
Най-често (ако не броя солта)-черен пипер и чубрица.
И да-обичам да експериментирам.
Виж целия пост
# 32
Готвя доста традиционно. Много рядко експериментирам. Най-често ползвам чубрица и босилек.
Виж целия пост
# 33
Готвя с много подправки; в зависимост от яденето и подправката Simple Smile

Най-често, като се замисля: чер пипер, магданоз, девисил, риган, босилек, майорана, куркума, индийско орехче...

Но специално заради дадена подправка не бих тръгнала да разучавам дадена манджа Confused
Виж целия пост
# 34
И аз готвя с много подправки най -често употребявам -магданоз,джоджен,копър,черен пипер
,джинджифил,чубрица,чесън,даф. лист Peace
--------------------------------------------------------------------------------------------

 newsm10
Виж целия пост
# 35
Имам във фризера : босилек, магданоз, копър, целина..........Слагам още чубрица..........ванилия.......канела........Нищо не традиционно
Виж целия пост
# 36
Черен и червен пипер
чубрица
риган
розмарин
копър
магданоз в промишлени количества Grinning
бахар
джоджен
целина
а рибената чорба става разкошна с девесил Peace
Виж целия пост
# 37
Аз готвя с много подправки.Но все пак най-често ползвам:
Магданоз, копър
Чубрица
джоджен
босилек
чесън
черен и червен пипер
даф. лист, бахар
кимион
на Маги бульоните
соев сос
различните видове подправки за скара,пиле,кайма и др.
Виж целия пост
# 38
Аз си ги засаждам от семенца, които купувам от супермаркета Peace
Наистина е голям кеф! Mr. Green
Това ми е мечта! Чакам да се преместим в ново жилище и да се развихря със саксиите.
А иначе сега имам 2 шкафа с подправки...  Много и различни използвам, но гледам да не се получава смесица от вкусове. Само червен пипер имам 3 вида... Не знам кое е най-използвано, нямам любима подправка  newsm78 Внимавам с готовите миксове, че съдържат всякакви овкусители, оцветители и не знам какво още.
Виж целия пост
# 39
Като видни чревоугодници с мъжа ми вкарваме в употреба всякакви подправки, до които успеем да се докопаме - най-често копър, естрагон, майорана, целина, магданоз, чесън, чубрица, джоджен, риган, дивисил, соев сос, индийско орехче, канела, ванилия, куркума, попълнихме запасите и от шафран от пазара във Варна, бахар, кардамон, черен, бял и зелен пипер, ким, кимион - абе, всичко, непрекъснато им търсим нови приложения и фантазираме разни манджи. Понякога имаме страхотни попадения, при които с месеци се мъчим да възпроизведем рецептата. Е, друг път уханието от "заседателната зала" не се трае Sick, ама това е, рискове на живота.
Не си падаме само по готовите миксове и по кърито (нещо все не успяваме да ги уцелим).
Виж целия пост
# 40
Ne/Da браво ... ми то положението при нас е като при вас .. само дето червения пипер ми е повече видове  Joy но иначе има многооо подправки освен изброените.. имам розов пипер.. каенски пипер... гарам масала .. и т.н от сухите ...........
от свежи има всичко на балкона ( даже незнам за какво ми е .. ама опитах таи година да видя какво ще се хване и май се спрях на 4 -5 видда за догодина )  Grinning

Ястието е много по различно, ако се използват подправки( примерно арабската кухня с канела мммм ) ......... но не трябва да се прекалява с тях  Simple Smile
Виж целия пост
# 41
Мъжа ми не обича магданоз и изобщо всякакви зеленини Tired Използвам главно риган. Иначе обичам много да "подправям" манджите на воля. Любими са ми копър и магданоз. Когато си готвя за мен слагам много. Hug
Виж целия пост
# 42
Най-често употребявам черен и червен пипер, босилек и риган.
Останалите са според гостбата и са прекалено много за изброяване (имам цял шкаф с подправки).
Виж целия пост
# 43
Едно въпросче към тези от вас, който са си правили "градинка на балкона" с подправки: как се засаждат подправките, дали има нещо по-специално при отглеждането им. Моля за съвети!
Виж целия пост
# 44
И аз съм си купила семенца и само се каня, но.....не ми достига смелост да ги посадя...........искам инструкции, моля..........И една лавандула чака да я посадя
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия